Linkuri accesibilitate

Economia Germaniei își încetinește creșterea


Cifrele anunțate astăzi au provocat deprecierea monedei euro și scăderea indicelor burselor de la Frankfurt, Londra și Paris.



Ultima știre îngrijorătoare vine din Germania, unde s-a anunțat astăzi că economia încetinește din nou, iar consumul este în scădere. Relatează Mircea Țicudean:

Economia germană aproape și-a oprit creșterea în trimestrul al doilea al anului curent, semnalând noi probleme pentru economia globală. Creșterea de numai 0,1% din trimestrul doi a fost mult sub așteptările piețelor și vine în urma altor rezultate dezamăgitoare din Statele Unite și Franța.


Economia Germaniei își încetinește creșterea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct



Oliver Roth, de la compania financiară Close Brothers Seydler, a declarat astăzi la Frankfurt agenției Reuter că cifrele publicate astăzi în Germania în legătură cu evoluția PIB-ului sunt suprinzătoare. Roth a spus că toată lumea se aștepta ca măcar Germania să aibă pe plan economic un an foarte bun, pe fondul pesimismului generat de evoluția altor economii.

Cifrele anunțate astăzi de biroul german de statistică, Destatis, au provocat deprecierea monedei euro față de dolar și francul elvețian, ca și scăderea indicelor burselor de la Frankfurt, Londra și Paris.

AP amintește că până acum economia germană, cea mai mare din Europa, crescuse puternic, mai ales grație exporturilor sale către așa-numitele piețe emergente sau în ascensiune, mai puțin atinse de criza economică globală. Biroul de statistică al Germaniei a spus astăzi că principalele explicații ale încetinirii creșterii în perioada aprilie-iulie au fost consumul intern mai scăzut, declinul investițiilor în sectorul construcțiilor și o creștere a exporturilor mai anemică decât se prevedea.

Confirmând tendința germană, biroul de statistică al UE, Eurostat, a anunțat astăzi într-o estimare preliminară că economia zonei euro, din care fac parte 17 țări, și-a încetinit creșterea în trimestrul al doilea, avansând cu numai 0,2%, față de 0,9% în primul trimestru.

Chris Williamson, economistul-șef al companiei de informații financiare Markit, a spus agenției France Presse că încetinirea creșterii în Germania și Franța, care a stagnat în trimestrul al doilea, sugerează că aceste două țări, considerate nucleul dur al zonei euro, traversează o perioadă mai dificilă decât se credea. Iar agenția Reuter observă că în trimestrul al doilea economia germană a crescut mai lent decât cea a Spaniei, considerată una din cele mai problematice din zona euro.

Unii analiști spun însă că încetinirea germană din primăvară și vară era previzibilă și nu exclud că trimestrul al treilea va fi mai bun. Economistul băncii Unicredit Andreas Rees a spus agenției AP că firmele germane au un stoc solid de comenzi pentru lunile următoare. Alt analist german, Gregor Eder, de la Allianz a spus că unul din motivele rezultatelor sub așteptări din trimestrul al doilea a fost închiderea a opt centrale nucleare germane după catastrofa de la Fukușima. Fără această problemă neașteptată economia germană ar fi crescut probabil cu 1,5%, crede Eder, adăugând că în ciuda sincopei din trimestrul al doilea performanța economiei germane rămâne mult peste media zonei euro.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG