Linkuri accesibilitate

„Eroii filmului nu cunosc Constituţia propriei ţări”


Vasile Jereghi
Vasile Jereghi

Valeriu Jereghi: „nici pentru o zi de sărbătoare, nu ne putem ascunde după vitrina cu lumini colorate având în spate familii destrămate şi oameni pierduţi.”



Arta şi politica nu fac casă bună indiferent de culoarea guvernanţilor, a constatat regizorul Valeriu Jereghi. Ultimul său film, Arriverderci – despre soarta a doi copii lăsaţi singuri acasă de mama care a plecat la muncă în Italia – a avut un succes remarcabil, de critică, în străinătate. În 2009, a fost prezentat şi în Parlamentul European. În Moldova însă, Arrivederci a fost şi rămâne ignorat – regizorul, la fel. Cu Valeriu Jereghi a vorbit colegul nostru Vasile Botnaru:


Regizorul Valeriu Jereghi în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule Jereghi, este un bilanţ cam trist pentru 20 de ani de independenţă. Dacă asta s-a întâmplat după 20 de ani de luptă pentru afirmare...

Valeriu Jereghi:
„Dacă aveţi în vedere subiectul filmului, care poate fi documentar, da, ar fi o tragedie. Noi l-am prezentat ca film artistic. Şi aici e dramă. E o situaţie bine cunoscută în Moldova. Mă bucur că astăzi este bine cunoscută şi în ţările europene şi faţă de noi se crează o altă atitudine. Eu, cel care am prezentat acest film, am fost martor ocular – nu este acceptat acest film de nici o guvernare din Moldova şi probabil că nicioadată nu va fi acceptat aşa ceva. Înseamnă că gradul de emoţie care are acest film probabil că pătrunde numai la cetăţenii de rând şi nu la guvernanţi.”

De vorbă cu regizorul filmului ARRIVEDERCI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct


Europa Liberă: Ce mesaj înţeleg copii din filmul ăsta?

Valeriu Jereghi:
„Eroii filmului nu cunosc Constituţia propriei ţări. Dar ştiu că au dreptul la viaţă. Asta o simt ei intuitiv. De fapt pot supravieţui. Ei singuri ştiu a face pîine. Ei singuri ştiu a strânge porumb, a mulge vaca sau oaia. Ei ştiu a supravieţui. Asta e o noţiune foarte puternică, naţiunea noastră.”

Europa Liberă: Chiar dacă este un film artistic şi nu-i documentar, abordaţi o faţetă a statului Republica Moldova, care nu este bună de pus la vitrină. Cum poţi să fii patriot şi să faci filme de genul ăsta?

Valeriu Jereghi:
„Numai să faci filme de genul ăsta poţi să
Afișul Festivalului „Identita'”

fii patriot. Fiindcă nici pentru o zi, zi de sărbătoare, nu ne putem ascunde după vitrina cu lumini colorate având în spate familii destrămate şi oameni pierduţi.

Sincer îmi pare rău că mulţi colegi de-ai mei, cineaşti sau studenţi ai facultăţii de cinematografie din Moldova de atâţia ani nu au
nici pentru o zi, zi de sărbătoare, nu ne putem ascunde după vitrina cu lumini colorate având în spate familii destrămate şi oameni pierduţi.

realizat zeci şi zeci de filme de felul ăsta. Să le spună guvernanţii că ei nu sunt patrioţi, dar azi am fi avut o altă ţară, dacă aceste probleme erau scoase la iveală, cel puţin, erau discutate în Europa. Fiindcă în Parlamentul European mie mi s-au spus cuvinte de mulţumire că Moldova a avut curajul să prezinte primul film artistic în această temă, a copiilor abandonaţi.

S-a vorbit serios că nu este numai problema ţărilor de unde pleacă emigranţii, dar este şi problema ţărilor unde vin aceşti imigranţi ilegali. Deci Moldova a fost aplaudată în Parlamentul European. De ce nu sunt eu patriot? Această ţară, după mine, după cum intuiesc eu, e pe cale de dispariţie, imi pare foarte rău. S-a dus Transnistria, se mai duce Găgăuzia, o să mai înceapă alte focare şi moldovenii noştri, mîine-poimîine o să fie nevoită Europa să-i pună în Cartea Roşie.”

Europa Liberă: Nu credeţi în independenţa cucerită acum 20 de ani?

Valeriu Jereghi:
„Astăzi nu.”

Europa Liberă: Ce v-ar convinge?

Valeriu Jereghi:
„M-ar convinge, în primul rând, atitudinea faţă de artişti, pozitivă. Aici dacă ar fi. Aici este camertonul sănătăţii unui stat. Cei care ar dirija cultura ar trebui să fie oameni cât de cât sensibili sau talentaţi, sau să creadă în Dumnezeu. Şi atât, cel puţin. Arta care este realizată azi numaidecât va da un ecou peste un timp oarecare. Deci, noi dacă vorbim de o grijă faţă de stat, în primul rând eu aş avea grijă faţă de copii acestui stat. Azi sunt sănătoşi?

Nu sunt receptivi la muzică, la literatură, la istorie. Asta este important, asta e sănătatea statului. Din păcate ce văd eu la televizor? Toată informaţia care vine dinspre politica din Moldova e foarte agresivă faţă de noi, noi spectatorii. Şi mă prind că eu, care nu vroiam să mă implic în politică, eu sunt atras în ea. Cel puţin stau cu gura căscată şi îmi pierd sănătatea, îmi pierd minutele de viaţă foarte importante pentru mine, deci sunt luat ca prizonier în jocurile lor, care nu-mi aduce mie, cetăţeanului, nimic.”

Europa Liberă: Mă obligaţi să vă întreb unde o să locuiască fiica Dumneavoastră, Emilia, care are acum, înţeleg, doi ani? Unde o vedeţi stabilită şi trăindu-şi viaţa în mod normal?

Valeriu Jereghi:
„Ar fi banal să spun că va creşte şi ea va
jocurile politice au distrus şi distrug ţara asta...

decide singură. Nu, eu vreau să fiu eu de ajutor. Dar astăzi nu vreau ca ea să fie rezultatul jocurilor politice, care au distrus şi distrug ţara asta, ca să fie ea jerfa celor care şi-au făcut conacuri şi conturi prin bănci europene, copilul meu să fie jerfa lor. Dar eu o conving de pe acum că cel mai bun loc de pe pământ este acolo unde umbli tu desculţă astăzi, aici. Şi ea ştie. Dar cât de puternică şi dură o să fie convingerea asta a mea pe parcursul a mai multor ani, că dacă mai durează aşa, noi n-o să rezistăm fizic, nici eu, nici copilul.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG