Linkuri accesibilitate

Hau-hau în dricul nopţii


Cîinii vagabonzi sînt un fel de fatalitate aici, nici un fel de guvernare nu le poate veni de hac. Sînt veşnici ca stelele de pe cer...




Blocul în care locuiesc se mărgineşte cu mai multe case la sol cu ogrăzi în care veghează nişte cîini răi, gălăgioşi. Şi aşa se face că unele nopţi devin foarte dificile pentru locatarii blocului. De ce? Pentru că haitele de cîini vagabonzi trec pe lîngă casele la sol, cîinii din ogrăzi reacţionează şi începe un adevărat coşmar nocturn. Cîinii vagabonzi şi cîinii din ogrăzi încep a lătra unii la alţii cu o furie înspăimîntătoare.

Hămăitul infernal al dulăilor te face să te catapultezi din aşternut în dricul nopţii, cu ochii boldiţi de spaimă şi de nedumerire. Iar gîlceava nocturnă dintre maidanezi şi cîinii din ogrăzi poate dura şi jumătate de oră! După asta să adormi e foarte greu, uneori chiar imposibil.

M-am gîndit nu o dată la hărmălaia asta nocturnă provocată de cîini. Sînt aici mai multe aspecte care mă nedumeresc profund. Primul lucru care mă irită e prezenţa eternă a cîinilor vagabonzi. Dacă dulăii hoinari nu ar umbla noaptea teleleu Tănase, nu ar fi provocaţi cîinii din ogrăzi şi, prin urmare, aş dormi liniştit. Însă cîinii vagabonzi sînt un fel de fatalitate aici. Nici un fel de guvernare nu le poate veni de hac. Sînt veşnici ca stelele de pe cer.

Dar asta nu e totul. Mă miră şi mai mult altceva. Vasăzică, stăpînii caselor la sol, pe durata zarvei nocturne în care sînt implicaţi cîinii lor, nu dau nici un semn de viaţă, nu încearcă în nici un fel să curme scandalul canin, nu se arată deranjaţi de hărmălaia de la porţile lor. Pesemne, dorm voiniceşte şi-i doare-n cot! Iar bizareria nu se termină aici. Nimeni dintre locatarii blocului meu, deranjaţi de zarva cîinilor, nu încearcă să facă ceva. Da, sînt treziţi în miezul nopţii, da, proferează blesteme şi se plîng unii altora. Nimic mai mult însă.

Aşa şi trăim. Ne trezim deseori nopţile din cauza urletelor stridente ale dulăilor şi... continuăm să trăim ca şi cum avem de-a face cu un incovenient etern. Numai această situaţie bizară, analizată cu minuţiozitate, îţi arată nivelul de degradare la care am ajuns. Iar dacă ne gîndim mai bine, cotidianul nostru e impregnat de asemenea scene jenante, penibile, groteşti. Mergem înainte! Spre Europa!
XS
SM
MD
LG