Linkuri accesibilitate

De ce se înscriu oamenii în partid?


La sfârşit de săptămână cu EL: Valentina Ursu discută cu invitaţii săi despre calitatea de membru de partid – între interesul propriu şi interesul cetăţeanului.



Să zicem că mă bate gândul să mă fac membru de partid. Sunt tânără, dar nu prea şi m-am trezit în această dimineaţă hotărâtă să fac o schimbare. Şi decid că pentru a-mi atinge obiectivul trebuie să mă înscriu într-un partid. Dar în care? Şi de ce neapărat îmi trebuie partidul?


La sfârşit de săptămână cu EL: De ce se înscriu oamenii în partid?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:13 0:00
Link direct



Europa Liberă: În ultima perioadă de timp am auzit de la mai multă lume cum au meditat asupra deciziei de aderare la un partid sau altul. Unii consideră că pentru buna funcţionare a ţării în care trăieşti nu este de ajuns să-i respecţi pe cei din jur, să nu arunci gunoaie şi să participi la vot, ci este nevoie şi de o implicare mai complexă, precum apartenența la un partid, cu ajutorul căruia scopul tău comun cu cel al grupului devine mai uşor de realizat. Europa Liberă a căutat să afle de la oamenii întâlniţi ocazional ce implică apartenenţa la un partid.

-„Fiecare are o dorinţă, devii un membru al partidului, să aibă o carieră oarecare. Banul, banul principalul.”

-„Nu cred că partidul ar fi o soluţie pentru câştigarea mai multor bani.”

-„Poţi să faci o carieră chiar în politică.”

-„Să faci o carieră în orişice domeniu, nu e neapărat în politică.”

-„Noi suntem o societate foarte politizată în Republica Moldova. Nefiind membru de partid, nu cred că ai mari şanse în Guvern sau în instituţiile de stat, întreprinderile de star.”

-„Poţi să stabileşti nişte relaţii. Şi ai mai multe oportunităţi chiar când mergi să te angajezi în câmpul muncii.”

-„Dacă vrei să te ridici pe scară mai sus, trebuie să fii într-un partid oarecare. Şi nu un partid simplu. Un partid care e la putere.”

-„Cei care au intrat în partid trebuie să se gândească cu capul. Nu numai pentru dânşii, să şadă acolo pe scaun să doarmă, cum îi vedem noi la televizor.”

-„Există o parte din membri de partid pentru care aceasta este o posibilitate de a avansa în carieră.”

-„Câştigi şansa de a fi auzit de întreaga ţară.”

-„Nu ţii cont doar de beneficiu, atunci când aderezi la un partid.”

*

Europa Liberă: Jurnalista Angela Aramă a fost deputat PPCD în Parlament din 2005 până în 2009. Am întrebat-o cum s-a înscris ea pe listele formaţiunii, conduse pe atunci de Iurie Roşca.

Angela Aramă
Angela Aramă: „Mi-a fost foarte greu să mă fac membru de partid. Cred că am făcut-o doar pentru că la vremea ceea încă nu aveam suficientă putere interioară ca să spun nu. Şi atunci când am fost rugată, curtată şi mi s-a spus că ai devenit deputat şi alţi membri de partid au contribuit la asta, ar trebui să-i susţii şi tu, să le arăţi că ai încredere în ei şi ar fi bine să fii şi tu membru de partid şi tot aşa. Şi am reacţionat aici ca o femeie. Dar nu cred că până la urmă am îmbrăţişat înregimentarea asta cu tot sufletul. Întotdeauna am avut poziţia mea şi mi-am apărat-o.”

Europa Liberă: Te-ai gândit vreo dată să cunoşti o ascensiune politică datorită partidului?

Angela Aramă: „Nu, atâta timp cât am fost în politică nu s-a pus în general problema asta.”

Europa Liberă: Angela Aramă are regrete că a fost membru de partid? A propos, mai eşti membru de partid?

Angela Aramă: „Nu am plecat oficial, dar nu sunt. În momentul în care am plecat din politica activă, nu mai sunt membru de partid. Nu mă mai interesează asta. Am revenit în jurnalism.”

Europa Liberă: Un alt partid te-ar mai interesa?

Angela Aramă: „Poate într-un viitor, cândva, dacă voi putea contribui cu ceva, atunci se va mai vedea. Dar nu din unul în altul imediat.”

Europa Liberă: Politica e o meserie? Sau ca să ajungi în politică trebuie să ai o meserie?

Angela Aramă
Angela Aramă: „Sigur că ar fi bine ca politica să fie meserie în sensul în care să o faci profesionist. Să nu o faci doar pentru a te avantaja personal, sau pentru a se avantaja partidul. Nu cred că la noi în Republica Moldova încă putem vorbi despre politicieni profesionişti.”

Europa Liberă: Credeţi că sunt oameni care-şi pun întrebarea: dacă eu pot oferi mult partidului, mie ce-mi oferă partidul?

Angela Aramă: „Cred că la o etapă oarecare ajunge foarte multă lume să-şi pună întrebarea asta, dar asta este felul de a fi al nostru, al moldovenilor. Noi din păcate consumăm încă mituri. Ne punem nădejdea în ceva, într-un om, într-un partid şi atunci suntem foarte, foarte dezamăgiţi, când aceștia nu fac ceea ce considerăm noi că trebuie să facă, nu ne apreciază la justa valoare.”

Europa Liberă: O carieră s-o faci, te ajută partidul? Carnetul de partid, legitimaţia de membru de partid? Te avantajează?

Angela Aramă: „Cred că în unele cazuri cu siguranţă. În partide există un soi de ierarhie şi un soi de politică internă, care nu pot să spun că avantajează chiar oamenii care merită. Partidul este de fapt aceeaşi mică parte a societăţii. Cum este societatea, ce handicapuri are societatea, exact aceleaşi handicapuri le are şi o organizaţie care se numeşte partid. Aşa că şi acolo se întâmplă ca cei care ştiu să flateze şeful, să persevereze.”

Europa Liberă: Poţi să ajungi şi ca duşman al partidului?

Angela Aramă: „Păi normal că poţi, dacă ai principii de la care nu deroghezi niciodată. Dacă nu eşti flexibil, dacă chiar cu adevărat nu poţi face nişte compromisuri, atunci s-ar putea să ajungi chiar şi duşman al partidului.”

Europa Liberă: Şi poţi să ajungi să spui că m-a pus naiba să mă bag în partid?

Angela Aramă: „Da, cu siguranţă. Dar în orice împrejurări în viaţă poţi să ajungi să spui aşa ceva. Exact același lucru este şi cu partidul.”

*

Europa Liberă: Istoric, profesor de istorie, deputatul independent Mihai Giodea a părăsit de curând partidul premierului, Partidul Liberal-Democrat, fondatorul căruia a fost şi el. Şi încearcă să-şi facă acum o nouă formaţiune. Până a ajunge în Legislativ, lumea îl cunoştea pe Mihai Godea ca reprezentant activ al societăţii civile.

Mihai Godea
Mihai Godea: „Mă simţeam foarte bine în societatea civilă, acolo unde am lucrat mai mult de 15 ani, acolo unde îmi făcusem o carieră de succes. Puteam să spun orice gândesc. Dar vine un moment, în care înţelegi că poţi să faci mai mult, dacă îţi asumi politic şi public nişte lucruri şi poţi influenţa procese, poţi crea procese şi fenomene. Şi asta m-a şi făcut să devin membru de partid. Am fost unul din fondatorii Partidului Liberal-Democrat, am pus umărul la ceea ce am numit eu schimbarea la faţă a Republicii Moldova, dar până la urmă nu a fost să fie. Lucrurile pe care le-am promovat încă acum patru ani îmi sunt aproape în continuare şi încerc să le promovez într-o altă formă. Încercăm cu echipa Partidului Acţiunea Democratică să facem o formaţiune deschisă, o formaţiune transparentă.”

Europa Liberă: Domnule Godea, dar trebuie să spunem foarte tranşant: nu toţi membrii de partid vin din convingere în formaţiunea politică.

Mihai Godea: „Abordările politaniste sunt şi păguboase. În cazul ăsta este foarte puţină sinceritate şi foarte puţină deschidere şi de aici puţină încredere din partea cetăţenilor. Sigur că sunt foarte mulţi oameni care nu mai doresc să trăiască viaţa pe care o trăim noi cu toţii la ora actuală. Care doresc sincer să schimbe lucrurile în bine. Şi dacă aceşti oameni sunt motivaţi să devină şi deputaţi, miniştri, sau să aibă un anumit mod de viaţă nu e nimic rău în asta.”

Europa Liberă: Sunt persoane care vin în partid pentru a-şi proteja interesele.

Mihai Godea: „Ăştea care au nevoie de protecţie, merg către putere. Întotdeauna a fost asta. Pentru că puterea are pârghii, are instrumente administrative cu care poate face asta.”

Europa Liberă: Dar de ce aceste persoane reuşesc să convingă conducerea partidului şi nu invers – conducerea partidului să zică: nu avem nevoie de asemenea persoane.

Mihai Godea
Mihai Godea: „Din păcate partidele din Republica Moldova nu au atins nivelul de instituţie, în care să funcţioneze regulile şi nu dorinţele cuiva.”

Europa Liberă: Subscrieţi ideii că în anumite formaţiuni politice vin oameni, care vor să facă bani, care pot să facă bani?

Mihai Godea: „Evident. Sunt oameni care au stat bine cu toate puterile. Sigur că atâta timp cât finanţarea partidelor, cât finanţarea campaniilor electorale rămâne de domeniul obscurantismului. Deci, lumea nu prea ştie de unde şi cum vin banii. Atâta timp noi o să avem o situaţie, când liderii partidelor sunt nevoiţi să facă compromisuri, să accepte anumite persoane doar pentru a-şi consolida baza financiară a partidului. S-a făcut o greşeală atunci când prevederile Legii cu privire la partide, la capitolul finanțare a fost amânată pentru 2015. Trebuie să revenim la această problemă. Pentru că altfel noi n-o să putem depăşi autoritarismul în cadrul partidelor politice moldoveneşti şi nu vom avea partide ca atare.”

Europa Liberă: Proporţia oamenilor care vin într-un partid – există un nucleu, care într-adevăr se bucură de simpatie din partea cetăţeanului, pentru că ar reprezenta persoanele integre moral. Şi după aceștia vin ceilalţi.

Mihai Godea
Mihai Godea: „Acest proces nu este tocmai vizibil. Uneori se iau decizii de care afli din presă, sau te pomeneşti la o reuniune de partid, că mai ai un coleg care habar n-ai cum a ajuns acolo. Politica nu este altceva decât servirea cetăţeanului.”

Europa Liberă: Dar sub acest paravan, că vii să serveşti cetăţeanul, foarte mulţi profită şi vin să-şi servească propriile interese.

Mihai Godea: „La noi în Republica Moldova foarte mulţi profită. Vom ajunge la situaţia în care cetăţenii vor obosi şi se vor plictisi de această stare de lucruri şi atunci ca în bancul cu pădurarul, care a venit să facă regulă în pădure. Pădurarul la noi este poporul. Doar cetăţenii sunt acum în capacitate şi în putere să schimbe lucrurile. Pentru că fără o implicare clară a cetăţenilor prin votul lor, prin acţiunea lor, instrumetele oferite de lege – exerciţiul de vot ş.a.m.d. noi nu vom putea rezolva problema concreşterii businessului cu politicul, problema promovării cadrelor şi a demnitarilor în funcţii pe criterii meritocratice şi nu pe alte baze, aşa cum se întâmplă în Republica Moldova. Poate că este cel mai greu drum, dar este cel mai sigur.”

*

Europa Liberă: Nighina Azizov, la nici 30 de ani cunoaşte ce mâncare de peşte este politica moldovenească. A avut funcţii responsabile în Alianţa Moldova Noastră şi în Partidul Naţional-Liberal, dar s-a oprit la liberal-democraţi, fiind membru al consiliului politic naţional PLDM.

Nighina Azizov
Nighina Azizov: „Am aderat la PLDM cu o echipă de oameni în care am avut şi am încredere. Membrii se identifică cu liderul, se identifică cu programul, se identifică cu echipa, etc. Prima dată m-am identificat cu echipa şi cu liderul, după ce am început să-l cunosc personal pe preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova.”

Europa Liberă: La câţi ani ai aderat?

Nighina Azizov: „La 25 în PLDM, am devenit membru de partid.”

Europa Liberă: Legitimaţia de membru de partid crezi că te poate avantaja în anumite situaţii? Poate fi o punte spre o carieră pe care ai visat-o şi pe care o mai visezi? Te gândeşti la nişte relaţii sociale? Te gândeşti la nişte venituri mai mari? La ce te duce gândul?

Nighina Azizov: „În primul rând mă duce gândul ca să contribui, ca cetățean şi ca membru de partid, la dezvoltarea societăţii, dezvoltarea segmentului social-politic, să ajut cetăţenii Republicii Moldova să conştientizeze şi să înţeleagă mai bine ce este valoarea democratică, cum se fac reformele şi în general cum putem noi să schimbăm lucrurile în societate.”

Europa Liberă: La vârsta ta crezi că poţi convinge cetăţeanul Republicii Moldova de aceste valori?

Nighina Azizov: „Da, am fost implicată în foarte multe campanii electorale, o parte a activităţii mele a fost anume „door-to-door”, unde am mers şi am convins sute de cetăţeni să meargă să aleagă, să facă o opţiune corectă şi să participe la procesul politic. Pentru mine este foarte important ca să comunicăm mult mai mult cu cetăţenii, să vedem care sunt priorităţile lor, care le sunt problemele, pentru a le soluţiona în măsura posibilităţilor.”

Europa Liberă: Tu îţi doreşti să devii politician?

Nighina Azizov: „Pentru mine a fost important să fiu un cetăţean de valoare a societăţii acesteia şi să contribui acolo unde pot la dezvoltarea comunităţii. Poate în câţiva ani pot să devin şi politician în sensul bun al cuvântului.”

Europa Liberă: Vei încerca să aspiri la o funcţie în partid, în stat?

Neghina Azizov
Nighina Azizov: „Sigur că da, aş vrea să fiu ministru de Interne în 10-15 ani.”

Europa Liberă: De ce anume ministru de Interne?

Nighina Azizov: „Imaginea poliţistului e cea mai şifonată şi nu întotdeauna această imagine este una adevărată. Sunt sigură că aş putea, la vârsta când o să am şi experienţa necesară, să schimb şi să umanizez imaginea poliţiei.”

Europa Liberă: Ai vrut să ajungi membru de partid pentru ca să-ţi faci o carieră, să-ţi stabileşti nişte relaţii. Banii te-au interesat?

Nighina Azizov: „Banii sunt necesari atât de cât avem noi nevoie să avem o viaţă decentă. Nu ştiu, cum au tinerii tendinţa de astăzi să aibă apartamente şi maşini luxoase, totul la 20 de ani, nu cred că este o stare de spirit sănătoasă.”

Europa Liberă: Ai reuşit să vezi dacă toată lumea vine în partid doar din propriile convingeri, sau ar mai avea şi nişte interese ascunse?

Nighina Azizov: „Sigur că sunt şi oameni care au interese. Dar oamenii, care au interese şi vin într-un partid politic doar ca să-şi realizeze interesul îngust, nu se menţin mult în acest partid, fiindcă activitatea de partid presupune multă responsabilitate şi permanentă aderenţă – să participi la evenimente, să construieşti organizaţii, să îndemni oamenii, să-i conving să vină la acest partid. Să argumentezi, chiar dacă sunt şi probleme la nivel naţional sau local, de ce s-au făcut anume aceste reforme sau nu altele. Şi în acest sens, cei care vin doar pentru interes îngust nu se menţin mult, se autoexclud.”

Europa Liberă: Unde ţii carnetul de partid?

Nighina Azizov: „Noi nu avem carnete de partid. Se discută să fie, dar iarăşi este un proces foarte şi foarte complex de selectare a membrilor.”

*

Europa Liberă: Iar cei care aderă la partidul condus de Mihai Ghimpu, adică la Partidul Liberal, au legitimaţie de partid. Cristina Boaghi e printre aceștia.

- Unde ţii carnetul de partid?

Cristina Boaghi
Cristina Boaghi: „Acasă. Nu nu-l port cu mine. Pur şi simplu este un simbol. Nu am insistat să ajung membru de partid. Când s-a întâmplat acest lucru, eram studentă la facultate la anul întâi, m-au invitat nişte prieteni la Partidul Liberal. Am purtat o discuţie cu domnul preşedinte, Mihai Ghimpu, am înţeles că acolo se luptă pentru idealurile pe care le aveam şi eu încă de acasă şi am început să mă integrez în echipă. Am scris o cerere de aderare la partid abia peste ceva timp. M-am implicat în echipă pentru a lupta împreună pentru tineret, pentru a prospera ţara şi pentru toate celelalte.”

Europa Liberă: De fapt adeziunea la o formaţiune politică ar însemna o trambulină către carieră, către relaţii sociale, către bani?

Cristina Boaghi: „Da, cred că este o scară pentru viitor, inclusiv carieră, relaţii cu foarte multă lume, de la care ai de învăţat multe lucruri. Nu ştiu dacă banii...”

Europa Liberi: Crezi că vei putea creşte ierarhic datorită carnetului de partid?

Cristina Boaghi: „Da, pot creşte. Nu datorită carnetului de partid, dar şi în interiorul partidului cresc şi în momentul când te simţi apreciat şi vezi realizările, doar aşa poţi merge înainte.”

Europa Liberă: O funcţie în partid ţi-ai dorit?

Cristina Boaghi: „Nu este importantă anume funcţia, este important să poţi să faci, să vrei şi lumea să aibă nevoie de tine. Am fost preşedinta organizaţiei studenţilor Universităţii Libere Internaţionale unde am învăţat. Acum sunt secretar general al Organizaţiei de femei.”

Europa Liberă: PL-ul a fost singura opţiune?

Cristina Boaghi: „Da, PL-ul a fost singura opţiune.”

Europa Liberă: Şi rămâne?

Cristina Boaghi: „Da, şi rămâne singura mea opţiune. Dorin Chirtoacă este un lider naţional, alături de domnul preşedinte Mihai Ghimpu, este o persoană influentă în cadrul partidului şi în societate. Pe viitor cred că o să devină cel mai important lider în Republica Moldova. El are o imagine curată.”

Europa Liberă: Cum e în partid? Contează mai mult cantitatea sau calitatea membrilor?

Cristina Boaghi: „Calitatea. Prin calitate câştigi şi voturi multe.”

Europa Liberă: Cum vi se pare clasa politică?

Cristina Boaghi: „Avem ceea ce am ales. Tindem să schimbăm, să creştem noi, să venim în locul lor. Acum avem ce avem.”

Europa Liberă: Voi sunteţi mândri de elita politică a statului?

Cristina Boaghi: „Nu putem spune mândri, dar avem ce învăţa de la unii, chiar şi din greşeli, ca să nu ajungem noi să comitem aceste greşeli în viitor.”

*

Europa Liberă: L-am invitat în studioul Europei Libere la această temă de discuţie legată de dificultatea sau nu de a te înscrie într-un partid pe analistul Corneliu Ciurea.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea: „Calitatea de membru de partid este o trambulină pentru lansare în viaţă. Şi astfel văd lucrurile majoritatea membrilor sau potenţialilor membri de partid. E adevărat că au existat şi partide care au cultivat convingeri politice adevărate, dar aceste partide nu pot fi viabile, sau mai bine zis în interiorul acestor partide la un moment dat se produce o schimbare spre pragmatism.”

Europa Liberă: Aţi zis o trambulină. O trambulină spre carieră? O trambulină spre bani? O trambulină spre relaţii sociale? O trambulină spre ce?

Corneliu Ciurea: „Oamenii cu bani vin în politică pentru a-şi proteja afacerile. În Republica Moldova nu poţi să ai o afacere dacă nu ai acoperire politică. Deci este un interes clar pragmatic. În cazul simplilor membri de partid, ei de mult ori sunt în mod banal în căutarea unor joburi, unor locuri de muncă ceva mai bine plătite. Foarte mulţi membri de partid sunt şomeri şi ei aşteaptă venirea la putere a partidului pentru a se pricopsi cu o funcţie. Sunt foarte mulţi membri de partide în cadrul actualei Alianţe, care în sfârşit, datorită faptului că Alianţa a venit la guvernare şi-au găsit locuri de muncă, fie la ministere, fie la agenţii. Deci, în fond un partid politic, mai ales cel aflat la putere, îţi oferă o posibilitate de a fi angajat.”

Europa Liberă: Şi dacă partidul nu e la guvernare?

Corneliu Ciurea: „Păi asta este mica mea supărare personală, pentru că eu am fost în politică şi am fost membru de partid în perioada în care partidul meu s-a aflat mereu în opoziţie. Deci, în momentul în care el a venit la guvernare, am plecat.”

Europa Liberă: Partidul Social-Liberal.

Corneliu Ciurea: „Partidul Social-Liberal, da. Şi pe urmă Partidul Democrat, o perioadă. Ceea ce am constatat ulterior este că la guvernare au venit foarte mulţi oameni care nu au simţit presiunea opoziţiei. Aceşti oameni seamănă foarte mult cu nişte fripturişti banali, care chiar în afară de nişte interese mai mult sau mai puţin meschine nu caută nimic altceva. Ce să zic? Pe de o parte, aceşti oameni sunt foarte bine pregătiţi şi au o anumită eleganţă în manifestare, ceea ce nu este de neglijat. Pe de altă parte, sunt oameni care probează o anumită lipsă de principii, pentru că ocupă funcţii numai în condiţiile în care partidul se află la guvernare. Nu au dorit să îndure o viaţă ceva mai dificilă. Din această cauză democraţia noastră este cu multe cusururi.”

Europa Liberă: Am avut aderări cu hurta – sportivi, rectori, doctori, pedagogi.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea: „Partidele devin partide grele. Ele atrag tot ce se mişcă. Pe de altă parte nu putem să nu reproşăm intelectualilor această aderare de-a valma. Pentru că intelectualii trebuie să fie foarte prudenţi atunci când cochetează cu factorul politic. Şi am văzut intelectuali, care intraţi în politică, chiar întrând în componenţa unor partide democratice, imediat şi-au dat seama că au comis o gafă. Mă refer chiar la rectori, pentru că unii rectori au intrat în partid şi apoi au fugit, dându-şi seama că nu este deloc uns cu miere acolo. Deci, această aderare masivă a rectorilor, a oamenilor de artă este ridicolă şi demonstrează că la noi valoarea nu se măsoară în minte, în gândire, dar se măsoară mai curând în bani. Asta este singura valoare, mai ales atunci când vorbim despre partid politic şi intelectuali. Aderarea la un partid a unui conducător de instituţie – fie de spital, fie de şcoală, fie de universitate înseamnă că a fost la mijloc un târg. Din păcate, sunt rarisime cazurile când aceşti intelectuali aderă sincer la un partid.”

Europa Liberă: Din proprie convingere.

Corneliu Ciurea: „Evident. Eu practic în ultimul timp nu cunosc acest lucru. Dar lumea în mod paradoxal, în mod banal, în mod prozaic aderă la partidele politice, care se află la guvernare. Singura explicaţie este goana după câştig.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că se pot obţine bani?

Corneliu Ciurea: „Bani mulţi nu. Faptul că membrii de partid pot fi angajaţi în anumite funcţii nu este reprobabil în sine. Mai ales dacă acest membru de partid are o carieră destul de îndelungată în interiorul partidului.”

Europa Liberă: Dar până la urmă acest gest e unul păgubos? Că intru în partid numai pentru carieră, pentru bani, pentru relaţii sociale?

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea: „El n-ar fi păgubos, dacă ar fi mărturisit sincer de către oameni şi cumva societatea nu ar fi fost ipocrită. Pentru că dacă declar că mă interesează doar funcţia şi ader la un partid, atunci nu este nici o problemă. Dar dacă omul spune că aderă la un partid pentru a face viaţa întregii societăţi mai bune, este clar că îl prindem în flagrant delict de ipocrizie. În mod surprinzător, am văzut foarte mulţi tineri. Ne-am aşteptat ca tinerii să fie în avangarda luptei cu comunismul. Din punctul meu de vedere, tinerii sub nici o formă nu au fost în fruntea acestei mişcări anticomuniste. Ba mai mult decât atât, în perioada 2001-2009 o bună parte dintre ei au preferat jocul neutralităţii. Bun, votând cu partidele democratice, dar găsind cuvinte de laudă pentru PCRM. Ca să vedem după 2009 venirea lor masivă în politică pe filiera câtorva partide democratice, în special a PLDM-ului.”

Europa Liberă: De ce tinerii merg atât de entuziasmaţi în PCRM acum?

Corneliu Ciurea: „Pentru că ştie să speculeze aspectul luptei împotriva răului. Pentru că PCRM-ul este ca factură un partid idealist, are nişte simboluri în faţa cărora să se închine tineretul şi din această cauză este un partid atractiv. Vreau să vă spun că şi mie îmi place această aură cu care vine PCRM-ul, dar cunosc ceea ce se ascunde în spatele aurei.”

Europa Liberă: Ce se ascunde?

Corneliu Ciurea: „Acolo se ascund aceleaşi lucruri, care se ascund în spatele partidelor democratice.”

Europa Liberă: Banii, cariera.

Corneliu Ciurea: „Banii, cariera şi afacerile.”

Europa Liberă: Cine? Ce? Şi cum v-ar convinge să mai aderaţi la o altă formaţiune?

Corneliu Ciurea: „Astăzi romantismul şi idealismul politicienilor, dacă el există, intră într-o concurenţă acerbă cu sacii cu bani. Şansele apariţiei unui partid idealist sunt foarte mici în Republica Moldova. Dar pe de altă parte trebuie să ne împotrivim totalitarismului pragmatic în politica moldovenească. Trebuie să căutăm aceste principii şi valori, chiar dacă ele nu există, dar trebuie să le inventăm şi să le impunem politicienilor, care de fiecare dată încearcă să le neglijeze sau să le ocolească.”

Europa Liberă: Nu excludeţi că aţi mai putea o dată să ajungeţi membru de partid?

Corneliu Ciurea: „ Categoric, dar nu în formatul actual, pentru că mi se pare prea mult mercantilism în politica noastră actuală, chiar dacă s-a schimbat guvernarea şi avem democraţi. Dar democraţii şi ei sunt tributarii zeului banului.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG