Linkuri accesibilitate

În ciuda sloganurilor colectiviste preferate de politicieni, a căutării eterne a unei idei naţionale unificatoare, societatea moldovenească e compusă din lumi paralele.Faptul că societatea moldovenească din ultimii 20 de ani e dezagregată e ştiut de oricine a trăit aici în era tranziţiei. În ciuda sloganurilor colectiviste preferate de politicieni, în ciuda căutării eterne a unei idei naţionale unificatoare, societatea moldovenească e compusă din lumi paralele, efortul comun întru realizarea unor deziderate absentează, iar solidaritatea e mai curînd un truc al statului decît o necesitate a membrilor colectivităţii.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan

Nu sîntem în stare să facem ceva în comun. Ne-am izolat în fortăreţele noastre familiale şi încercăm să supravieţuim pe cont propriu. Sîntem în epoca unui individualism fără frontiere ale cărui idei fundamentale sînt Moia hata s kraiu! şi Fiecare se descurcă cum poate!

Aşa şi ar trebui să fie în capitalism, dar numai pînă la un punct. Pentru că obştea care nu se poate autoorganiza şi aşteaptă mereu ajutorul statului e mai degrabă una muribundă-anarhistă. Şi, într-adevăr, dacă facem abstracţie de protecţia socială modestă a statului şi de ong-urile create de străini, vom constata că moldovenii nu prea pot crea asociaţii prin care să se ajute pe ei.

Toată solidaritatea moldovenească se reduce la strîngerea unor bani pentru nevoiaşi şi bolnavi în cadrul unor campanii susţinute de mass-media în care finanţatorii cei mai generoşi sînt conducătorii sau oamenii prosperi. Aceste campanii zgomotoase ajută, într-adevăr, nişte oameni. Miile de oameni necesitoşi rămîn însă să sufere în anonimat. Nu pot să încapă toţi în luminile reflectoarelor. Iar cel mai grav e că aceste campanii filantropice sporadice nu schimbă în esenţă datele triste ale problemei.

Toţi aceşti oameni, care reprezintă pestriţa societate moldovenească, cum cooperează între ei? Cum comunică între ei? Probabil, nicicum. Ce construiesc moldovenii împreună? Ce ţel îi uneşte într-un elan colectiv? Eu personal nu am un răspuns.

Şi ce ai putea să faci împreună cu vecinul care fumează pe scară şi cu care te cerţi mereu? Ce ai putea să făureşti cu medicul care îţi sugerează subtil să-l sponsorizezi? Ce să faci împreună cu cei cu care suporţi docil cozile umilitoare de la oficiile stării civile? Ce să pui la cale cu cel pe care îl interesează numai facerea banului?
XS
SM
MD
LG