Linkuri accesibilitate

Argumente şi contra-argumente pentru Monica Macovei şi Sebastian Lăzăroiu (Evenimentul Zilei, România Liberă)Jurnalistii romani au inceput sa propuna partidelor politice candidati. Sambata, in Romania libera, Dan Cristian Turturica argumenta o candidatura a fostului ministru de justitie democrat-liberal Monica Macovei la primaria generala a capitalei. Astazi, in editorialul Evenimentului zilei, Vlad Macovei explica de ce crede in noul ministru al muncii Sebastian Lazaroiu si in asa-zisul plan Lazaroiu care ar putea pune la pamant ascensiunea opozitiei din Uniunea Social-Liberala.


Revista presei româneştiMacovei gaseste ca Lazaroiu este singurul politician care a imprumutat cu talent ceva din arsenalul lui Traian Basescu. „Cu aerul lui semi-misterios da impresia ca stie multe si produce in randul adversarilor o reactie similara cu cea pe care o produce Basescu: il poti injura fara grija, dar il poti subestima daca-ti asumi niste riscuri uriase”. Sociologul ar fi si cel mai bun comunicator pentru Partidul Democrat-Liberal, dupa seful statului. Are avantajul ca nu s-a temut sa coboare din tribuna in iarba, adica sa paraseasca postul de consilier la Cotroceni pentru riscantul portofoliu al muncii. Are noroc si ca atacurile inversunate ale opozitiei fac vizibil mai bine decat orice campanie de autopromovare.

In editorialul din editia de weekend a Romaniei libere, Dan Cristian Turturica arăta ca Monica Macovei ar fi un bun primar al Bucurestiului, chiar daca nu are deloc experienţă in administratia publica. Are in schimb inflexibilitate, onestitate si e harsita in lupta contra coruptiei si a clanurilor ei. Oricum, problemele capitalei Romaniei s-ar putea lesne rezolva cu un primar general care isi alatura specialisti, in loc sa-si vanda popularitatea mafiilor locale, asa cum – sustine comentatorul Romaniei libere – a facut si actualul edil-sef, Sorin Oprescu. Turturica propune cititorilor sa compare indignarea anticoruptie a lui Oprescu, din campania sa electorala de ex-social-democrat, la vremea respectivă, cu lista aprobarilor date pentru constructia de turnuri monstruoase de beton sau cu numele firmelor care au castigat marile licitatii la Bucuresti. Exista doua obstacole majore pentru Monica Macovei: unul este… ea insasi, care nu a exprimat niciodata vreo aplecare pentru o candidatură la primaria Bucurestiului. Al doilea ar fi insa chiar partidul din care face parte, Partidul Democrat-liberal, care ar trebui sa-si sacrifice clientela pentru un politician incoruptibil. O decizie epocala, in care nici comentatorul nu crede.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG