Linkuri accesibilitate

Parada militară face parte din simbolismul unui stat de sinestătător


Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Muşchii Moldovei în plan geopolitic nu pot produce impresie asupra cuiva”.



Radio Europa Liberă l-a întrebat pe analistul politic Oazu Nantoi, de la Institutul pentru Politici Publice, expert în problematica transnistreană, cum vede aceste schimbări la parada militară despre care ne vorbea ministrul apărării.

Opinii la microfonul Europei Libere: Oazu Nantoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct


Oazu Nantoi: „Atitudinea politicienilor pe parcursul a 20 de ani de existenţă a statului faţă de armată a fost una foarte diferită. După prima fază, când tinerii absolut nepregătiţi au fost aruncaţi în foc în ʼ92 şi au murit pentru integritatea Republicii Moldova în lupte cu căzăcimea şi Armata a 14-a a Federaţiei Ruse. A intervenit faza când armata a fost la periferia atenţiei clasei politice şi armata a fost totalmente neglijată.”

Europa Liberă: Faptul că acei patrioţi ai Moldovei, care au luptat atunci, în ʼ92, în războiul de pe Nistru, vor deschide parada, ce ar însemna? Că Moldova nu vrea să-şi arate muşchii, dar mai degrabă ceea ce poate să unească?

Oazu Nantoi:
„Muşchii Moldovei în plan geopolitic nu pot produce impresie asupra cuiva. Din această cauza parada militară face parte din simbolismul cela fără de care nu există un stat. Mie mi se pare absolut corect, deoarece pe durata scurtei istorii a Republicii Moldova, spre deosebire de alţii eu nu consider că ea se trage din 1359, acestea au fost singurele persoane care au luptat pentru acest stat. Şi este logic ca ei să deschidă parada militară.”

Europa Liberă: Şi faptul că se renunţă la pasul de tipar al armatei URSS şi acum se trece la simboluri, altele decât cele ale totalitarismului sovietic, cum îl vedeţi?

Oazu Nantoi:
„Bine ar fi ca pasul Alianţei Nord Atlantice să fie totodată un pas spre implementarea standardelor NATO în Armata Naţională. Nu cred că de la acest pas se va schimba dramatic potenţialul militar al Republicii Moldova şi relaţiile noastre cu NATO. Dar acesta face parte din acel simbolism. Probabil se vor invoca şi argumentele că acest pas e mai puţin dăunător pentru sănătatea soldaţilor.”
XS
SM
MD
LG