Linkuri accesibilitate

Imigranţii se unesc ca să-şi apere cartierul („Wall Street Journal Europe”)


Jefuitorii unui magazin de haine la Londra
Jefuitorii unui magazin de haine la Londra

În Dalston, un cartier din nordul Londrei, vandalii au fost ţinuţi la respect luni noaptea, dar nu de către poliţie.



Sute de bărbaţi turci şi kurzi, mulţi înarmaţi cu tacuri de biliard rupte, au ieşit în stradă ca să-şi apere prăvăliile şi locuinţele de violenţele care au cuprins capitala britanică, scrie „Wall Street Journal Europe” în ediţia sa de miercuri.

Oamenii s-au adunat să se uite la un magazin jefuit din Hackney, suburbia londoneză unde se află Dalston, după o noapte de violenţe şi jafuri al Londra şi în alte oraşe din Marea Britanie.

„Au ridicat o baricadă, şi i-au gonit pe atacatori, a fost ca la război”, spune Burcu Bay, chelneriţă la o cafenea turcească din centrul comercial al Dalstonului.

Ce s-a întîmplat la Dalston, unde există o comunitate extinsă de imigranţi turci şi kurzi, a fost unul din rarele momente în care localnicii şi-au unit forţele pentru a se apăra de valul de violenţe care au cuprins Londra în ultimele nopţi, lăsând în urmă clădiri are până la temelie, prăvălii jefuite şi geamuri sparte. În alte zone, atacatorii nu au întâmpinat prea multă rezistenţă, pentru că localnicii au fugit, iar poliţia a apărut cu întârziere.

Ciocnirile din Dalston, un cartier dărăpănat plin cu case de amanet, cluburi turceşti şi chioşcuri unde se vinde kebab, au început cînd aproximativ 50 de tineri turbulenţi au incendiat un autobuz, au spart geamurile unui restaurant cu autoservire, şi cele ale unei bănci şi ale unui magazin de electrice.

Cîteva zeci de bărbaţi au ieşit atunci în stradă, şi au oprit înaintarea atacatorilor în trei valuri, şi în cele din urmă alungându-i din zonă. Mai mulţi bătrâni şi femei, adăpostiţi în cafenelele locale, au privit de la distanţă ciocnirile.

Premierul Marii Britanii David Cameron a chemat Parlamentul din vacanţă, şi a promis să tripleze numărul poliţiştilor de pe străzile Londrei după o a treia noapte consecutivă de violenţe.

Corespondentul „Wall Street Journal Europe” Bruse Orwall relatează că la Dalston a fost şi un caz în care poliţia a încercat să aresteze un bărbat după ce acesta i-a dat un pumn unuia dintre atacatorii. Dar vecinii nu i-au lăsat să-l aresteze.

Un element esenţial în felul cum au reacţionat localnicii este puternica identitate comunitară pe care o împărtăşesc locuitorii turci şi kurzi din Dalston, care au considerat că atacul scandalagiilor este o invazie străină. „Nu erau de aici, locuim aici de zece ani şi i-am fi ştiut dacă erau din zonă”, spune un chelner de la restaurantul Somine.

Cafeneaua Tugra s-a aflat în prima linie a confruntării cu scandalagiii, şi era plină de clienţi, care au fost încuiaţi înăuntru după ce au fost trase jaluzelele. A fost o situaţie foarte violentă, atacatorii urlau că vor da foc la toate prăvăliile.

Faptul că poliţia şi-a făcut apariţia târziu şi n-a făcut decât să se uite la case cum ard a stârnit nemulţumirea multora.

Un alt exemplu de solidaritate a fost dat de zecile de mii voluntari care s-au adunat în mai multe cartiere londoneze pentru a face curăţenie după distrugerile din nopţile trecute. La câteva ore după ce un apel în acest sens a fost postat pe Twitter, el avea 75 de mii de accesări.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG