Linkuri accesibilitate

28.08 - Chișinău: Vizita premierului Tarlev în Belarus


Fostul premier Vasile Tarlev în 2008
Fostul premier Vasile Tarlev în 2008

V. Tarlev: „integrarea R. Moldova în uniunea celor două state slave necesită în primul rând o decizie politică...”




28 august 2001

Ora Moldovei.

Vizita premierului Tarlev în Belarus.

Astăzi o delegaţie guvernamentală, condusă de premierul Vasile Tarlev a sosit la Minsk într-o vizită oficială de două zile. Despre programul vizitei şi despre felul în care a debutat aceasta vă informează Vitalie Condraţchi.

Primul ministru Vasile Tarlev a declarat astăzi, la sosirea la Minsk că aderarea Republicii Moldova în Uniunea Rusia-Belarus a fost doar încetinită, dar nu oprită. Potrivit agenţiei Interfax, premierul moldovean a spus că integrarea Republicii Moldova în uniunea celor două state slave necesită în primul rând o decizie politică, fără a preciza cine trebuie să ia această decizie – Moscova, Chişinăul, sau Minskul.

Vasile Tarlev a plecat astăzi la Minsk într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia omologului său belarus, Vladimir Ermoşin. După o întrevedere cu premierul belarus, Vasile Tarlev a vizitat mai multe întreprinderi industriale şi a depus flori la monumentul din piaţa Victoriei de la Minsc. Mîine premierul moldovean are programată o întrevedere cu preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko. Premierul moldovean şi cel belarus urmează să semneze mai multe acorduri guvernamentale de colaborare comercială în domeniul industriei, agriculturii, precum şi în domeniul culturii şi cel al sănătăţii.

Documentele ce urmează a fi semnate au fost coordonate în timpul şedinţei comisiei de colaborare comercială moldo-belarusă, ce a avut loc în luna iunie la Chişinău. Ca rezultat al acestei vizite, Chişinăul speră să obţină condiţii favorabile pentru importul a 500 de tractoare şi troleibuze belaruse, precum şi pentru deschiderea unei întreprinderi mixte pentru reparaţia troleibuzelor.

Delegaţia moldovesană va discuta la Minsk şi posibilitatea relansării unei rute aeriene regulate între Chişunău şi captala belarusă, care a funcţionat pe timpul Uniunii Sovietice. Să menţionăm că Belarusul a anulat pentru anul curent orice taxă pentru produsele agricole importate din Republica Moldova, cerând în schimb reducerea taxelor la exportul de televizoare.

Guvernul belarus intenţionează să importe din Republica Moldova 20 mii tone de produse agricole şi până la 50 de mii de tone de cereale. Totodată delegaţia moldoveană va aborda la Minsc problema datoriilor pe care le au agenţii economici belaruşi pentru seminţele importate din Republica Moldova pe parcursul anilor trecuţi. Aceste datorii se cifrează la aproximativ cinci milioane de dolari.

Partea belarusă urma să prezinte Chişinăului un grafic de stingere a acestor datorii, inclusiv pentru vinurile brute achiziţionate din Republica Moldova de combinatul de vinuri din Minsc. Potrivit unor înţelegeri stabilite în cadrul comisiei de colaborare bilaterală, Republica Moldova va livra anul viitor Belarusului 2,8 milioane de decalitri de vin, inclusiv 800 de mii de decalitri de vin materie primă pentru spumante.

Din Chişinău, Vitalie Condraţchi, Radio Europa Liberă.

*

După întâlnirea cu Vasile Tarlev, premierul belarus Vladimir Ermoşin a declarat că între Belarus şi Moldova „nu există nici un fel de probleme în relaţiile din sfera politică, iar pe arena mondială ambele ţări se plasează pe aceeaşi linie. Cât despre relaţiile economice, şeful Guvernului belarus a spus că ele trebuie să ajungă la un nivel la fel de înalt.
XS
SM
MD
LG