Linkuri accesibilitate

România sparge monopolul Rusiei la exportul de grâu în Egipt


Agricultura româneasca pare să-si revină în condiţiile în care apar tot mai mulţi investitori străini.



România a reuşit să devină principalul exportator de grâu în Egipt, în urma unei licitaţii de ieri în care Bucureştiul a fost preferat Moscovei. O corespondenţă de la Sabina Fati.

Egiptul a hotarit sa cumpere 60 de mii de tone de griu romanesc prin compania autohtona Toepfer International. Romania a reusit in acest fel sa sparga recentul monopol al Rusiei pe piata furnizorilor de griu ai Egiptului, in urma unei licitatii extrem de agresive.

Este a doua victorie a Romaniei in acest domeniu, potrivit portalului britanic Agrimony.com care citeaza si comanda cistigata luna trecuta de 150 de mii de tone pentru Iordania.

Alfred Toepfler, patronul firmei care a reusit sa-i bata pe rusi la bursa cerealelor de la Cairo, este cel mai mare investitor de pe piata romaneasca a cerealelor cu afaceri de peste 300 de milioane de euro, si intentioneaza sa se extinda si mai mult atit in Cimpia Baraganului, cit si in vestul tarii. Deocamdata insa a cumparat mai multe barje pentru a transporta pe Dunare cerealele colectate in Romania si urmeaza sa construieasca un terminal de export in portul Constanta.

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt a organizat ieri a treia licitatie din ultimele zece zile pentru a cumpara 240 de mii de tone de griu si e prima data cind achizitia nu vizeaza griul rusesc, fiindca de la inceputul lunii iulie pina acum Egiptul a cumparat 900 de mii de tone de griu doar de la Rusia. De data aceasta, Romania a oferit un pret fara taxe de transport mult mai mic decit Rusia, intrind in joc si in ceea ce priveste pretul transportului. Romania incearca de mai multi ani sa intre pe piata egipteana a cererealelor, iar anul trecut cind era pe cale sa se califice, a pierdut din cauza secetei.

Anul acesta va fi mult mai bun, iar specialistii din domeniu cred ca va fi cel mai bun din 2004 incoace. In fiecare an se invirt in agricultura romaneasca peste 7 miliarde de euro, in 2011 se asteapta ca valoarea productiei agricole sa depaseasca 10 miliarde de euro, ce-I drept si ca urmare a faptului ca preturile griului ar putea ajunge la bursele internationale chiar mai mult de 200 de euro pe tona.

Agricultura romaneasca pare sa-si revina in conditiile in care fermele de subzistenta dispar de la o zi la alta si apar tot mai multi investitori straini. Cu toate acestea si anul acesta aproape un million de hectare vor ramine nelucrate in vreme ce alte 1,2 milionae se afla in repaus, conform regulilor rotatiei culturilor. Unii experti romani cred totusi ca Romania ar avea sanse sa devina producatorul ECO al Europei, nu doar fiindca are mult teren agriciol, ci mai ales fiindca acest teren nu a fost abuzat de chimicale, cum s-a intimplat in occident.

Politigraf

XS
SM
MD
LG