Linkuri accesibilitate

Violenţele de la Londra: mărturiile unei moldovence stabilite în Marea Britanie


Sute de mesaje cu îndemnul de a opri violenţele şi de solidaritate a comunităţii din cartierul Peckham, postate pe faţada unui magazini jefuit în sudul Londrei
Sute de mesaje cu îndemnul de a opri violenţele şi de solidaritate a comunităţii din cartierul Peckham, postate pe faţada unui magazini jefuit în sudul Londrei

Nicoleta Panţa: „Toţi s-au simţit neprotejaţi şi nu înţelegeau de ce nu reacţionează Guvernul.”


În Marea Britanie, cel puțin 4 oameni au murit în tot atâtea nopți de violențe stradale – cele mai puternice în trei decenii. Poliția a arestat sute de oameni, 800 numai la Londra. Premierul David Cameron a spus astăzi că riposta autorităților este pe cale să pună capăt tulburărilor, răspândite în mai multe orașe, unde grupuri de tineri au distrus și jefuit magazine, incendiat mașini și clădiri. Primul ministru le-a descris drept nimic altceva decât „criminalitate pură”. Dar, după cum notează agenția Reuters, a trecut cu vederea situația economică a comunităților unde au izbucnit tulburările – anume în regiunile sărace ale unei Londre multietnice și cu disparități sociale în creștere. Mulți britanici au fost consternați de violențele și jafurile transmise în direct de televiziuni. Dar nu numai localnicii au fost cuprinși de confuzie, după cum a aflat Valentina Ursu de la moldoveanca Nicoleta Panța, care lucrează la Londra într-un proiect internațional:


Un interviu cu Nicoleta Panța
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct




Nicoleta Panţa: „Trăim într-un orăşel care se află la 40 de minute de Londra şi nu suntem foarte expuşi riscului. Pentru că nu există un segment mare din acei tineri, care au fost implicaţi în jafuri şi tâlhării în alte regiuni. Sunt nişte pături anumite ale societăţii, care au fost implicate în aceste distrugeri. Şi sunt reprezentanţi ai anumitor sectoare din Londra, sau a unor sectoare din alte oraşe din Marea Britanie. Ieri, însă, pentru că eu lucrez în centrul Londrei, sunetul alarmelor de poliţie şi toată gălăgia asta era ceva constant, nu se oprea niciodată. Şi chestia asta a provocat un sentiment de frică şi nesiguranţă atât, de exemplu, a colegilor mei, pentru că eu lucrez în cadrul organizaţiei cu aproximativ două mii de angajaţi. La un moment dat administraţia organizaţiei ne-a permis să plecăm acasă şi astăzi am lucrat tot de acasă, nu am ieşit în centrul Londrei. Cred că toţi s-au simţit neprotejaţi şi nu înţelegeau de ce nu reacţionează Guvernul, de ce nu se iau măsuri mai drastice. Întrebarea asta a fost pe buzele oamenilor începând de duminică şi abia astăzi Guvernul a reacţionat.”

Europa Liberă: De fapt condiţiile social-economice de acolo, din Marea Britanie au afectat populaţia?

Nicoleta Panţa: „Cred că există un anumit segment al populaţiei, care este nemulţumit de schimbările care se produc acum în Marea Britanie, criza economică şi impactul acesteia asupra vieţilor oamenilor. Nu cred că această reacţie a protestatarilor este atât de bine gândită. Cred că este ceva mult mai superficial şi este vorba de acea lipsă de educaţie pe alocuri şi această oportunitate de a jefui, de a pune mîna pe ceva. Un rol important în aceste manifestări a jucat Twitter-ul şi Facebook-ul, şi comunicare prin BlackBerry, Messenger. S-au mobilizat mai mult tinerii şi un anumit segment al tinerilor, aşa-numiţii tineri, care poartă hood-ere aici, adică hanuracuri cu glugă. Şi nu cred că anume ei se gândeau la situaţia economică sau politică din ţară. Cred că ei s-au folosit de moment. Şi cred că de aceea populaţia din Marea Britanie este atât de indignată de faptul că poliţia acţionează atât de târziu. Consecinţele acestor proteste sunt foarte mari. În afară de pierderile economice, care se numără acum la câteva milioane de lire sterline, oameni rămaşi fără case, magazine distruse, oficii poştale, maşini, până şi maşini ale postului de televiziune BBC au fost distruse.”

Europa Liberă: Urmăream şi eu: bande de răufăcători, au dezbrăcat simpli trecători, le-au luat bunurile pe care le aveau asupra lor, magazinele sunt sparte, trecătorii jefuiţi ziua în amiaza mare. Internetul e plin de astfel de imagini, produse la Londra şi în alte oraşe.

Nicoleta Panţa: „Da, foarte multe locaţii.”

Europa Liberă: Poliţia de acolo e pur şi simplu depăşită de această situaţie complicată?

Nicoleta Panţa: „Abia astăzi, în cadrul unei şedinţe de urgenţă, numită „Cobra”, prim-ministru David Cameron a aprobat folosirea tunurilor de apă şi a gloanţelor din masă plastică. În general, în Marea Britanie astfel de metode nu se folosesc. Ei numesc poliţia lor un fel de poliţie comunitară, care ia decizii şi acţionează în consultaţie cu oamenii. Şi luând în consideraţie precedente, în care oamenii au avut de suferit în urma acţiunilor poliţiei, nu s-au acceptat şi nu se aprobă metode mai puternice de luptă în cazurile de protest. Ieri seara s-au disponibilizat 16 mii de poliţişti, până acum au fost un număr mult mai redus. Şi 16 mii de poliţişti pentru Londra se consideră un număr foarte, foarte mare. Poliţiştii spun că atunci când ei acţionează drastic, sunt pedepsiţi, şi atunci când ei nu acţionează drastic sunt iarăşi pedepsiţi. Deci, care ar fi acea soluţie, care ar satisface oamenii din Marea Britanie? Cred că asta a fost o mare problemă în cadrul protestelor din Marea Britanie în aceste patru zile.”
XS
SM
MD
LG