Linkuri accesibilitate

Anglia, în flăcări


Premierul britanic respinge categoric că violenţele ar fi fost generate de tensiunile rasiale, şomajul mare şi măsurile de austeritate.


Poliţia britanică a anunţat că şi noaptea ce vine ar putea sa fie una violentă in Londra şi în alte oraşe precum Manchester, Birmingham, Bristol , Leeds şi Nottingham, la fel cum au fost ultimele trei nopţi. Grupuri de tineri au incendiat maşini şi clădiri, au vandalizat magazine şi birouri. Poliţia a arestat numai în Londra 450 de oameni, iar premierul David Cameron a anunţat triplarea forţelor de poliţie ce vor fi desfăşurate în această noapte la Londra în speranţa restabilirii ordinii. Poliţia britanică a anunţat şi prima victimă a violenţelor: un bărbat de 29 de ani care a fost găsit împuşcat luni noaptea într-o maşină în sudul Londrei şi care a murit astăzi. Mai multe, de la Oana Serafim.


Anglia, în flăcări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct



Premierul David Cameron, întors de urgenţă din vacanţă a anunţat că parlamentul se va convoca în sesiune de urgenţă joi pentru a discuta violenţele din ţară din ultimele 3 nopţi si soldate cu o victime şi cu pagube materiale de milioane de lire sterline. Efectivele de poliţie vor fi triplate şi poliţia va putea să folosească gloanţe de cauciuc împotriva atacatorilor violenţi. Guvernul său este decis să restabilească ordinea: „Au fost arestate deja 450 de persoane. Vom face în aşa fel încît procedurile şi procesele să fie accelerate şi trebuie să ne aşteptăm la mai multe arestări – mult mai multe – în zilele următoare. Sunt hotărît, guvernul meu este hotarît să facem dreptate şi aceşti oameni să vadă ce urmări au faptele lor.”

Locuitori ai cartierelor vandalizate, precum Larry Humphries se întreabă de ce poliţia nu a putut să intervină mai viguros noaptea trecută pentru a proteja proprietăţile particulare şi oamenii din cartier: „Vandalilor li s-a permis să intre în oricare magazin din zonă. Au lovit în stînga, în dreapta şi au furat ce le-a căzut în mînă. Unii dintre ei nici nu puteau să care cu ei toate lucrurile pe care le furaseră şi aşteptau taxiul să-i ia. Si noi stăteam şi ne uitam. Oamenii stăteau şi se uitau.. Ce n-am putut să înţeleg este unde era elicopterul? Unde era poliţia specială? Unde erau cîinii ş.a.m.d.?”

O altă locuitoare a Londrei al cărei apartament a fost incendiat şi a fost nevoită să fugă din casă crede că pentru atacatorii tineri şi şomeri toate violenţele au fost un prilej de amuzament: „Erau doar adolescenţi. Cred că ei credeau că se distrează. Pentru ei era doar distracţie, iar pentru noi era vorba de toata agoniseala de o viaţă. Nu trebuiau să facă aşa ceva…”

Pe Youtube a fost postată o înregistrare video în care un tînăr este grav rănit şi zace plin de sînge pe jos. După ce unii dintre tinerii „furioşi” încearcă să îl ajute, un altul din grup îi fura tot ce a găsit în rucsacul său.

Violenţele au început vineri, după ce cu o zi în urmă, un tînăr de 29 de ani, Mark Duggan, tată a 4 copii a fost împuşcat de poliţie în cartierul sărac Tottenham din Londra în condiţii ce nu au fost încă elucidate.

Cu extinderea violenţelor şi în alte cartiere londoneze şi mai apoi şi în alte oraşe, există temerea că violenţele ar fi fost generate de tensiunile rasiale, rata mare a şomajului şi de planurile de austeritate ale guvernului conservator. O ipoteză respinsă însă categoric de premierul Cameron: „Este vorba de infracţiuni, pur si simplu şi trebuie să le răspundem şi să învingem.”
XS
SM
MD
LG