Linkuri accesibilitate

Cine controlează Tripoli?


Saif Al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, salutându-şi suporterii, 23 august 2011
Saif Al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, salutându-şi suporterii, 23 august 2011

Rebelii libieni şi trupele lui Muammar Gaddafi continuă luptele în capitala ţării, pe care ambele părţi susţin că o controlează în cea mai mare parte.


Situaţia, la Tripoli, rămâne tensionată şi neclară, luptele se concentrează în jurul sediului fortificat al liderului libian Muammar Gadaffi; rebelii susţin că au aproape tot oraşul sub control dar mulţi corespondenţi străini relatează de la faţa locului că nimeni nu poate confirma sau infirma aceste informaţii.

Oricum, spre surpriza tuturor, azi dimineaţă şi-a făcut apariţia la Tripoli, în totală libertatea, unul din fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam. El a declarat simpatizanţilor şi presei prezente acolo că tatăl său este în oraş şi a îndemnat trupelor pro-Gaddafi să continue lupta. Mai mult, Saif al Islam, despre care se specula că va prelua puterea de la Gaddafi, a susţinut că forţele pro-guvernamentale ar fi acum în ofensivă.

Televiziunea Al Jazeera relatează că şi al doilea fiu al lui Gaddafi, Mohammed, ar fi liber. Despre al treilea nu se ştie nimic.

În jurul sediului fortificat al liderului libian se aud tunuri şi artilerie grea, complexul a fost survolat, la joasă altitudine de avioane, dar la Bruxelles, la sediul NATO, un purtător de cuvânt al Alianţei a refuzat să comenteze dacă aviaţia NATO a bombardat sau nu sediul lui Gaddafi.

Colonelul Roland Lavoie s-a declarat însă convins că regimul libian este pe punctul de a învins. „Se pune numai problema, când?”, a continuat Lavoie.

Lipsa de coordonare între grupările rebele, rivalităţile între clanuri şi diverse etnii, toate ar putea arunca Libia, după căderea regimului Gaddafi, într-o stare de instabilitate, similară cu cea din Irak.

La Bengazi, reprezentanţi ai rebelilor au asigurat că au deja pregătită o forţă capabilă să controleze capitala Tripoli.

Mulţi lideri occidentali, începând cu preşedintele american Barack Obama au atras atenţia că situaţia din Libia nu poate fi comparată cu cea care a dus la căderea lui Saddam Husein: în Libia este vorba de o revoltă internă, care a izbucnit acum 6 luni, fiind inspirată de protestele din Tunis şi Egipt.

Mai mult, au precizat că nu vor interveni cu trupe pentru a susţine viitorul guvern, indiferent de greutăţile pe care le-ar putea întâmpina.

„Nu vrem să repetăm greşelile din Irak”, a declarat la Londra ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională Andrew Mitchell.

În schimb, ministrul de externe german Guido Westerwelle a anunţat că Berlinul şi Consiliul naţional de tranziţie au semnat ieri, la Bengazi, un acord prin care rebelii vor primi un credit de 100 de milioane de euro, în următoarele zile – bani gândiţi pentru proiecte umanitare şi refacerea infrastructurii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG