Linkuri accesibilitate

„Trebuie timp pentru a creşte clasa politică şi a se stabiliza electoratul”


27 august 1991 la Chișinău
27 august 1991 la Chișinău

Andrei Sangheli: „Eu sunt convins că nepoţii nepoţilor mei o să trăiască într-o ţară înfloritoare.”




Fostul premier Andrei Sangheli răspunde întrebărilor Valentinei Ursu în preajma Zilei Independenței.

Andrei Sangheli: „Ziua independenţei este o sărbătoare fără concurenţă, trebuie sărbătorită la cel mai înalt nivel.”

Europa Liberă: Domnule Sangheli, care au fost cele mai mari greşeli, care s-au comis pe parcursul acestei perioade?


Un interviu cu Andrei Sangheli
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00
Link direct



Andrei Sangheli: „Pe teritoriul ăsta post-sovietic nu este o clasă politică formată. Este o clasă politică, care se formează. La noi mai puţin de lege nu se socoate nimeni, fie el de stânga, fie el de dreapta. Numai el şi nu alţii. Noi depindem de multe lucruri.

Însă atunci când ne-am putea uni în jurul ideei naţionale, care astăzi cu părere de rău n-o putem pune pe masă şi arăta societăţii, atâta timp o să fie ceea ce este, mai ales în privinţa Trasnsnistriei. Din momentul când Moldova a stat integră, nouă o să ne trebuiască nu mult timp să avem nişte rezultate economice.”

Europa Liberă: S-ar fi putut evita declanşarea conflictului transnistrean?

Andrei Sangheli:
„S-au început în Republicile Pribaltice, nu s-a primit acolo, aceste forţe reacţionare unde puteau să se retragă în altă parte? În Ucraina era imposibil, în Asia Mijlocie nu era acel interes. S-au retras aici aceste forţe, conduse din Moscova.”

Europa Liberă: Când s-a vărsat sângele la Nistru aţi fost prezent în fiecare localitate de acolo. Chişinăul a avut un drept moral să-şi apere cetăţenii. Acolo erau forţele legitime ale Republicii Moldova. De ce este învinuit Chişinăul că ar fi declanşat conflictul?

Andrei Sangheli:
„El nu este învinuit de opinia normală, trează. Cine ne învinuieşte? Ne învinuieşte aşa-zisa conducere care au adus-o acolo. Clar că acest conflict a fost planificat şi a avut alte ţeluri. S-a făcut foarte mult din partea conducerii de atunci, pierderile care au fost omeneşti au fost mai mici decât erau planificate. Lucrurile astea cândva o să fie spuse şi acei mercenari ei au făcut ceea ce sau făcut pentru ceea ce au primit. Însă noi vorbim astăzi de acei bărbaţi, care au stat cu suflet şi inimă pentru apărarea pământului propriu. Însă cu părere de rău nu s-a putut atunci de rezolvat ceea ce vrem şi astăzi.”

Europa Liberă: Ce statut ar trebui să i se acorde Transnistriei?

Andrei Sangheli:
„E greu de spus ce statut să li se acorde, pentru că noi nu ştim ce vor ei şi ce poate da conducerea noastră. Ceva trebuie numaidecât de făcut. Sunt nişte lucruri - trei-patru -, care nu se discută: hotarele Republicii nu se discută, valuta naţională, un centru de emisie unic, Armata unică, cât ea va mai trebui după reglementare, un an-doi, că ea nouă nu ne trebuie, justiţia unică. Statul trebuie să fie unic. Un stat cu o conducere unică. Moldova este divizată, Europa poate să ne ia?”

Europa Liberă: Dar credeţi că are şanse Moldova să ajungă în UE?

Andrei Sangheli:
„Când vom fi ţară integră. Ţările mici au fost cartea de schimb întotdeauna şi niciodată conducerea Americii, a Franţei nu o să se sfădească cu Rusia pentru Moldova. Ei întotdeauna o să găsească limbă comună cine, unde să se aşeze, ce să ia şi unde să ducă. Adică ei împărţesc, puterile mari. Pământul ista aici întotdeauna am fost acei care am fost undeva alipiţi.”

Europa Liberă: În calea tuturor relelor.

Andrei Sangheli:
„Undeva alipiţi, cuiva daţi. Totuşi, în toate nevoile ne-am putut păstra identitatea.”

Europa Liberă: Cum explicaţi Dumneavoastră această divizare a elitei politice între pro-Est şi pro-Vest?

Andrei Sangheli:
„Marea majoritate vor ca Moldova să fie o ţară independentă, stimată şi ea trebuie să stimeze pe ceilalţi. Trebuie timp pentru a creşte clasa politică şi pentru a se stabiliza electoratul. Electoratul votează împotriva cuiva, dar nu votează pentru cineva, adică nu alege. Dacă în Anglia sunt două partide, şi în pierdere şi în câştig e cu partidul. La noi ce se întâmplă? Ei, li-i de ajuns la aceştea, au fost, lasă să mai vină alţii, să votăm împotriva lor. Dar cine sunt acei alţii, care e trecutul lor? Un vot de protest numaidecât.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să ajungeţi astăzi în fruntea Guvernului, cu ce aţi începe?

Andrei Sangheli:
„Cu o tactică înnoită, însă cu aceeaşi strategie. În primul rând problema transnistreană, pe urmă problemele interne, economia ţării. Susţinerea businessului.”

Europa Liberă: Dar de ce nu vine capital străin în Moldova?

Andrei Sangheli:
„Orişice capital are două cerinţe: garanţia capitalului şi linişte.”

Europa Liberă: Stabilitate.

Andrei Sangheli:
„Dacă sunt aceste două lucruri garantate atunci capitalul vine. O să vină investiţii, ţara o să trăiască aşa cum vrem, n-o să vină investiţii, nu putem să facem altceva. Pentru noi întotdeauna a fost porţile deschise. Bun-rău, copt-necopt, pleacă, am dus şi am primit banii. Însă în economia de piaţă locomotiva economiei, a bunului este piaţa de desfacere. O ai? Trebuie să lupţi ca să o păstrezi cu orice preţ.”

Europa Liberă: Pentru că vorbim despre consolidarea independenţei – tot pe timpul guvernării Dumneavoastră se vorbea că o greşeală care s-a admis, că nu s-a spus clar în articolul 13 al Constituţiei ce limbă vorbim. Dacă era pus „moldovenească-română”, s-ar mai fi revenit? S-ar mai fi reactualizat problema?

Andrei Sangheli:
„Dacă s-ar fi rezolvat cum Dumneavoastră spuneţi, credeţi că astăzi râurile curgeau cu lapte şi malurile erau de unt?”

Europa Liberă: Nu mai era un măr de discordie.

Andrei Sangheli:
„Erau câte ceva. Mărul discordiei era când s-a destrămat Uniunea Sovietică. Dumneavoastră eraţi în centrul acţiunilor, când în Piaţă în fiecare zi mii şi mii, zeci de mii erau: pământ, cota! Mai este astăzi această problemă?”

Europa Liberă: Ce viitor preziceţi Moldovei?

Andrei Sangheli:
„Frumos. Eu sunt convins că nepoţii nepoţilor mei o să trăiască într-o ţară înfloritoare.”

Europa Liberă: Dar credeţi că ei o să mai aibă probleme din astea sensibile, ca problema limbii?

Andrei Sangheli:
„Nu. Noi am învăţat o istorie, până la noi au învăţat alţii.”

Europa Liberă: Ce istorie vor învăţa după noi?

Andrei Sangheli:
„Cu părere de rău istoria o scriu biruitorii. Şi de atâta avem aceste probleme.”

Europa Liberă: Acum faceţi parte din Partidul Democrat-Agrar?

Andrei Sangheli:
„Nu, Partidul Democrat-Agrar nu mai este. Aşa s-a întâmplat, ceea ce s-a întâmplat. Nu este nimic veşnic şi totul dispare şi apare. Cel care se naşte, numaidecât trebuie să moară.”

Europa Liberă: Pe timpuri, când eraţi la guvernare, se zicea că domnul Sangheli a intrat în istorie cu declaraţia că România nu i-ar fi oferit Chişinăului nici un carandaş pe degeaba.

Andrei Sangheli:
„Presa l-aţi interpretat, pentru că la şedinţa Guvernului eu am spus foarte şi foarte clar. Atunci a fost momentul când noi ne-am socotit cu România pentru ceea ce am primit. Nu e cazul să spunem ce şi de ce. Şi n-a primit Guvernul Sangheli, ci celelalte au primit.”

Europa Liberă: Deci, au fost achitate toate datoriile?

Andrei Sangheli:
„Au fost achitate toate datoriile la momentul respectiv.”

Europa Liberă: De ce capital puţin românesc în Moldova?

Andrei Sangheli:
„Bine, haideţi să vedem cele mai multe firme româno-moldoveneşti şi moldoveneşti-române au fost în timpul cela, 200-300 de firme au fost şi foarte bine lucrau. Astăzi au rămas foarte puţine, sau mai puţine, eu nu pot să spun. Însă atunci se dezvoltau în orice caz aceste relaţii foarte şi foarte normal.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG