Linkuri accesibilitate

Reforma școlii internat - reforma mentalităților


Ghenadie, un copil talentat cu dizabilități
Ghenadie, un copil talentat cu dizabilități

Doar 70 de instituţii şcolare au acceptat să primească copii cu dizabilități din fostele internate.






La zile numărate până la începerea noului an şcolar, Ministerul Educaţiei a anunțat că va grăbi închiderea școlilor internat și plasarea copiilor în familii, fie că este vorba de familii naturale sau adoptive. Oficialii ministerului au spus astăzi că vor să grăbească procesul pentru a-și atinge un obiectiv stabilit în 2007, anume ca să obțină în cinci ani înjumătățirea copiilor aflați în internate. Despre motivele și viteza reformei relatează Alla Ceapai.

În urma acestei reforme raionul Ungheni a lichidat două şcoli internat, iar cei circa 150 de copii au fost plasaţi în familii, spune vicepreşedintele pe probleme sociale a Consiliului raional, Iulia Pancu.

„Am reuşit să identificăm acele familii, li s-a acordat un
Iulia Pancu

anumit ajutor pentru ai face copilului un ungheraş al său, fie că au fost plasaţi copiii în familii extinse.”

Europa Liberă: Aţi pregătit aceste familii?

Iulia Pancu:
„Direcţia asistenţă socială identifica problemele cu care se confruntă această familie.”

Europa Liberă: Dar copilul cum era pregătit?

Iulia Pancu:
„Copii au participat la diferite activităţi. Pentru categoriile date de copii sentimentul de familie se pierdea. Copilul trebuia de pregătit pentru că el era de fapt cel cu care urma să se producă schimbarea el trebuia să accepte.”

La începutul noului an şcolar aceşti copii urmează să meargă la şcolile generale din raionul Ungheni, precizează Iulia Pancu.

„Toţi copii vor merge la şcoală în instituţiile de masă. Totuşi în rezultatul evaluărilor am identificat circa 30 de copii care urmează să fie plasaţi în Centru de plasament”

Europa Liberă: Dar ce presupune acest Centru de plasament?

Iulia Pancu:
„Copiii vor merge la lecţii în şcolile din oraşul Ungheni, vor veni după masă în Centru de plasament pînă ce se va identifica pentru ei o soluţie.”

Cît de pregătite sunt şcolile de cultură generală să accepte copiii din internate am întrebat-o pe responsabila de implimentare a acestei reforme din cadrul Ministerului
Angela Cara

Educaţiei, Angela Cara.

„Este important ca şcoala de cultură generală să devină prietenoasă pentru toţi copiii din comunitate. În unele şcoli există anumite probleme ce vizează atitudinea profesorilor, căutăm să schimbăm atitudinea profesorilor, atitudinea părinţilor, de a revizui curicula şcolară pentru a facilita accesul tuturor copiilor.”

Problematică este încadrarea copiilor cu dezabilităţi din internate. Astfel, în acest moment doar 70 de instituţii şcolare au acceptat să primească aceşti copii, aflăm de la şeful direcţiei învăţămînt preşcolar, Valentin Crudu.

Valentin Crudu

„70 de instituţii de învăţămînt care au trecut diferite traininguri si au acceptat. Este important ca copii să înţeleagă că acest copil este la fel ca şi ei, doar că are o mică dizabilitate, de exemplu el nu este un copil care poate să meargă pe picioruşe, dar într-un cărucior. Eu mă refer am vorbit de părinţi, de copii dar şi de profesori, deoarece un copil cu dizabilitate dacă va fi în clasă sau cu cerinţe educaţionale speciale copilul nu trebuie să fie izolat.”

Cît despre necesitatea reducerii numărului de copii care
Cea mai mare problemă în reformă a fost problema de mentalitate...

locuiesc în internate, precum şi a şcolilor internat iată ce ne spune Valentin Crudu.

„Cea mai mare problemă în reformă a fost problema de mentalitate, am depistat prin tradiţie copii erau plasaţi în şcolile internat deoarece părinţii, buneii au absolvit şcoala internat şi considerau că acolo este bine. Şi făcînd analiza situaţiei familiare ne-am convins că în mare parte a cazurilor copiii aveau toate posibilităţile să trăiască şi să se dezvolte în familie.”

Valentin Crudu spune că Guvernul în acest an a aprobat şi un program naţional privind dezvoltarea educaţiei incluzive, care prevede ca elevii din internate, inclusiv cei cu dizabilităţi să studieze în şcoli obişnuite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG