Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Viitorul Siriei trebuie să fie decis de populația Siriei”


Tancuri ale regimului al-Assad într-o operațiune de represalii la Deir el-Zour
Tancuri ale regimului al-Assad într-o operațiune de represalii la Deir el-Zour

Statele Unite: „A venit vremea ca președintele Assad să se dea la o parte”.




Presedintele Statelor Unite, Barak Obama i-a cerut presedintelui Siriei, Bashar al-Assad sa renunte la putere, in conditiile gravelor violari ale drepturilor omului si represiunii impotriva manifestantilor civili, anti-regim. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama i-a cerut lui Bashar al-Assad sa paraseasca puterea si a anuntat noi sanctiuni impotriva regimului sirian, acuzat de uciderea a circa două mii de persoane, in cele sase luni de manifestatii anti-guvernamentale. „Viitorul Siriei trebuie sa fie decis de către populatia Siriei, dar presedintele Bashar al-Assad ii sta in cale”—se arata in declaratia Casei Albe, in care se adauga ca apelurile lui Assad la dialog nu au nici o valoare, cit timp regimul incarcereaza, tortureaza si macelareste proprii ceteteni. „Spre binele poporului sirian, a venit vremea ca Presedintele Assad sa se dea la o parte”.

Aceste declaratii si-au gasit ecoul si la Departamentul de Stat, unde secretarul de stat, Hillary Clinton a spus ca in Siria tranzitia catre democratie a inceput si ca este momentul ca Assad sa plece de la putere. Apelul american a fost imediat urmat de altele similare in Canada, Marea Britanie, Franta, Germania si Uniunea Europeana. Aceasta din urma a precizat ca Statele Unite nu intentioneaza o actiune militara in Siria, dupa modelul celei initiate de NATO in Libia.

Presedintele Obama a spus si el ca Statele Unite nu pot si nu vor sa impuna o tranzitie in Siria si ca populatia Siriei este cea care trebuie sa-si aleaga liderii. Apelul Washingtonului urmeaza anuntului facut de comisia ONU pentru drepturile omului, care a constatat ca s-ar putea ca regimul sirian sa fi comis crime, in represiunea brutala a manifestantilor.

Comisia ONU intentioneaza sa trimita cazul Siriei la Tribunalul Penal International de la Haga. In aceasta dupa-amiaza situatia din Siria este luata in discutie si la Consiliul de Securitate ONU. Administratia Obama a anuntat si cea de-a cincea runda de sanctiuni impotriva regimului sirian. Intre altele, americanilor li se interzice sa faca afaceri cu Siria, in special in domeniul petrolului. Statele Unite importa putin petrol din Siria, tari europene ca Franta, Germania si Olanda o fac intr-o mai mare masura.

Pentru economia siriana, daca aceasta sanctiune va fi aplicata si de vest europeni, asa cum presedintele Obama a cerut, lovitura economica va fi puternica. Pentru tarile importatoare, petrolul sirian este o cantitate usor de inlocuit. Daca sanctiunile americane vor fi mai departe inasprite, Siria va intra in categoria tarilor certate cu legea: Iran, Cuba, Corea de Nord si Sudan.

Oficialitatile americane cred ca inlaturarea lui Assad e necesara dar nu va fi usoara. „Siria este la capatul a patru decenii de coma” - a spus o oficialitate americana, sub beneficiul anonimatului, continuind - „Oamenilor nu le mai este frica si in astfel de conditii regimurile incep sa se prabuseasca”.
XS
SM
MD
LG