Linkuri accesibilitate

Siria: Mii de refugiaţii palestinieni părăsesc Latakia


Demonstraţie de protest împotriva regimului sirian
Demonstraţie de protest împotriva regimului sirian

Bombardamentele de la Latakia au fost condamnate de mai multe țări.


Națiunile Unite spun că mii de refugiați palestinieni au fost nevoiți să-și părăsească tabăra din portul sirian Latakia din cauza bombardamentelor forțelor guvernamentale siriene. Activiștii spun că în ultimele zile la Latakia au murit 27 de oameni. Se relatează însă că în ciuda protestelor internaționale forțele de securitate siriene și-au întețit atacurile asupra protestatarilor pe tot cuprinsul țării. Detalii are Mircea Țicudean.


Siria: Mii de refugiaţii palestinieni părăsesc Latakia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct


Situația din tabăra Latakia a fost descrisă serviciului central de știri al Europei Libere de un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru ajutoare umanitare.

Christopher Gunnes s-a declarat îngrijorat de evenimentele din tabăra palestiniană, de unde au fugit în ultimele zile peste jumătate din refugiați, adică 5000 până la 10.000 de persoane. Potrivit oficialului ONU, palestinienii au plecat din cauza tirurilor de artilerie venite de pe nave siriene, dar și a atacurilor de pe uscat. Gunnes a adăugat că ONU continuă să ceară guvernului sirian să permită accesul ajutoarelor umanitare și mai ales al medicilor. Potrivit activiștilor sirieni, operațiunea militară începută sâmbătă la Latakia s-a soldat până acum cu 27 de morți. Pe de altă parte, Departamentul de Stat de la Washington a spus că nu poate confirma dacă atacurile sunt într-adevăr opera marinei militare siriene.

Un oraș sirian sub explozii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00



Evenimentele de la Latakia au fost condamnate de multe țări, inclusiv de vecina arabă a Siriei, Iordania. Iar ieri Turcia – fostă aliată de nădejde a Siriei vecine – a cerut guvernului de la Damasc să pună capăt de îndată reprimării violente a protestelor.

Ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, care a vizitat Siria săptămâna trecută, a spus luni că evenimentele din ultimele zile nu pot fi justificate și că ele au încetat să mai fie o problemă internă a Damascului, dată fiind amploarea fără precedent a violării drepturilor omului.

În ciuda unor asemenea avertismente forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad și-au continuat campania de reprimare a protestelor. Activiștii din nordul Libanului au declarat agenției DPA că trupele siriene au luat cu asalt regiunea Simakayeh, de la granița libanezo-siriană. Potrivit unor martori, bombardamentele puteau fi auzite de pe teritoriul libanez. Iar un oficial al agenției de securitate libaneze a spus că grănicerii sirieni au arestat familii întregi de sirieni care voiau să se refugieze în Liban.

Organizația Amnesty International estimează la 1700 numărul civililor uciși de la începutul revoltelor antiguvernamentale din Siria, în luna martie. Activiștii pentru drepturile omului spun că în aceeași perioadă au fost întemnițați 12.000 de oameni. Iar guvernul de la Damasc susține că în violențele care durează de cinci luni au fost uciși 500 de polițiști și soldați. Aceste date nu pot fi verificate în mod independent pentru că Damascul a expulzat majoritatea reporterilor străini îndată după începerea revoltelor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG