Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Arta interviului


Till Velten
Till Velten

Till Velten: „îmi iau reportofonul sau camera de filmat și încerc să pictez imaginar imaginea, personalitatea unor artiști.”




Un profesor de la o academie de arta din Elvetia isi invata studentii ca un interviu sau, daca vreti, o discutie intre doi oameni, este o forma de arta. Cercetator al fenomenului artistic, Till Velten incearca sa intre in contact cu cat mai multi artisti, iar interviul, crede el, este cea mai buna metoda de a ajunge la miezul crezului artistic.

Asa cum artistii isi iau chevaletul, foia de hartie si creionul si incearca sa schiteze peisajul, tot asa Till Velten isi ia reportofonul sau camera de filmat si incearca sa schiteze in sunet si imagini personalitatea unor artisti.

De peste 10 ani, Till Velten, sculptor si profesor la Academia de Arta din Lucerna, Elvetia, cauta arta nu in tablouri, peisaje sau sculpturi, ci in cei care produc operele de arta. In drumurile sau, artistul german este mereu insotit nu de un sevalet sau o pensula, ci de un reportofon si atunci cand intalneste un om interesant il provoaca sa isi depene povestea.

„Nu le numesc de fapt interviuri, ci discutii. Formația mea este de artist plastic, sculptor mai exact. In timpul discutiilor pe care le am cu diversi oameni interesanti am constatat ca ceea ce se intampla este că, de fapt, construiesc, pictez, imaginea acestora. Fac asta deja de zece ani. Asa cum artistii isi iau chevaletul, foia de hartie si creionul si incearca sa schiteze peisajul, tot asa eu imi iau reportofonul sau camera de filmat si incerc sa pictez imaginar imaginea, personalitatea unor artisti.“

Interviurile lui Till Velten nu ajung sa fie publicate vreodata in vreo carte sau vreun ziar, ci sunt inceputul crearii unei opere de arta. De regula, interviurile sunt integrate in instalatii artistice de dimensiuni mari si completeaza sonor sau video o expozitie.

„In Zurich, in 2007, am deschis cea mai mare expozitie de pana acum care s-a referit la sistemele de analiza psiho-analitica. Am partajat atunci vastul spatiu expozitional in mai multe camere unde se puteau asculta si viziona discutii cu psihologi, preoti, analisti.“

L-am intrebat pe artistul german, cine este mai important in creionarea acestor portrete, interlocutorul sau cel care intervieveaza?

„Desigur interlocutorul. Nu e vorba despre mine niciodata, ci despre oamenii pe care ii intalnesc. Iar pe interlocutorii ii aleg, fie pentru ca imi place arta lor, fie in baza unor proiecte asa cum a fost cel realizat la Zurich. Marturisesc ca nu ma intereseaza artisti neaparat, ci oamenii. Cred ca felul in care se desfasoara viata unor anumiti oameni este o forma de arta. Deja nu mai putem vorbi doar despre tipul clasic de arta abordat de Cesanne sau Van Gogh ci, asa cum le spun si studentilor mei de la Academia de Arta din Lucerna, Elvetia, formele de arta se diversifica si de foarte multe ori cresc si se dezvolta in functie de dispozitia si experienta umana.“

Arta lui Till Velten isi trage seva din povestile de viata ale oamenilor si din filozofia care ii mana pe acestia sa aleaga un drum sau altul. Se implica insa si in proiecte sociale imbinandu-le cu arta sa. Nu peste mult timp, va oferi publicului german un spectacol despre senilitate, in care vor fi implicati oameni de rand, medici si actorii teatrului din Freiburg.
XS
SM
MD
LG