Linkuri accesibilitate

Siria nu este Libia


Străzi pustii în oaşul Hama, după un raid al armatei siriene
Străzi pustii în oaşul Hama, după un raid al armatei siriene

O intervenţie militară occidentală în Siria nu este la orizont. De aceea, se spera că sancţiunile economice vor da rezultate.


Acum ca sfirsitul regimului din Libia este ca si cert, ce inseamna inlaturarea lui Gaddafi pentru un alt lider autoritar, confruntat cu vointa populara, presedintele Siriei, Bashar Assad? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct


Din nefericire pentru populatia de acolo, Siria nu este Libia. Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania si Uniunea Europeana i-au cerut lui Bashar al-Assad sa paraseasca conducerea Siriei.

Aceste apeluri vor face probabil ca Uniunea Europeana sa sisteze importurile de titei din Siria - o lovitura puternica pentru economia siriana. Manifestantii care infrunta de luni de zile brutalitatea regimului se vor simti simti fara indoiala incurajati de atitudinea comunitatii internationale. Regimul Asad nu se mai bucura de sprijin in Turcia vecina si nici in Arabia Saudita, Iordania, Kuweit si Qatar. Aceste din urma tari au votat pentru o rezolutie a Consiliului pentru Drepturile Omului, la Geneva, care condamna represiunea din Siria.

Dar, in ciuda acestor semnale, spre deosebire de Libia, o interventie militara occidentala in Siria nu este la orizont. Regimul de la Damasc are prieteni in regiune - Iran, Irak si miscarea Hezbollah din Liban. Rusia, pe vremuri cel mai important sprijinitor al regimurilor Assad, tata si fiu pune inca piedici pedepsirii conducerii Siriei.

Si pentru ca interventia militara nu este o optiune, se spera ca sanctiunile vor da rezultate, convingind oamenii de afaceri sirieni ca regimul nu le mai poate asigura prosperitatea. Assad se bucura de relativ sprijin in rindurile minoritatilor: crestini, kurzi, druzi, armeni si propria minoritate, alevitii. Acestia se tem de preluarea puterii de catre majoritatea sunita.

Rezolutia europeana sprijinita de Statele Unite la ONU, care prevede interzicerea tranzactiilor cu arme, interdictii de calatorie si inghetarea proprietatilor unor entitati si persoane particulare din Siria nu are se pare sanse din cauza vetoului Rusiei. Acea rezolutie arata ca e posibil ca regimul sirian sa fi comis crime impotriva umanitatii. Dar ea nu recomanda ca Assad sa fie deferit Tribunalului Penal International, asa cum este cazul cu Muammar Gaddafi. Rusia isi explica pozitia aratind ca Assad va pune in aplicare reforme, dar „asta ia timp”.

Intre timp, 2.200 de protestatari au fost ucisi pina acum de regimul Assad si cifra creste cu fiecare zi.
XS
SM
MD
LG