Linkuri accesibilitate

„Tinerii împotriva corupţiei”


La o şcoală de vară organizată de EUBAM: cum înţeleg tinerii lupta cu corupţia?





26 de studenţi din Republica Moldova şi Ucraina au fost instruiţi timp de o săptămână despre măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei, la şcoala de vară „Tinerii împotriva corupţiei”, organizată de Misiunea EUBAM. Prilej cu care Diana Răileanu i-a întrebat cum înţeleg ei lupta cu acest flagel:


La o şcoală de vară a EUBAM împotriva corupţiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct




„În primul rând, lupta împotriva corupţiei începe de la sine.”

„Eu sunt sigur că fiecare la noi în ţară s-a întâlnit cu asemenea, fie mai mari, fie mai mici, acte de corupţie.”

Majoritatea studenţilor care au participat la şcoala de vară „Tinerii împotriva corupţiei” vin din localităţile rurale. Anume la sate, crede Mihail Tanasiu din Cocieri, oamenii sunt cel mai des expuşi corupţiei:

Mihail Tanasiu: „Vă spun realitatea că sunt oameni care nici nu cunosc că pentru faptul că dă mită el trebuie să răspundă. În viziunea lui crede că trebuie pedepsit doar acel care ia mită.”

Lupta împotriva acestui fenomen, adaugă Mihail, ar trebui să înceapă în familie:

Mihail Tanasiu: „În familie dacă nu vor exista idei sau motive sau careva fraze sau legături cu acest fenomen corupţia, atunci copilul va creşte într-o familie corectă, iar pentru el corupţia nu va avea niciun efect.”

O altă tânără cu care am stat de vorbă este Olga Şinişeuţchi, studentă la Academia de Studii Economice. Ea zice că informaţia pe care a acumulat-o în timpul şcolii de vară este de un real folos, de aceea ar dori să organizeze o lecţie specială pentru colegii de la ASEM, în care să le explice cum poate fi combătut fenomenul corupţiei:

Olga Şinişeuţchi: „Toţi ştiu că trebuie să luptăm cu corupţia, iar eu vreau să vorbesc despre consecinţele acestui fenomen. Mulţi nu conştientizează că acestea sunt mult mai mari, decât pur şi simplu o casă construită din bani spălaţi. Consecinţele le suportăm noi. Cinstit vă spun, anul acesta, da, a fost la examen o profesoară care conştient mi-a pus o notă foarte mică. Ce să vă spun, nu am vrut să plătesc. A văzut că am note destul de mari şi mi-a pus, iar apoi m-a sunat, m-a găsit şi mi-a spus că trebuie să mai vorbim, deci eu într-un fel sunt nevoită pentru că la anul iar am lecţii cu ea, şi sunt nevoită măcar un cadou ceva să îi dau.”

La şcoala de vară „Tinerii împotriva corupţiei”, organizată de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontiera între Republica Moldova şi Ucraina, au participat tineri din ambele state. Am căutat să aflu de la Pavel, student la Institutul Regional de Administrare Publică din Odesa, cum înţelege el lupta împotriva corupţiei.

Pavel: „Ţări ca Moldova sau Ucraina luptă împotriva corupţiei începând de jos, de la 50, o sută de hrivne. Însă adevărata corupţie ţine de sume enorme. Se ştie că peştele de la cap se strică. Cel mai bun exemplu de luptă împotriva corupţiei pentru mine este Georgia. Preşedintele Saakaşvili a început lupta împotriva corupţiei, reformând Ministerul Afacerilor Interne. El a înţeles că poţi distruge acest flagel doar atunci când va fi respectată buchea legii.”

Pavel a decis demult că nu va da mită: „Atunci când dai mită, banii ajung în buzunarul funcţionarului, în loc să fie direcţionaţi spre ajutorarea unei bătrâne. E ca şi cum am fura din pensia unui bătrân o sută de hrivne.”

Consiliera anti-corupţie a Organizaţiei EUBAM, Albena Kuyumdzhieva crede că lupta împotriva corupţiei înseamnă nu doar îmbunătăţirea legislaţiei, dar şi instruirea tinerei generaţii. Iată de ce:

Albena Kuyumdzhieva: „Actuala generaţie de tineri peste 10 ani ar putea fi politicieni, funcţionari publici. Dacă ei vor conştientiza că corupţia nu poate fi tolerată, peste 10 ani vom avea o generaţie de funcţionari necorupţi.”

Un ultim raport al organizaţiei „Transparency International” sugerează că Republica Moldova este una dintre cele mai corupte ţări europene, aflându-se la scară globală pe locul 105, împreună cu state ca Algeria, Argentina, Kazahstant şi Senegal.
Previous Next

XS
SM
MD
LG