Linkuri accesibilitate

19.08 - „Dopingul ca şi drogul a devenit o problemă socială”


Interviul săptămînii cu Dan Popper (Comitetul Olimpic Român).





19 august 2001

Interviul săptămânii.

Dopingul ca şi drogul a devenit o problemă socială.

Invitat: Dan Popper, secretar general al Comitetului olimpic român.
Realizator : Petru Ionescu

Recent, în presa scrisă, Dan Popper a declarat că aşa-numita comisie naţională anti-doping nu funcţionează. „Pentru că am primit un raport de la ei în care sunt trecute cazuri care nu există şi nu sunt cazuri care există”. S-a propus înfiinţarea unei „supra” comisii anti-doping, pentru că fiind vorba de chestiuni penale, din comisie ar trebui să facă parte şi reprezentanţi si Ministerului justiţiei şi de interne.

Fiind vorba şi de o muncă de prevenire, din comisie ar urma să facă parte şi reprezentanţi ai Ministerului educaţiei. „Dopingul ca şi drogul a devenit o problemă socială, nu mai este numai o problemă de sport”.

Există bănuiala, de exemplu, că 80 de copii ar fi folosit hormoni de creştere. Cine este responsabil trebuie să răspundă penal pentru acest fapt. Pentru moment, dopingul nu poate fi dovedit pentru că în orice copil există hormoni de creştere, în proporţii diferite.

În România există deja laboratoare dotate cu aparatură de cea mai înaltă clasă care pot face orice test de doping. Nu au încă certificate internaţionale dar important este să fie absolut independente. Numai aşa se pot obţine rezultate corecte.

Unul este particular dar unul este subordonat Ministerului tineretului, ceea ce nu este bine. Trebuie să fie independent.
Va fi înaintat un proiect de lege privind dopingul şi statutul acestor laboratoare de testare, care prevede şi pedepse pentru sportivi şi antrenori.
XS
SM
MD
LG