Linkuri accesibilitate

17.08 - Chișinău: Proteste de stradă la Tiraspol


Proteste manipulate împotriva casării armamentului rusesc din doatarea fostei armate ruse a 14-a şi a semnării Tratatului de bază dintre R. Moldova şi Rusia.





17 august 2001

Ora Moldovei.

Proteste de stradă la Tiraspol.

Dan Ionescu: La summitul de la Istanbul al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa din noiembrie 1999, Rusia şi-a asumat angajamentul de a evacua sau distruge armamentul şi muniţiile din dotarea fostei armate a 14-a până la sfârşitul anului 2001. Deşi până la acest termen au mai rămas mai puţin de cinci luni, până în prezent au fost evacuate din regiune doar trei eşaloane cu echipament militar. În plus în această vară au fost casate vreo 20 de maşini blindate. Dar până şi aceşti paşi timizi ai părţii ruse au trezit la Tiraspol resentimente dintre cele mai puternice, care au degenerat în proteste de stradă. Astăzi mii de persoane au manifestat în mai multe oraşe, aflate sub controlul separatiştilor transnistreni împotriva operaţiunilor de casare a armamentului din epoca sovietică. Relatează Lina Grîu.

Aproximativ cinci mii de persoane, membri ai unor organizaţii obşteşti din Transnistria au protestat astăzi în piaţa Suvorov de la Tiraspol împotriva casării armamentului rusesc din doatarea fostei armate ruse a 14-a, precum şi a semnării Tratatului de bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Mitinguri similare au fost organizate şi în alte centre raionale, controlate de regimul separatist de la Tiraspol. Protestele au fost organizate cu grijă. În ajun toate posturile de radio şi de televiziune din regiunea separatistă au chemat oamenii în stradă. Protestatarii purtau pancarde, pe care scria: „Putin, nu ai dreptate”, „Armata a 14-a – da. Evnevici – nu!”, „Patrimoniul armatei a 14-cea este patrimoniul poporului transnistrean”.

Liderii structurilor care au organizat manifestările de protest, majoritatea afiliate administraţiei separatiste, au insistat asupra tezei că întreg patrimoniul militar aflat pe teritoriul din stânga Nistrului aparţine aşa-zisului popor transnistrean. Aceştea au calificat drept barbare şi ilegale acţiunile comandamentului grupului operativ de trupe ruse, care la 3 iulie a început casarea tehnicii grele, pe care o are în dotare.

Potrivit protestatarilor, în condiţiile în care NATO avansează în pas candenţat către frontierele Transnistriei şi ale Rusiei, acţiunile comandantului GOTR, Valeri Evnevici, sunt o trădare. O trădare este şi tăcerea şi lipsa de reacţie din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. Participanţii la miting au adoptat două rezoluţii. Prima cere stoparea imediată a casării tehnicii grele. Transnistrenii revendică recompense materiale pentru tehnica utilizată, iar în cazul nerespectării acestei cereri, transnistrenii ameninţă „să treacă la acţiuni concrete pentru stoparea distrugerii patrimoniului legal al Transnistriei”.

În ceea ce priveşte Tratatul de bază cu Rusia, transnistrenii sunt nemulţumiţi de faptul că la elaborarea acestuia nu s-a ţinut cont de interesele regiunii separatiste şi de prevederile memorandumului din 1997. În opinia experţilor de la Chişinău şi a celor internaţionali, memorandumul este un document strict intern şi nu poate constitui bază juridică în relaţiile dintre Chişinău şi Moscova.

În cea de-a doua rezoluţie, referitoare la acest subiect, transnistrenii au cerut printre altele, renegocierea tratatului şi introducerea în Republica Moldova a limbii ruse în calitate de limbă de stat, ceea ce, în opinia lor, „va corespunde intereselor celor 80 de mii de ruşi din Transnistria”. În rezoluţie se spune că „dacă Rusia şi Moldova vor semna tratatul fără a ţine cont de interesele Tiraspolului, poporul va cere conducerii să întrerupă negocierile cu Chişinăul şi să lupte pentru rcunoaşterea ca stat independent şi suveran”.

După încheierea mitingului, delegaţii ale protestatarilor au pichetat sediul grupului operativ de trupe ruse şi oficiul Misiunii OSCE de la Tiraspol. Faţă de pichetul de acum câteva săptămâni, când oficiul de la Tiraspol a Misiunii OSCE a fost luat cu asalt, manifestările au decurs fără excese, deşi spiritele erau încinse. Cele aproximativ 20 de persoane au cerut o întrevedere cu membrii Misiunii, întrevedere care a fost fixată pentru ziua de luni.

I-am solicitat pe responsabilul de relaţiile cu publicul din cadrul Misiunii OSCE, Mati Sidorov şi pe copreşedintele din partea Chişinăului în Comisia unificată de control, Gheorghe Roman, să comenteze acţiunile de astăzi din Transnistria. Cei doi oficiali consideră că în spatele acestora stă administraţia separatistă de la Tiraspol. În opinia lor, orice pretenţia a Tiraspolului asupra patrimoniului este nemotivată, deoarece acesta constituie proprietatea exclusivă a Federaţiei Ruse. Iată de ce au precizat cei doi, Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru îndeplinirea acordurilor de la Istanbul. Mati Sidorov a subliniat că procesele de casare a tehnicii au loc în conformitate cu convenţiile internaţionale. Acţiunile GOTR sunt absolut legale, deşi cineva ar vrea să se creadă că nu este aşa.

Mati Sidorov: „Cineva vrea să dea că este vorba de nişte ilegalităţi. Nu e aşa.”

În opinia lui Sidorov, patrimoniul din dotarea GOTR nu poate aparţine poporului transnistrean, deoarece Transnistria este nerecunoscută ca stat pe plan internaţional şi în consecinţă un aşa-zis popor transnistrean nu există.

Mati Sidorov: „Transnistria nu este ţară recunoscută şi comunitatea internaţională nu ştie ce este poporul transnistrean. Aşa ceva nu există şi nu poate fi proprietarul unei aşa mari cantitate de muniţii şi armament.”

L-am întrebat pe Gheorghe Roman cine este de fapt proprietarul tehnicii militare din dotarea GOTR.

Gheorghe Roman: „După dezmembrarea Uniunii Sovietice o parte din armament a revenit Republicii Moldova. După împărţirea acestui patrimoniu, ex-preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Elţin, a semnat un decret, în care se indică că tot ceea ce nu a fost repartizat Republicii Moldova din dotarea fostei armate a 14-a, este în proprietatea Federaţiei Ruse. Şi în aşa fel, responsabilitatea de păstrare îi revine Federaţiei Ruse. Cred că aceste momente sunt de o durată scurtă şi oamenii încetul cu încetul înţeleg pentru cine sunt destinate aceste muniţii, armament. Să vorbim de securitate? Nu avem pericole reale la momentul de faţă. Mai mult ele pot fi folosite pentru a asigura existenţa unui regim care cunoaşte foarte bine că altă modalitate nu există pentru a-şi păstra puterea fără a folosi armele.”

În final să reamintim că comandatul GOTR, Valeri Evnevici a declarat ieri că procesul de casare a tehnicii ruse va continua în conformitate cu graficul Ministerului rus al Apărării.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG