Linkuri accesibilitate

Pe Neva de Ziua Independenței


Vedere de pe Neva cu Muzeul Ermitaj la St. Petersburg
Vedere de pe Neva cu Muzeul Ermitaj la St. Petersburg

Valeriu Lazăr își explică deplasarea la St. Petersburg într-o misiune economico-politică și opiniile despre viitorul R. Moldova.


Deși nu este membru al diasporei, ministrul economiei, democratul Valeriu Lazăr, va sărbători și el independența departe de țară, tocmai la St. Petersburg, unde se va afla mâine în fruntea unei delegații guvernamentale. La solicitarea Valentinei Ursu, Valeriu Lazăr a dezvăluit mai multe despre misiunea sa în metropola de pe Neva.


Un interviu cu Valeriu Lazăr
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct



Europa Liberă: De ce aţi ales să fiţi pe 27 august la Sankt Petersburg?

Vicepremierul Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr: „E o sarcină, care mi s-a pus de conducerea ţării. Întâmplarea face că am făcut serviciul militar acolo. Este un oraş într-adevăr la care ţin foarte mult.

Sankt Petersburg este un oraş foarte important şi este, spre regret, o regiune din Federaţia Rusă, pe care noi am ignorat-o. Şi mi se pare că am ignorat-o pe nedrept, diindcă totuşi este al doilea oraş ca importanţă. Ei zic că Sankt Petersburgul nu este primul oraş din Federaţia Rusă, dar nici al doilea nu este. Este un centru administrativ, cultural, economic foarte puternic. Avem şi o diasporă acolo foarte puternică, adică avem oameni care pot să promoveze interesele.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că veţi prezenta succesele Republicii Moldova?

Valeriu Lazăr:
„Acuși vă zic: vom servi gratis locuitorii acestui oraş cu vinuri moldoveneşti, cu plăcinte, cu fructe, cu legume, etc. Vor fi prezente mai multe întreprinderi, vom povesti despre aceste întreprinderi.”

Europa Liberă: Eu ştiu că aţi insistat ca la Sank Petersburg, oraş cărui i se spune capitala de Nord a Federaţiei Ruse, să existe şi Terminalul.

Valeriu Lazăr:
„Terminalul există, am ţinut foarte mult ca această idee să devină realitate, dar am văzut că potenţialul acestui Terminal nu este utilizat nici pe departe.”

Europa Liberă: Vorbim despre exporturile de vinuri.

Valeriu Lazăr:
„Vorbim despre exporturile de vinuri şi nu doar de vinuri, pentru că Terminalul dă posibilitate pentru o gamă mult mai vastă de mărfuri. Altă chestie e că doar pentru vinuri ca un produs accizat era o restricţie şi acum e permis. Spuneam inclusiv şi pentru a promova posibilităţile pe care le oferă acest Terminal pentru exportatorii din Republica Moldova. Avem şi acest obiectiv. Sunt sigur că acest eveniment va trece bine. Şi nu în toată ziua ai posibilitatea să mergi pe Neva cu Tricolorul ţării şi să faci 20 de salve de salut de Ziua independenţei.”

Europa Liberă: Sunteţi mândru că sunteţi cetăţean al Republicii Moldova?

Valeriu Lazăr:
„Eu sunt mândru că sunt cetăţean al Republicii Moldova şi nu am de gând, cât de atractive nu ar fi cetăţeniile altor state, pentru mine este o chestie principială.”

Europa Liberă: Încotro va merge Moldova în următorii 20 de ani?

Valeriu Lazăr:
„Moldova va sta pe loc, geografic vorbind.”

Europa Liberă: Cu orientarea politicii externe?

Valeriu Lazăr:
„Eu cred că nu există cale întoarsă şi nu e cazul. Vom sta acolo unde stăm, ne dorim ca şi cei care au plecat să revină, să preluăm în primul rând valorile europene. Orice ţară, mai ales un stat nou, cum este Republica Moldova, sigur că încearcă să-şi formeze un anumit model. Şi noi am zis că hai să nu inventăm noi modele, atâta timp cât avem acest sistem europen, model care merită a fi preluat, fiindcă noi ca şi valori rămânem europeni.

Să nu vă mire ceea ce am să vă zic: chiar discutam cu colegul, vicepremierul Şuvalov din Federaţia Rusă. Vorbeam de sistemul de infrastructură a calităţii. Şi el spunea foarte clar: bine, dacă Uniunea Europeană are nişte modele, nişte
Nu suntem Federaţia Rusă, o ţară cu foarte multe tradiţii, manifestăm foarte multă inerţie în a prelua anumite lucruri...; important este când noi ne vom integra politic sau administrativ, să preluăm modele, să preluăm reguli de joc, standarde.

standarde, care sunt bune, sunt competitive, de ce să le inventăm noi pe ale noastre. Le preluăm.

Sigur că noi nu suntem Federaţia Rusă, nu suntem o ţară cu foarte multe tradiţii, asta înseamnă foarte multă inerţie în a prelua anumite lucruri. Şi eu cred că nu avem cale întoarsă. Pentru mine sincer vă zic, nu atât de important este când noi ne vom integra politic sau administrativ. Pentru mine este important ca într-adevăr cât mai repede posibil calitativ să preluăm modele, să preluăm reguli de joc, standarde. Şi însăşi situaţia ne va impune să atingem acel nivel de convergenţă care să zică ei aşa cum zic croaţii.

Croaţia nu era printre favoriţii cursei şi de fapt oamenii şi-au făcut tema pe acasă, au muncit foarte mult. Mai puţin PR şi marketing diplomatic, dar s-au ocupat de reforme serioase acasă şi într-o anumită situaţie cei de la Bruxelles au zis: e o ţară gata. Eu îmi doresc foarte mult ca noi să urmăm anume exemplul ei.”

Europa Liberă: Cine decide soarta Republicii Moldova? Cetăţenii ei sau puterile mari?

Valeriu Lazăr:
„Puterile mari fără îndoială au influenţă, ar fi naiv să zicem că nu e aşa, dar până la urmă votează cetăţenii. Dacă votul este unul democratic, dacă oamenii ăştea vin mulţi şi votează conştient, eu cred că până la umă oamenii decid soarta ţării.”

Europa Liberă: Dar geopolitic se intersectează două mari puteri.

Valeriu Lazăr:
„N-are cum. Dacă tot vorbeam de modele – Republica Moldova este un stat tipic, un stat compromis, un stat bufer, dacă doriţi. Eu aş vrea să fac această paralelă cu Luxemburgul, cu Elveţia, Belgia. Şi cât mai repede noi vom înţelege că suntem un stat compromis şi ne vom linişti cu gândul că anume aşa este, să ştiţi că lucrurile vor merge. Şi avem, spuneam, în faţă exemplul acestor ţări, care sunt la fel de mici, chiar mai mici decât Republica Moldova. Şi când noi zicem că suntem ţară mică, cu patru milioane de populaţie, zic că nu suntem aşa de mici – sunt şi mai mici. Dar şi-au găsit acest model, modelul politic, modelul economic şi sunt cele mai prospere ţări europene. Eu cred că noi anume încolo trebuie să ne orientăm.”

Europa Liberă: Dar credeţi că festa ne-o joacă lipsa unei idei naţionale? Şi care ar fi această idee naţională?

Valeriu Lazăr:
„Eu cred că o iddee naţională cam asta ar
Avem această şansă istorică să ne construim statul, să nu mai credem în legende că suntem o ţară foarte mică, foarte păcătoasă.

fi: să înţelegem foarte bine că avem această şansă istorică să ne construim statul, să nu mai credem în legende că suntem o ţară foarte mică, foarte păcătoasă.

Spuneam, uitaţi-vă, sunt ţări mai mici ca noi, cu resurse mai puţine decât noi şi oamenii ăştea şi-au propus să construiască împreună un stat, să conveţuiască. Şi toată lumea, chiar dacă marile puteri în jurul lor aveau anumite interese, au văzut că oamenii ăştea ştiu ce vor, sunt în stare să se autoguverneze, hai să-i lăsăm în pace şi să-i ajutăm.”

Europa Liberă: Dar cine trebuie să ştie ce vrea? Firul ierbii sau politicienii?

Valeriu Lazăr:
„Bine, în toată lumea funcţionează Legea lu Pareto - 20 la sută rezolvă soarta altor 80. Până la urmă avem nevoie fără îndoială de elite, elitele sunt cele care determină. Dar elitele de unde vin? De la firul ierbii.”

Europa Liberă: Da, dar vedeţi că e mare decalajul şi mai ales s-a pierdut încrederea în elite.

Valeriu Lazăr:
„Dar nu putem să avem...”

Europa Liberă: Din acelaşi aluat să iasă alt produs?

Valeriu Lazăr:
„Asta este, aici vreau să ajung. Până la urmă lucrurile sunt interdependente. Cu cât mai calitative sunt elitele, cu atât ei trebuie să influenţeze, că creeze instituţii care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii acolo la firul ierbii. Şi viceversa – veţi vedea că de acolo deja va mişca în sus elite de o mai bună calitate. Este un proces interdependent.”

Europa Liberă: Se zice că independenţa a pornit de la firul ierbii.

Valeriu Lazăr:
„Totuşi zic că independenţa a venit peste noi, undeva pe tava. Cum a venit – a venit, important este să o consolidăm. Asta este.”
XS
SM
MD
LG