Linkuri accesibilitate

Marea Britanie în căutarea măsurilor de „renaştere socială”


Un tînăr propune „Operațiunea Ceașca de ceai” via Facebook pentru a combate manifestările de violență din Anglia
Un tînăr propune „Operațiunea Ceașca de ceai” via Facebook pentru a combate manifestările de violență din Anglia

Una din propuneri este ca tinerii găsiţi vinovaţi să fie obligaţi să cureţe şi să participe la reconstruirea cartierelor devastate.





Reeducare prin muncă obştească, pare să fie soluţia privilegiată de guvernul britanic, când vine vorba de tinerii care săptămâna trecută au vandalizat şi terorizat cartiere întregi din Londra şi alte mari oraşe britanice. Ileana Giurchescu are mai multe informaţii.

La o zi după ce premierul David Cameron a promis „o renaştere socială”, guvernul a lansat o ofensivă, pentru moment mai mult declarativă, împotriva tinerilor care au vandalizat oraşele: o propunere este ca tinerii găsiţi vinovaţi să fie obligaţi să cureţe şi să participe la reconstruirea cartierelor devastate. Mai mult, ar urma să poarte haine portocalii, ca să fie imediat recunoscuţi, potrivit propunerii vice-premierului Nick Clegg.

Clegg ar vrea de asemeni ca tinerii vandali să fie obligaţi să se confrunte cu victimele lor, să participe la dezbateri publice. Mai mult, victimele ar urma să fie ascultate de o comisiei parlamentară, care să publice ulterior un raport, bazat pe aceste mărturii.

Desigur, toate aceste măsuri sunt gândite să completeze procedurile juridice. În acest moment, aproape două mii de persoane sunt anchetate, peste 700 sunt judecate, în anumite regiuni, tribunalele lucrează zi şi noapte.

Verdictul care atrage pentru moment atenţia tuturor, este cel pronunţat împotriva a doi tineri, de 20 şi 22 de ani, acuzaţi că au folosit reţeaua socială Facebook pentru a incita şi organiza atacurile violente din comunităţile lor.

Unul a creat pagina „Să distrugem Northwitch”, celălalt şi-a ales moto-ul „Hai să vandalizăm”. Amândoi au primit patru ani închisoare, o pedeapsă, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, gândită să descurajeze.

Cele mai drastice dar poate şi mai greu de tradus în practică măsuri punitive au fost însă propuse de ministrul de interne Theresa May, care ar vrea, între altele, ca tinerii sub 16 ani să poată fi condamnaţi la o formă de arest la domiciliu. „În acest moment, a precizat May, nu există posibilitatea de a interzice tinerilor să iasă pe străzi, într-un cartier anume, chiar dacă riscul unor atacuri violente este evident”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG