Linkuri accesibilitate

29.08 - Chișinău: Primul Congres al filologilor din R. Moldova


Mihai Cimpoi: „Limba noastră redevine jucărie în mîinile murdare ale politicienilor”.






29 august 2001

Ora Moldovei.

Primul Congres al filologilor din R. Moldova.

Primul congres al filologilor şi-a concentrat atenţia asupra iniţiativei actualei puteri vizând acordarea unui statut privilegiat limbii ruse. Relatează Viorica Zaharia.

Peste 500 de academicieni, profesori universitari, scriitori şi studenţi, reuniţi astăzi la un prim congres al filologilor din Republica Moldova, au condamnat intenţia anunţată a guvernării comuniste de a acorda limbii ruse statut de a doua limbă de stat. Filologii au calificat această intenţie drept „o comandă partinică menită să dezbine societatea”. Participanţii la congres şi-au exprimat protestul în legătură cu ceea ce ei au numit „revenirea la procesul de deznaţionalizare a populaţiei majoritare şi a grupurilor etnice din Republica Moldova”. Iată ce a declarat în discursul de deschidere a congresului președintele Uniunii scriitorilor, Mihai Cimpoi.

Mihai Cimpoi: „Limba noastră redevine jucărie în mîinile murdare ale politicienilor. Din păcate suntem nevoiți să vorbim degeaba în continuare și să tot repetăm că limba noastră este limba română, că singura limbă oficială trebuie să fie română. Noi nu dorim falsificarea în continuare şi politizarea adevărului științific și istoric, fapt care ne face ridicoli în fața lumii civilizate, denumirea limbii și istoriei schimbându-se în funcție de programul politic a partidului de guvernământ. Prin acțiunile lor de minimalizare a rolului limbii noastre și a pregătirii în fond a neantizării ei politice, comuniștii demonstrează că nu reprezintă interesele populației autohtone majoritare, care au votat pentru ei în speranța că vor redresa situația economică. Esența acestei acțiuni este ștergerea identității noastre naționale, deznaționalizarea sau cum spuneam noi mai înainte, mancurtizarea, revenireala la mentalitatea veche, stalinistă în problemele ce țin de viața spiritului.”

Decanul Facultății de litere a Universității pedagogice de stat „Alecu Russo” din Bălți, Maria Șleahtițchi:

Maria Șleahtițchi: „Cu parere de rău, limba română în spațiul basarabean este marcată de culoarea partidelor de guvernământ. Problema limbii de stat a devenit un reper obligatoriu al programelor promoţionale ale campaniilor electorale. Limba română din spațiul nostru a fost expusă în mod dramatic celor mai triste experimente politice şi calvarul nu a luat sfârșit. Triste vremile sub care stăm, cu atât mai triste cu cât după atâtea dezbateri științifice astazi mai revenim asupra identității limbii noastre cea română.”

La congres au fost invitați președintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, primul ministru Vasile Tarlev, președintele Parlamentului Eugenia Ostapciuk și mai mulți miniștri. Nici unul dintre aceștia nu a venit la reuniunea filologilor. Ministerul Învățământului a fost reprezentat la congres de către ministrul adjunct, Sergiu Nazaria, și specialistul principal Adrian Ghikov. În discursurile lor, ei au optat pentru includerea în Constituție a denumirii corecte a limbii de stat - limba română.

Adrian Ghikov: „Regretabil este că la ora actuală unii diriguitori politici din rea voință și lipsă de documentare vehiculează pe scena politică de interese unde se pun în joc, se pune în joc opinia neavizată a poporului și atitudinea lui afectivă față de graiul, subdialectul pe care îl vorbește cu idei ce contravin adevarului științific și istoric. Astfel se ignorează tratarea științifică a problemei și opinia avizată a intelectualității. În acest context, credem, e foarte importantă revenirea la articolul 13 din Constituția Republicii Moldova și formularea lui în corespundere cu adevărul științific.”

Participanții la congres au aprobat o rezoluție și o scrisoare deschisă către șeful statului, primul ministru și președintele Parlamentului, în care le-au cerut să renunțe la intenția de a declara limba rusă a doua limbă de stat în Republica Moldova.

De asemenea, filologii au solicitat revizuirea de urgență a articolului 13 din Constituție, care prevede că limba oficială a Republicii Moldova este cea moldovenească. „Declarăm cu toată hotărârea că în cazul în care se vor întreprinde acțiuni legislative și administrative de constrângere, de falsificare în continuare a adevarului științific și istoric de deznaționalizare și rusificare a moldovenilor și a altor grupuri etnice vom recurge la toate mijloacele de protest şi de sensibilizare a organizațiilor internaționale”, – se mai spune în scrisoare.

Din Chișinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.

*

Faptul că actuala conducere de la Chișinău este decisă să trateze sărbătoarea Limba noastră drept o zi obișnuită de lucru este confirmat și de amânarea de la 30 la 31 august a întâlnirii dintre președintele Voronin și liderul transnistrean, Igor Smirnov. Potrivit agenției de știri BASA-press, anunțul a fost făcut de către șeful Serviciului de presă al Președenției Republicii Moldova, Alexandr Bejenari.
XS
SM
MD
LG