Linkuri accesibilitate

Bilanț („jalnic”) după 20 de ani de independență (Adevărul)


„Sunt tot mai multe semnale că următorul preşedinte al R. Moldova poate fi Vlad Filat” (Jurnal de Chișinău).




Republica Moldova împlineşte în câteva zile 20 de ani, iar ziarele continuă să se întrebe ce a pierdut şi ce a câştigat după proclamarea independenţei. „Bilanţul e jalnic: două conflicte separatiste, armată străină în ţară, o treime din cetăţeni peste hotare, o limbă fără nume”, scrie Adevărul citându-l pe scriitorul şi colegul nostru Vitalie Ciobanu.

„Existenţa regimului ilegal susţinut de Rusia în raioanele din stânga Nistrului este o cauză importantă, dacă nu esenţială a lipsei unei perspective clare de integrare a R. Moldova în UE”, scrie în acelaşi ziar un alt autor de rubrică de la Europa Liberă, istoricul Igor Caşu. Printre problemele R. Moldova care rămân clar pe agendă la 20 de ani de independenţă istoricul enumeră şi chestiunea identitară. „În 1991 nutream speranţa că minoritatea rusolingvă se va integra în societatea noastră, învăţând limba română, dar între 2001-2009 ea a fost atât de apăsat încurajată să nu o înveţe, încât nu numai că nu au făcut-o, dar şi se indignează public când în prezenţa sa se vorbeşte româna.”

Sorina Ştefârţă a fost sâmbătă seara martora repetiţiilor pentru parada militară din şi scrie astăzi în Timpul că la acel miez de noapte, parapetul din faţa clădirii guvernului era o R. Moldova în miniatură, cu amestec de limbi, atitudini şi glume. „Când şi unde am greşit”, se întreabă jurnalista, „dacă am ajuns o ţară în care oamenii râd în hohote atunci când se interpretează imnul de stat în loc să stea cuminţi să-l asculte cu mâna pe inimă, aşa cum fac cetăţenii altor state?”.

Tot în Timpul găsiţi un interviu realizat de Pavel Păduraru cu premierul R. Moldova din anii 1992-97, Andrei Sangheli.

Editorialiştii Nicolae Negru şi Petru Bogatu de la Jurnal de Chişinău sunt preocupaţi astăzi de problema alegerii şefului statului. „Sunt tot mai multe semnale că următorul preşedinte al R. Moldova poate fi Vlad Filat”, crede Nicolae Negru. Declaraţia premierului că în toamnă vom avea un preşedinte care va fi votat cu mai mult de 61 de voturi sugerează că există o înţelegere între el şi Voronin în privinţa ieşirii din impasul politic în care ne aflăm de doi ani şi ceva, continuă editorialistul.

Astăzi mingea este pe terenul PL şi PD, crede la rândul său Petru Bogatu. Dacă nu se pun în mişcare, Partidul Democrat şi Partidul Liberal riscă să rămână pe tuşă şi să lase R. Modlova pe mâna unui preşedinte fără sprijinul majorităţii parlamentare şi a unui govern minoritar. Această situaţie nu ar face decât să-I întărească pe comunişti, chit că PCRM, formal vorbind, va rămâne în opoziţie, scrie editorialistul.
XS
SM
MD
LG