Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Multiculturalismul trece prin tigaie, sau: Ce-ar face neo-naziștii fără shaorma?


Baclava pregătită în cursul lunii Ramadanului...
Baclava pregătită în cursul lunii Ramadanului...

„Cei care vor să ne scape continentul de străini nu-și dau seama ce dezastru ar produce asta în burțile europenilor.”





Dupa atentatele de la Oslo, un român imi explica, mestecand doct o shaorma, ca lucrul s-a intamplat pentru ca sunt prea multi musulmani in Europa. Sau prea multi straini in general in civilizatia noastra „iudeo-crestina”, pe care ar trebui s-o aparam de „multiculturalism”.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

I-am atras candid atentia ca niste musulmani, turci si libanezi, au importat ceea ce a devenit astazi mancarea nationala a românilor: shaorma. I-am mai amintit si ca cu câtva timp inainte fuseseram impreuna la un restaurant chinezesc. M-a privit cu ochi goi, parand ca nu vede legatura intre ce zicea el si ce-i raspundeam eu.

Legatura poate fi vazuta de-a lungul si de-a latul Europei in aceasta luna de august, luna de Ramadan, postul anual al musulmanilor. Legatura consta in aceea ca astazi pana si cei care racnesc impotriva „multiculturalismului” sunt dependenti de efectele lui, de-ar fi si numai la nivel culinar.

E Ramadan luna asta, musulmanii postesc in timpul zilei, dar in toata Europa restaurantele arabesti, turcesti, pakistaneze, s.a.m.d. sunt deschise… De ce? Pentru ca postul e post, dar afacerile sunt afaceri. Europenilor le plac mancarurile exotice, si atunci trebuie sa le faci de mancare chiar daca postesti. Cus-cus, chicken tandoori, samosa si shaorma… Citi europeni ar mai putea trai fara astea?

Asa incat, daca i-am goni pe toti musulmanii si am mai nimici si restaurantele asiatice, chinezesti si altele, pe care le adora pina si neo-nazistii, unde am mai iesi seara? Iar la mici si bere, intre noi, intr-o lume aseptizata si curatata de acesti straini multi-culti?

E limpede ca cei care vor sa scape Europa de straini nu-si dau seama ce dezastru ar produce asta in burtile băstinasilor. Pentru acesti exaltati, multiculturalismul se reduce la misterioasa moschee, cand de fapt in cotidian el trece mai degraba prin tigaie.

Mancaruri care inainte erau exotice au devenit pentru totdeauna parte din regimul culinar al europenilor. Cei care vor sa goneasca strainii ar trebui intrebati daca n-ar fi bine totusi sa facem o selectie si sa pastram macar bucatarii.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG