Linkuri accesibilitate

Ziua Independenței Moldovei (România liberă)


Jonathan Scheele despre performanțele României în urma aderării la UE (Adevărul).




Cotidianul Romania libera publica mai multe stiri extrase dintr-un interviu in exclusivitate, realizat cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti pentru emisiunea Dezbaterile Romaniei libere. Iurie Renita se refera la chestiunea granitei de la Prut, la orizontul intereselor economice ale Moldovei, la dorita aderare la spatial European, ca si la schimbarea de optica a autoritatilor de la Chisinau in ceea ce priveste tratatul bilateral. Potrivit diplomatului, celebrul document nu ar mai fi de actualitate. In locul lui, ar putea fi luat in considerare un tratat pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, in care sa fie imbinate si chestiunile bilaterale si internationale. De la obtinerea independentei, Moldova se lupta din greu cu reminiscente sovietice, desi tara si-a redus dependenta fata de Rusia. Grupajul din Romania libera este prilejuit ziua nationala a Republicii Moldova.

In ziarul Adevarul, fostul sef al Delegatiei europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, acorda un interviu in care face aprecieri asupra performantelor Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, acum aproape cinci ani. Criza si nationalismul tot mai evident in spatial european nu favorizeaza Romania, spune Scheele, care gaseste ca tara sta mult mai bine decat in 2007, din toate punctele de vedere, chiar si in aceasta perioada de criza economica. Fara sa afiseze mari sperante privind reformarea administrativa pe termen scurt a statului roman, fostul oficial European la Bucuresti crede totusi ca de aderarea tarii la Uniune vor beneficia, la un moment dat, atat romanii cat si statele membre.

Aniversarea in aceasta saptamana a zilei de 23 august a redeschis capitolul consideratiilor polemice fata de declaratia recenta a presedintelui Traian Basescu ca regele Mihai I ar fi tradatul interesul national abdicand la 23 august 1944. Saptamanalul Observator cultural publica doua pagini, semnate de Lucia Hossu-Longin, in apararea imaginii fostului suveran. Autoarea e de parere ca tanarul rege, care avea 19 ani la preluarea tronului, a incercat sa consolideze democratia si statul de drept intr-o perioada in care Europa era dominata de dictaturi. Intoarcerea armelor impotriva Germaniei a fost o initiativa romaneasca prin care a fost schimbata soarta lumii – se mai arata in acest articol din Observator cultural.
XS
SM
MD
LG