Linkuri accesibilitate

Scandalul „Lukoil” se extinde


În Bulgaria, guvernul încearcă să strângă mai multe taxe cu ajutorul vameşilor.


În condițiile în care în primul semestru au fost realizate cu 20% mai puțin venituri bugetare de cele prevăzute, guvernul Bulgariei își leagă speranțele de asigurarea unor venituri suplimentare prin combaterea mai activă a contrabandei și evaziunii fiscale.

După cum a anunțat șeful vămilor Vanio Tanov, în urmă întăririi controlului fiscal și vamal, numai în cursul săptămânii trecute au fost asigurate 19 milioane de euro venituri suplimentare din desfacerea de benzină și motorină.


Corespondenţa zilei de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct



Vămile au început verificarea „la sânge” a „Lukoil-Bulgaria” – singura rafinărie din UE care de 3 ani lucrează în pierdere. Posibilă explicație, ce urmează a fi verificată de un grup de experți ai vămilor, constă în faptul că importul țițeiului din Rusia și exportul – de regulă spre zone off-shore, a producției finite a rafinăriei se realizează prin compania-fiică a concernului rus - „Litasco Bulgaria” înregistrată în Elveția. În acest mod profitul celei mai mari companii bulgare este, se pare, transferat în străinătate și rafinăria nu plătește cea mai mare parte din taxele cuvenite, a declarat șeful vămilor. Pe de altă parte „Litasco” stabilește prețul țițeiului crud prelucrat dar și cel al carburanților produse. Accizele și TVA pentru produsele petroliere desfăcute pe piața internă vin din buzunarul cetățenilor, nu din „Lukoil”, a adăugat Tanov.

Mediile informează că o parte din exportul de motorină și benzină este fictiv, carburanții fiind de fapt vănduți pe piața internă. „Nu putem afirma că exportul este real și că există plăți între „Litasco” și importătorii din zonele off-shore”, a declarat șeful vămilor. El a adăugat că monopolul instituit de „Lukoil” în privință livrărilor de produse petroliere pentru căile ferate și aeroporturile bulgare crează probleme foarte grave.
XS
SM
MD
LG