Linkuri accesibilitate

Criza la bursele americane și internaționale ca reflectare a crizei economico-financiare euro-atlantică


Experții cred că Europa si Statele Unite își pun reciproc piedici în încercarea de a-și redresa economiile.




Indicele Dow Jones al bursei new-yorkeze a coborit ieri cu 512 puncte, cea mai spectaculoasa scadere de la debutul crizei economice. Care sint explicatiile? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Expertii cred ca Europa si Statele Unite isi pun piedici, una alteia, in incercarea de a-si redresa economiile. Economia stagnanta americana ingreuneaza refacerea in Europa. Criza datoriilor publice din Europa, are impact negativ peste Ocean.

Teama este ca aceste crize care nu se mai termina si care au un set complex de cauze ar putea sa puna in pericol economia mondiala, in conditiile in care Europa si Statele Unite sint piloni importanti de stabilitate in raport cu restul lumii.

In Europa, cauza crizei datoriilor este rezultatul problemelor fiscale din Grecia, Italia, Portugalia si Spania, avind consecinte asupra intregii zone euro. Dar pentru că economia americana stagneaza si nu creste cererea de pe piata, Statele Unite fiind un important partener comercial al Uniunii Europene, asta ingreuneaza redresarea Europei. Peste jumatate din firmele cotate la indicele Standard & Poor al bursei new yorkeze se afla in afara Americii, majoritatea in Europa. Acesta este un nivel de incertitudine cu impact asupra pietelor financiare.

Astfel indicele Dow Jones a scazut ieri cu 4%, iar Stoxx Europe 600 cu 3,4%. Investitori panicati s-au retras de la bursa si si-au pus banii pe piata obligatiunilor in Statele Unite, Marea Britanie, Germania si alte locuri considerate mai sigure. Scaderile de ieri nu se datoreaza vreunui eveniment negativ, ca de exemplu cresterea somajului in America sau o alta tara in incapacitate de plata, in Europa. De altfel, caderea bursei s-a produs cu o zi inainte de anuntarea cifrelor somajului in Statele Unite. Experti cred ca ce se intimpla e consecinta interdependentei economiilor, care are efecte benefice in timpuri bune, dar poate crea un cerc vicios al crizei, in vremuri grele.

Specialisti sint incurajati de pasi facuți in Europa pentru salvarea Greciei si preintimpinarea acutizarii crizei in Spania si Italia. Ei cred ca Uniunea Europeana ar fi mai bine echipata sa foloseasca politica monetara pentru a depasi impasul, decit Rezervele Federale americane, care par a-si fi epuizat solutiile, vizind redresarea economica. Fapt este ca atita timp cit atit Europa cit si America se clatina, crizele vor continua sa fie alimentate.
XS
SM
MD
LG