Linkuri accesibilitate

„Independenţa R.Moldova o asociez cu starea mea de libertate”


Ecaterina Anițoi, o tânără de-o vârstă cu R.Moldova, împărtășește trăsături comune cu țara în care s-a născut.


Ecaterina Anițoi este o tânără de 20 de ani, născută la cinci zile după adoptarea declarației de independență a Republicii Moldova. Astăzi studiază științele politice la Universitatea de Stat de la Chișinău. Intervievată de corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai, tânăra spune că nu s-a gândit vreodată până acum la această coincidență și nu a făcut paralele între viața unei țări și a unui om. Cu toate acestea, Ecaterina Anițoi are o părere documentată asupra beneficiilor și problemelor moștenite prin naștere de Republica Moldova.


Un interviu cu Ecaterina Aniţoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Ecaterina Aniţoi: „Independenţa Republicii Moldova o asociez cu starea mea de libertate. Sunt la o vîrstă cînd acţionez aşa cum consider că e mai bine, vorbesc ceea ce gîndesc şi mereu sunt în căutarea rostului meu. Totodată îmi dau seama că paşii mei sunt încă mici, nehotărîţi şi indecişi. De fapt, ca şi Republica Moldova, care nu ştie încă spre ce direcţie să-şi orienteze viitorul.”

Europa liberă: Să înţeleg că percepi viitorul statului în limitele Est sau Vest?

Ecaterina Aniţoi
Ecaterina Aniţoi: „Din povestirile bunelului, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă foarte vulnerabilă, greutăţ,i neştiind care va fi viitorul. Atunci cînd m-am născut eu, din spusele bunelului, era pusă în discuţie problema: unde, încotro mergem, adică viitorul nostru este alături de România sau viitorul nostru se îndreaptă spre direcţiile Uniunii Sovietice? În 1990 era împărţită în cei care îşi doresc o viaţă mai bună alături de România şi cei care le convenea salam cu două ruble şi pîinea cu trei copeici. De fapt nici pînă astăzi nu este clar: ieşim de sub tutela Rusiei sau ne orientăm spre Uniunea Europeană? Da, locuim într-o ţară independentă, dar se pare că avem o independenţă declarată doar oficial, adică scrisă pe hîrtie, chiar constituţional putem spune. Dar ne dăm seama că această independenţă este ştirbită. De ce? Pentru că aşa ne demonstrează realitatea. Încă mai există conflictul transnistrean care este o barieră pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am colegi de facultate care locuiesc în stînga Nistrului şi văd cît le este de greu să se integreze aici, la noi, în Chişinău, deoarece au un mod de gîndire diferit.”

Europa liberă: Deci conflictul transnistrean îl consideri un „neajuns” să-i spunem aşa al independenţei. Ar mai fi şi alte neajunsuri?

Ecaterina Aniţoi: „Neajunsurile independenţei pot spune că se datorează anume faptului că nu a mers mînă în mînă cu democratizarea. Deci, atîta timp cît Republica Moldova şi noi, societatea, ne vom mai plimba prin labirinturile tranziţiei spre democraţie, nu cred că putem vorbi despre o independenţă desăvîrşită.”

Europa liberă: Dar cum crezi, are independenţa şi aspecte pozitive?

Ecaterina Aniţoi: „Independenţa are şi laturi pozitive, deoarece este un pilon în crearea unui stat de drept şi democratic, ceea ce ar semnifica o viaţă mai bună, prosperitate, dezvoltare economică şi parteneriat cu statele vecine. În prezent, noi toţi suntem liberi, putem apela în orice instituţie de stat pentru că ştim că este dreptul nostru, dispunem de informaţii, spre deosebire de persoanele care s-au născut în fosta Uniune Sovietică, care nu au avut posibilitate de a vorbi liber şi aşa cum doresc.”
XS
SM
MD
LG