Linkuri accesibilitate

Controverse pe marginea unui film în Statele Unite


Regizoarea Kathryn Bigelow premiată la Hollywod
Regizoarea Kathryn Bigelow premiată la Hollywod

Regizoarea Kathryn Bigelow „Uciderea lui Bin Laden este un triumf al Americii.”






Un film despre urmarirea si uciderea capeteniei teroriste, Osama Bin Laden provoaca controverse in Statele Unite, chiar inainte de a fi difuzat. Despre subiectul acestei dispute în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Controversa are la baza premiza ca administratia Obama ar fi oferit informatii privilegiate echipei de filmare, asta pornind de la relatarea ziaristei Maureen Dowd. Filmul urmeaza sa fie difuzat in Octombrie.

Deputatul republican de New York, Peter King si-a propus sa organizeze o audiere pentru a verifica daca informatii secrete au fost divulgate. Regizorul si scenaristul, Kathryn Bigelow si Mark Boal au precizat ca filmul a adunat material de-a lungul multor ani, in timpul a trei administratii: Clinton, Bush si Obama. Ei adauga ca efortul de a-l gasi pe Bin Laden a implicat personal militar si de securitate, fiind vorba despre o misiune de mare risc.

„Uciderea lui Bin Laden este un triumf al Americii, eroic si bipartizan si nu exista nici un motiv sa fim acuzati ca l-am fi reprezentat in film altfel decit a fost” – se arata in comunicatul celor doi. Ziarista Maureen Dowd sustine insa ca administratia ar fi incredintat Hollywoodului imaginea presedintelui Obama, atunci cind scenaristul Boal a fost primit la nivelele cele mai inalte ale Casei Albe si Pentagonului, spre mirarea unor ofiteri superiori - si a participat la ceremonia de la CIA, in onoarea comandoului care l-a ucis pe Bin Laden”.



King, care conduce comisia Camerei Reprezentantilor pentru securitate interna a trimis o scrisoare inspectorului general al Ministerului Apararii, in care exprima temeri cu privire la colaborarea intre administratie si echipa de filmare. Purtatorul de cuvint al Presedintiei a spus ca alegatiile deputatului si ridicole si false. El a explicat ca ori de cite ori, cineva vrea sa faca un film sau sa scrie o carte despre presedinte, biroul de presa incearca sa faciliteze conexiunile necesare pentru a se asigura ca informatiile sint corecte.

„Nu este ceva nou in relatia cu presa” - a aratat purtatorul de cuvint, adaugind, „Nu discutam informatii secrete. Speram ca in fata continuarii pericolului terorist, Comisia pentru Securitate Interna a Camerei Reprezentantilor are lucruri mai bune de facut decit sa discute despre un film”.

Purtatori de cuvint al Pentagonului si CIAului au confirmat ca i-au ajutat pe cineasti, la fel cum au facut-o si cu alte ocazii similare. Reprezentantul Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii nu a vrut sa comenteze informatia ca scenaristul ar fi participat la agentie la ceremonia din iunie care a onorat comandoul ce l-a ucis pe liderul terorist.
XS
SM
MD
LG