Linkuri accesibilitate

Lupte și confuzie la Tripoli


Rebelii au cucerit sediul fortificat al liderului libian dar pe Muammar Gadaffi nu l-au găsit, ceea ce înseamnă că luptele ar putea continua.




Situaţia la Tripoli rămâne tensionată, dar rebelii au capturat sediul fortificat al liderului libian Muammar Gadaffi. Sute de oameni au intrat în diversele clădiri, au scos documente şi au fost filmaţi plecând cu multe arme, lăsate în urmă de luptătorii lui Gaddafi. Dar pe Gaddafi nu l-au găsit şi pentru moment nimeni nu pare să ştie unde ar putea fi liderul libian sau fiii acestuia. Ceea ce măreşte situaţia de nesiguranţă şi alimentează speculaţiile că liderul libian ar putea încerca să se replieze, să-şi reorganizeze forţele şi să continue să lupte.

Saif al-Islam, salutându-şi susţinătorii
Oricum, azi dimineaţă, spre surpriza tuturor, şi-a făcut apariţia la Tripoli, în totală libertate, unul din fii lui Gaddafi, Saif al-Islam. El a declarat simpatizanţilor şi presei prezente acolo că tatăl său este în oraş şi a îndemnat trupelor pro-Gaddafi să continue lupta.

În cursul zilei s-au auzit şi avioane care au survolat, la joasă altitudine, complexul lui Gaddafi, dar la Bruxelles, la sediul NATO, un purtător de cuvânt al Alianţei a refuzat să confirme că aviaţia NATO ar fi bombardat sediul liderului libian. „Gaddafi nu a fost şi nu este o ţintă a misiunii NATO” a declarat un purtător de cuvânt.

Corespondenţii CNN la Tripoli relatează că mulţi locuitori încearcă să părăsească oraşul, acum că luptele par să se fi intensificat.
Lipsa de coordonare între grupările rebele, rivalităţile între clanuri şi diverse etnii, toate ar putea arunca Libia, după căderea regimului Gaddafi, într-o stare de instabilitatea, similară cu cea din Irak.

La Bengazi, reprezentanţi ai rebelilor au asigurat că au deja pregătită o forţă capabilă să controleze capitala Tripoli.

Tripoli
Mulţi lideri occidentali, începând cu preşedintele american Barack Obama au atras atenţia că situaţia din Libia nu poate fi comparată cu cea care a dus la căderea lui Saddam Husein: în Libia este vorba de o revoltă internă, care a izbucnit acum 6 luni, fiind inspirată de protestele din Tunis şi Egipt.

Mai mult, au precizat că nu vor interveni cu trupe pentru a susţine viitorul guvern, indiferent de greutăţile pe care le-ar putea întâmpina.

„Nu vrem să repetăm greşelile din Irak”, a declarat la Londra ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională Andrew Mitchell.

În schimb, ministrul de externe german Guido Westerwelle a anunţat că Berlinul şi Consiliul naţional de tranziţie au semnat ieri, la Bengazi, un acord prin care rebelii vor primi un credit de 100 de milioane de euro, în următoarele zile – bani gândiţi pentru proiecte umanitare şi refacerea infrastructurii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG