Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria - după scandalul sponsorizării private a poliției


Un decret guvernamental interzice sponsorizarea forțelor de poliție de către persoane fizice și companii private.




Sub presiunea societății civile, Țvetan Țvetanov, viceprim-ministru, ministru de interne și șef al statului electoral al partidului de guvernământ GHERB, a emis un ordin prin care interzice sponsorizările internelor de către persoane fizice și companii private. Printre sponsorii se află persoane și companii anchetate.

Scandalul sponsorizărilor a început cu trei luni în urmă când două ziare independente - „Sega” și „Dnevnik”, au publicat mărturiile unui polițist despre clemența, demonstrată de poliția rutieră vis-a-vis de persoane fizice și de funcționarii unor companii care au oferit ajutor financiar sau material regionalei respective. A devenit cunoscut și faptul că în secțiile de poliție există liste cu automobilele sponsorilor care nu trebuie oprite decât în cazul comiterii unor infracțiuni foarte grave.

Mai multe organizații nonguvernamentale au criticat practica acceptării, de către Ministerul de interne, a unor importante sume de bani de la așa-zișii sponsori. O astfel de practică nu există decât în Ministerul sănătății publice. Societatea civilă a fost șocată de faptul că suma așa ziselor sponsorizări cu epoleți depășește cea a sponsorizările pentru tratamentul unor copii bolnavi. A apărut și întrebarea dece nu există companii dornice de a oferi bani unităților militare.

Începând de 1 septembrie regionalele de poliție nu vor putea fi sponsorizate decât de companii de stat, de primării și de organizații și structuri ale Uniunii Europene. Lista sponsorilor va fi făcută publică printr-un registru ce va fi publicat periodic în pagina internet a Ministerului de interne. Vor fi publicate și contractele respective cu condiția că nu conțin informații clasificate.

Numai în decurs de 6 luni, internele au primit de la persoane fizice și companii private peste 7 milioane de euro, după cum afirmă unele medii sofiote. Cele mai populare acțiuni de ajutorare a copiilor bolnavi, precum „Crăciunul bulgăresc” și ultimul „Big Brother” au atras împreună mai puțin de 2 milioane de euro.

Scandalul a fost menționat în ultimul raport de țară a Comisiei Europene dar ministrul de interne Țvetanov care este și șeful statului electoral al partidului GHERB nu a reacționat.
XS
SM
MD
LG