Linkuri accesibilitate

Un nou dosar politic la Tiraspol?


Tiraspol
Tiraspol

Şeful biroului de luptă împotriva traficului de droguri de la Tiraspol, Ghennadi Kuzmiciov, se afla în greva foamei, în închisoare.



De pe 27 iulie, şeful biroului de luptă împotriva traficului de droguri din Direcţia de urmăriri penale din ministerului afacerilor interne din transnistria, locotenent colonelul Ghennadi Kuzmiceov este în arest, fiind bănuit că ar fi agresat o femeie. De pe 28 iulie, Kuzmiceov a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva acuzaţiilor care i se aduc. Corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai a încercat să afle mai multe despre acest caz, mai ales dacă există şi un substrat politic:


Un nou dosar politic la Tiraspol?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct



Locotenent colonelul Ghennadi Kuzmiciov a recurs la greva foamei în speranţa că va putea atrage atenţia asupra reţinerii abuzive şi neîntemeiate, la părerea sa, dar gestul său disperat este sfidat cu premeditare, povesteşte fiul său Maxim.

„El refuză să mănînce în semn de protest faţă de acţiunile nelegitime a structurilor de drept şi faţă de condiţiile inumane în care se află şi în felul cum este tratat. Asistenţă medicală nu îi este asigurată, iar administraţia instituţiei în care este reţinut şi organele de anchetă nu reacţionează.”

Avocatul Alexandr Pascari, singurul care are acces la ofiţerul reţinut, spune că deşi starea de sănătate a lui Kuzmiciov s-a agravat, abia după două săptămîni de protest, Curtea Supremă de Justiţia de la Tiraspol a examinat cererea respingînd-o cu o promptitudine demnă de o cauză mai bună. Avocatul Alexandru Pascari:

„ Procurorul a avut o pledoarie extrem de laconică după care magistraţii preţ de zece minute fără a motiva au decis să refuze cererea.”

Ofiţerului de la serviciul antidrog i se încriminează agresarea a două locuitoare din Transnistria, care au depus o plîngere împotriva sa. Avocatul Pascari afirmă că acest temei este absolut insuficient pentru deschiderea unui dosar penal şi mai ales cercetarea pîrîtului în stare de arest.

„S-a încălcat legea prin aplicare acestei măsuri de pedeapsă, deoarece hotărîrea judecăţii care a decis reţinerea în arest este nemotivată, probele lipsesc. Despre prezumţia nevinovăției în acest caz nici vorbă nu poate fi. Nici o investigaţie de anchetă cu participarea noastră nu se efectuează. Se pare că scopul acestui arest este însăşi arestul, adică izolarea de societate.”

Solicitat de Europa Liberă, anchetatorul cazului Adrian Penkovski susţine că cercetarea lui Kuzmiciov în stare de arest este absolut întemeiată.

„Organele de anchetă şi-au argumentat poziţiile în judecată, determinînd cauzele prin care izolarea de societate este una necesară. Judecata a susţinut argumentele noastre. A fost emisă decizia de ţinere sub arest şi Curtea Supremă de Justiţie a susţinut această decizie. Multă zarvă pe seama acestui caz nu trebuie făcut, deoarece este unul fără motive politice.”

Evgheni Şevciuk, fostul speaker al Sovietului suprem, cerând demisia lui Igor Smirnov, 18 noiembrie 2009
Avocatul Pascari, dimpotrivă, crede că motivul real al reţinerii ofiţerului este de natură politică: bunele relaţii ale lui Kuzmiciov cu deputatul Evgheni Şevciuk care are de gînd să candideze la prezidenţialele din Transnistria au adunat nori grei de asupra capului său. Această explicaţie este susţinută şi de analistul Oazu Nantoi.

„Este acuzat după un articol care nici nu prevede practic starea de arest şi în condiţiile cînd rudele sale se adresează instanţelor anticonstituţionale dar ele păstrează tăcerea este vorba de o răfuială cu o persoană care nu vrea să fie docilă în raport cu gruparea, gaşca lui Igor Smirnov.”

După seria de condamnări răsunătoare ale unor pretinşi agenţi de influență ai Chişinăului, cazul locotenent colonelul Kuzmiciov vine să confirme caracterul arbitrar şi contestabil al justiţiei făcute de autorităţile nerecunoscute din regiunea transnistreană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG