Linkuri accesibilitate

Strategie fiscală-bugetară de austeritate la București


Prin blocarea ocupării posturilor libere din sistemul public, guvernul speră să economisească circa 400 de milioane de euro anual.




Strategia fiscal-bugetara a Romaniei pentru perioada 2012-2014 revine la filozofia de austeritate economica pusa in practica si anul trecut cind salariile bugetarilor s-au diminuat cu 25 la suta, iar pensile s-au micsorat, inclusiv prin neindexare in raport cu inflatia.


Guvernul de la Bucuresti si-a propus prin aceasta Strategie convenita cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) sa scada cit mai mult posibil cheltuielile bugetare si sa mizeze pe investitii. Pensiile vor fi blocate pina in 2014, chiar daca exista legi care prevad majorari pentru unele categorii. Si tot pina in 2014 se va amina termeul impus prin lege, care obliga guvernul sa aloce anual 6 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) sistemului educational.

In plus, potrivit documentului guvernul roman va sista pina in 2014 acordarea tichetelor de masa si de vacanta pentru angajatii institutiilor publice si va mentine blocarea angajarilor in sistemul bugetar, astfel incit doar unul din sapte locuri vacante va putea fi ocupat.

Tot pina in 2014 se interzic premierile, iar orele lucrate peste program nu se mai remunereaza ci se compenseaza cu zile libere. Prin blocarea ocuparii posturilor libere din sistemul public romanesc, guvernul spera sa economiseasca circa 400 de milioane de euro anual, in vreme ce prin sistarea tichetelor de masa si de vacanta, economiile la pusculita guvernamentala vor fi de peste 2 miliarde de euro in fiecare din urmatorii doi ani.

Premierul roman Emil Boc a dat astazi asigurari ca „nici un leu” nu se va taia din pensile si salariile platite acum din bugetul statului, in vreme ce presedintele Traian Basescu a fost mult mai dur: „Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru - sunt prea multi si trebuie redus numarul lor”.

Presedintele Romaniei a incercat sa explice in aceasta dimineata de ce urmeaza o noua perioada austera: nu neaparat din cauza crizei economice, ci mai degraba pentru a repara anumite dezechilibre din anii trecuti. Traian Basescu le-a spus celor platiti direct de stat ca Romania imprumuta anul acesta 3,6 miliarde de euro pentru plata pensiilor si 1,2 miliarde de euro pentru salarii.

Asadar pentru ca Romania sa nu se mai imprumute pentru a-si putea plati pensionarii si bugetarii, guvernul impreuna cu expertii FMI au decis sa faca aceasta Strategie fiscal-bugetara pentru 2012-2014, strategie care include si marirea sistemului de impozite pentru proprietati.

Prin aplicarea noilor masuri Romania urmareste sa-si reduca deficitul bugetar de la 6,5 la suta din PIB, cit a fost anul trecut la 4,4 anul acesta si 3 la suta anul viitor. In acest fel Romania ar avea sanse sa ajunga in 2015 cu un deficit de sub trei la suta, ceea ce i-ar permite sa se califice pentru trecerea la euro.

In acelasi timp aceste masuri de restringere a consumului guvernamental si de economisire sugereaza ca Romania face echilibristica odata cu declansarea noului val de criza in lumea occidentala.

Politigraf

XS
SM
MD
LG