Linkuri accesibilitate

Rusia nu-și va schimba cursul politic de dragul admiterii în OMC


Președintele Dmitri Medvedev
Președintele Dmitri Medvedev

D. Medvedev: „Dacă conducerea georgiană dă dovadă de înțelepciune, acest lucru va deveni un punct de la care pot fi reluate relațiile comerciale și economice normale, iar apoi, posibil și relațiile diplomatice”.




Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a cerut Georgiei să nu blocheze intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului, spunând că acest lucru ar putea ajuta cele două țări să-și restabilească relațiile diplomatice.

La trei ani de la războiul ruso-georgian din august 2008, urmat de recunoașterea republicilor georgiene separatiste de către Rusia, Medvedev a mai spus că Rusia ar putea adera anul acesta la OMC, dacă nu ar întâmpina opoziţia Georgiei, membră cu drept de veto în organizație.

Liderul rus a făcut declarațiile într-un interviu pentru postul georgian de limbă rusă PIK-TV, postul de radio Ekho Moskvy și televiziunea rusească de limbă engleză, Russia Today, acordat joi, la Soci.

„Cred că șansele aderării sunt destul de mari, pentru că depunem eforturi”, a spus Medvedev. „Dacă conducerea georgiană dă dovadă de înțelepciune, acest lucru va deveni dacă nu un punct de cotitură, atunci un punct de la care pot fi reluate relațiile comerciale și economice normale, iar apoi, posibil și relațiile diplomatice”.

A fost pentru prima dată când Medvedev, cel care a autorizat în august 2008 intervenția Rusiei împotriva Georgiei, a vorbit cu o televiziune georgiană.

Rusia rămâne singura mare economie a lumii în afara Organizației Mondiale a Comerțului, aranjamentul internațional cu 153 de membri care stabilește regulile de joc în relațiile comerciale dintre țări. În ciuda unor obstacole politice și restricții pentru investitorii străini pe piața rusă, conducerea OMC, Uniunea Europeană și Statele Unite spun că sprijină aderarea Rusiei până la sfârșitul acestui an. Banca Mondială a estimat că acest lucru i-ar aduce Rusiei o creștere economică de 11 la sută pe termen lung.

În interviul de joi, președintele rus a sugerat că autoritățile de la Tbilisi își aplică în practică amenințarea că vor bloca prin veto primirea Rusiei în OMC din cauza unor dispute vamale. Ele au rămase nerezolvate de la recunoașterea de către Moscova a regiunilor separatiste georgiene, Osetia de Sud și Abhazia după războiul din 2008. Dar liderul rus a adăugat că Moscova nu-și va schimba cursul politic de dragul admiterii în OMC. ”Un asemenea barter cu Georgia ar fi imoral”, a spus Medvedev.

Liderul rus a încercat să prevină noi tensiuni, dezmințind speculațiile că Osetia de Sud ar putea fi încorporată în curând în Federația Rusă. ”Nu există bază legală pentru aceasta”, a spus Medvedev. De asemenea, el și-a repetat părerea că liderul georgian, Mihail Saakașvili merită să fie judecat de un tribunal internațional pentru încercarea de a restabili cu forța controlul în Osetia de Sud cu trei ani în urmă. Dar, a adăugat Medvedev, „crearea unui asemenea tribunal este nerealistă”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG