Linkuri accesibilitate

10.08 - Chișinău: Curtea Constituțională și Tratatul de frontieră cu Ucraina


Vitalie Nagacevschi consideră că judecătorii Curţii încearcă să se eschiveze de la luarea unei decizii.





10 august 2001

Ora Moldovei.

Curtea Constituțională și Tratatul de frontieră cu Ucraina.

Dan Ionescu: Deşi tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina a intrat în vigoare, Curtea Constituţională a anunţat că nu poate examina sesizarea privind constituţionalitatea documentului, atât timp cât textul lui nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Amănunte de la Sergiu Praporşcic.

Curtea Constituţională a refuzat să examineze constituţionalitatea legii prin care majoritatea parlamentară comunistă a ratificat la 12 iulie Tratatul de frontieră cu Ucraina. Membrii Curţii au ajuns la concluzia că nu se pot pronunţa asupra Tratatului atâta timp cât acesta nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Înalta instanţă a remis astăzi sesizarea privind constituţionalitatea acestei legi autorilor, deputaţilor grupului parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat, situat în opoziţie. Creştin-democraţii şi-au motivat cererea de abrogare a legii prin faptul că Tratatul prevede cedarea unei părţi a teritoriului naţional şi astfel este incompatibil cu prevederile constituţionale.

Responsabili de la Monitorul Oficial au confirmat, solicitaţi de noi, că Tratatatul de delimitare a frontierei cu Ucraina nu a fost publicat, dar potrivit lor, în Monitorul Oficial sunt publicate doar actele normative naţionale, nu şi tratatele internaţionale şi bilaterale. Aceste documente sunt publicate în nişte suplimente la Monitorul Oficial şi de obicei cu o mare întârziere de la intrarea lor în vigoare, din motive tehnice şi financiare.

Potrivit însă autorilor şi experţilor care au participat la elaborarea sesizării, aceasta nu este un motiv care ar permite Curţii să refuze examinarea contestaţiei deputaţilor creştin-democraţi. Ei consideră că aceasta nu este decât „o încercare neruşinoasă a actualei puteri de a se sustrage criticii societăţii şi al controlului Curţii Constituţionale”.

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale Juriştii pentru drepturile omului, Vitalie Nagacevschi, fost agent guvernamental la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a declarat pentru Radio Europa Liberă că refuzul Curţii este nejustificat, deoarece autorii au atacat nu Tratatul, ci legea prin care a fost ratificat Tratatul, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial şi, respectiv, a intrat în vigoare.

Vitalie Nagacevschi: „De fapt, noi când am atacat cu sesizarea la Curtea Constituţională actul respectiv, noi n-am atacat Tratatul cu privire la frontieră, dar am atacat Legea cu privire la ratificarea Tratatului între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Faptul că nu a fost publicat Tratatul respectiv în Monitorul Oficial, se ştie că nici un Tratat practic nu a fost publicat în Monitorul Oficial. A fost o ediţie specială, nişte volume, dar nu ştiu cât va trebui de aşteptat ca să fie publicat Tratatul în Monitorul Oficial. Desigur după ce cu domnul Susarenco vom face cunoştinţă cu acest refuz, vom căuta o altă cale pentru totuşi a accede la Curtea Constituţională, cerând ca totuşi Curtea să se pronunţe pe marginea acestui Tratat, privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea lui.”

Vitalie Nagacevschi consideră că judecătorii Curţii încearcă să se eschiveze de la luarea unei decizii în această problemă.

Vitalie Nagacevschi: „Totodată sunt practic convins că Curtea Constituţională va întreprinde orice sau să se eschiveze de la responsabilitatea de a se pronunţa asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii Tratatului respectiv. Dar în cazul în care nu va avea posibilitate să se eschiveze, îl va recunoaşte constituţional. Numai îmi este foarte interesant cum va motiva ea toată chestia asta.”

L-am solicitat şi pe preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, unul din autorii contestaţiei, să comenteze decizia Curţii.

Iurie Roşca: „Cu regret trebuie să constat că impresia pe care ne-o lasă activitatea noii componenţe a Curţii Constituţionale ne conduce spre gândul că această instituţie de primă importanţă în stat a devenit subordonată intereselor politice a partidului de guvernământ. De altfel, ca şi Curtea Supremă de Justiţie, care după numire în funcţia de preşedinte al acesteia, a doamnei Şterbeţ, răspunde tuturor comandamentelor politice. Revenind la Curtea Constituţională este mai mult decât evident că motiv pentru respingerea sesizării noastre temei juridic nu există. Prin urmare temeiul este unul de ordin politic.”

Liderul creştin-democraţilor Iurie Roşca a declarat că grupul său parlamentar a atacat din nou la Curtea Constituţională legea prin care a fost ratificat Tratatul de frontieră cu Ucraina.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG