Linkuri accesibilitate

Afaceri mici, afaceri mari - între studiul pieții și cinovnicii pofticioși


O întreprindere funcțională SRL VC Saturn 13, Brăviceni, Orhei
O întreprindere funcțională SRL VC Saturn 13, Brăviceni, Orhei

Eugen Roșcovanu: „Omul de afaceri din R. Moldova este ca melcul”.







Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că din 140 de mii de întreprinderi înregistrate oficial, doar o treime funcţionează. Adică, o afacere din trei aduce un profit. Ce trebuie să ştie un moldovean care vrea să îşi deschidă o afacere şi care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac businessmanii din Republica Moldova? Aflăm de la preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu.


Interviul matinal la Europa Liberă: cu Eugen Roșcovanu despre mediul de afaceri în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:24 0:00
Link direct


Eugen Roșcovanu: „Pentru a începe o afacere, în primul
Eugen Roșcovanu

rând trebuie, de bine de rău, să se orienteze în piața cererii de marfă. Acum sunt sortimente destul de largi de marfă, de servicii, și dacă omul vrea să investească niște resurse financiare sau pur și simplu să înceapă de la zero o afacere, el trebuie cel puțin să facă un mic studiu al pieței. Fie prin observarea elementară, să vadă dacă există astfel de mărfuri sau daca există o cerere de astfel de servicii. Și în cazul acesta cand el se convinge că piața nu abundă de servicii sau marfă, ar fi bine să se apuce să le producă. În Republica Moldova sunt destul de multe nișe, în cadrul cărora s-ar putea de desfășurat o afacere mică.”

Europa Liberă: Care ar fi ele?

Eugen Roșcovanu:
„În primul rând, cele mai cautate sunt diferite tipuri de servicii, de curățire a caselor de exemplu, avem deja destul de mulți oameni bogați, oficii, care au nevoie să fie dereticate, să se facă ordine în ele. În ce privește producția, aici în Republica Moldova încă e un câmp destul de larg de activități agricole: creșterea legumelor, fructelor, inclusiv producerea diferitor uleiuri și pur și simplu marfă agricolă de calitate înaltă, de dorit biologic pură, dar în principiu orice tip de marfă agricolă poate fi realizat în condițiile Republicii Moldova, dar trebuie întotdeauna să se țină cont de un sigur lucru, trebuie produs cu resurse minimale, să nu se producă marfa astfel, încat cheltuielile pentru realizarea ei sa nu fie mai mari decât propriu zis prețul ei, adică să obțină profit.”

Europa Liberă: O bună parte dintre cei care iși deschid afaceri vor sa-și întoarcă banii investiți în primul an, dacă nu mai repede. Cât de reală este o astfel de așteptare?

Eugen Roșcovanu:
„Cei care cred că pot să facă o afacere timp de jumătate de an și să devină milionari, eu cred că greșesc amarnic. Aceste vremuri au plecat demult. Astazi numai prin perseverare, printr-o actvitate sistemică de zi cu zi se poate de obținut venit și în orice caz se poate de creat un loc de muncă pentru sine, cu obținerea anumitor profituri.

Mai mult ca atât, e vorba că deja piața este destul de dezvoltată, poate nu la maximum, dar există un anumit grad de concurență. În aceste condiții, să poți să te gândești că poți să-ți întorci banii imediat sau într-o perioadă scurtă, este o iluzie. Desigur ca sunt domenii unde cheltuielile se întorc destul de repede. Este vorba de comerț, de construcții mici. În condițiile cand acestea sunt cerute, banii se întorc destul de repede.”

Europa Liberă: Domnule Roșcovanu, nu ma pot abține să vă întreb, din suma pe care a pregătit-o omul pentru a-și iniția o afacere, cât din ea trebuie să păstreze pentru a „mulțumi” funcționarii publici, sau pe cei care nemijlocit sunt implicați, vrem sau nu, în afacere?

Eugen Roșcovanu:
„Este o întrebare dureroasă. Desigur că trebuie să aibă ceva rezerve, și în sensul acesta totul depinde și de poftele cinovnicilor si ale celor de care depinde de reglementarea, permisiunea sau pur și simplu voința de a-i da voie omului sa-și desfășoare afacerea. Dar, uneori, și n-am să exagerez, aceste rezerve care ar trebui să mulțumească pe unii care nu depun niciun efort, dar pur și simplu manipulează anumite pârghii ale actelor normative, poate să fie și la 30% din afacere, dar uneori poate să se ridice și la 50%, poate și mai mult.

Depinde iarăși de mai multe lucruri, există domenii de afaceri foarte profitabile și atunci poftele cinovnicilor sunt mai mari. Există anumite condiții de loialitate, adica nu toți funcționarii noștri au niște tendințe hrăpărețe. Sunt localități, domenii de activitate, de care lumea nu se atinge din motiv că nu le prea înțelege, ori nu simte profitul care este obținut.

Dar asta este o realitate, și eu cred ca mai mulți ani de zile nu o vom putea exclude din domeniul afacerilor, nemaivorbind de faptul că așa este situația în Republica Moldova, o țară săracă. Și acolo unde este țară săracă, acolo și funcționarii sunt lacomi, lipsiți de orice simț al măsurii, dar și agresivi.”

Europa Liberă: Pentru că sunteți în domeniu, câte afaceri se deschid anual și cate dintre ele au sorți de îzbândă?

Eugen Roșcovanu:
„Există o statistică foarte interesantă în privința acestor fapte, care se referă propriu zis la deschiderea afacerilor, la supraviețuirea micilor întreprinzători în societatea și economia noastră. Uitati-va ce se întâmplă: conform datelor Camerei de Înregistrare de Stat, noi avem în țară peste 140 de mii de SRL-uri și întreprinderi individuale, alias întreprinzători individuali înregistrați. E o cifră enormă.

Pe de altă parte, prezintă dări de seamă și Biroul Național de Statistică, care ne spune clar că actualmente sunt într-o stare dormantă doar 41 de mii de agenți economici din micul business, adică acestea sunt SRL-urile, întreprinzătorii individuali, și parțial Societăți pe Acțiuni, Cooperative...”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu restul de 100 de mii?

Eugen Roșcovanu:
„Sunt acele flori albastre care bat la poarta vieții și nu li se deschide. Este vorba că unii au început afacerea, nu le-a reușit și s-au dezamagit, alții, o bună majoritate, s-au ciocnit de mari bariere birocratice, de controale excesive, de cereri de stimulare și așa mai departe. În ultima instanțe, în jumătate de an sau într-un an de zile – se închid.

Înregistrarea propriu-zisă a întreprinderilor este de fapt o speranță, o căutare de a supraviețui în condițiile Republicii Moldova, dar vedeți că din peste 100 de mii din cei care s-au înregistrat, de facto numai 41 de mii prezintă dări de seamă. Vreau să subliniez că din aceste 41 de mii, de-a lungul multor ani, circa 30% nu activează. Ei prezintă dări de seamă la Fisc și la Statisică în speranța că poate s-or schimba condițiile în țară, că poate s-or schimba cerințele în piață, mediul de afaceri, și ei vor putea să-și desfășoare afacerea propriu zisă.

Anul trecut, de exemplu, s-au deschis încă 2000 de întreprinderi mici, în orice caz s-au înregistrat oficial la Camera Înregistrării de Stat. Asta înseamnă că oamenii tot timpul încearcă. Unii pleacă, alții intră în această piață, în acest domeniu de activitate. Vreau să vă spun că majoritatea din ei fac acest lucru nu atât pentru a obține niște profituri exagerate, deși există printre ei și din aceștia, cât mai mult este vorba de cei care vor să-și asigure un loc de muncă, niște câștiguri elementare pentru sine și pentru familie, pentru copiii care cresc, pentru a supraviețui în condițiile în care suntem astăzi toți.”

Europa Liberă: Este adevărat că în sate sunt deschise mai multe afaceri decât în orașe? Se schimbă cumva situația, oamenii de la sate acum mai optimiști, încearcă să deschidă mai multe afaceri?

Eugen Roșcovanu:
„Oficial avem peste 400 și ceva de mii de gospodării țărănești. Altceva este că sunt foarte multe înregistrate, dar din ele sunt foarte puține care activează de facto. Dar oricum, aceasta este o ofertă normativă, care dă posibilitate celor din localitățile sătești să pornească niște afaceri care ar putea fi profitabile. Și uneori aceste afaceri sunt elementare și pot aduce profituri destul de bune.

Altceva este că nu există curaj și mai există probleme birocrative, mai există niște domenii de mediu de afaceri care sunt agresive și care inhibează inițiativa privată și la sate și la orașe. Acest lucru este deplorabil, pentru că avem foarte mulți oameni la sate și la orașe care vor să deschidă o afacere, ar putea să o dezvolte, dar din motiv că se ciocnesc cu blocaje chiar la începutul activității lor – se retrag.”

Europa Liberă: Ultima întrebare, mai tehnică, cât timp i-ar lua unui om înregistrarea unei afacer? Asta în condițiile când deja are o idee și bani suficienți.

Eugen Roșcovanu:
„Asta deja nu este o problemă. Omul poate deschide afacerea chiar și timp de o zi, pur și simplu costurile se ridică de câteva ori decât într-o perioadă de 5-10 zile. Problema constă în dezvoltarea afacerii, în creearea unui mediu de afaceri care i-ar permite omului care si-a deschis afacerea, să o poată dezvolta. În multe țări din Europa, dacă o întreprindere mică, chiar cu doi angajați, începe să prezinte niște dări de seamă depresive, adică în scădere, imediat intervin organele de consultanță de stat, care acordă posibilități de învățare a managerului, posibilități de ridicare a calificării sale, oferă credite pentru ca această mică firmă să poată păstra aceste locuri de muncă. Lucrurile acestea trebuie preluate, pentru că în Europa există experiență foarte bună în acest sens.

A deschide o afacere nu este o problemă. Problema este în a o întreține și a o dezvolta. Omul de afaceri din Republica Moldova, dacă să comparăm cu conținutul poemului lui Liviu Damian de cândva, este ca melcul. Atâta timp cât se simte liber și vede un mediu de afaceri liber si nu are obstacole, cum s-ar spune, iese din cochilia sa și se mișcă. Imediat când apar chestii agresive, blocaje, amenzi, controale, el se închide în cochilia sa și lasă afacerea. Asta este situația și nu putem schimba nimic deocamdată.

Vreau să vă spun că foarte mult depinde de primele persoane din țară, care ar putea să spună: oameni buni, haideți să lucrăm, deshideți afaceri, vă oferim consultanță, servicii ca să vă întrețineți afacerea, și haideți să producem, să ne creăm locuri de muncă, să îmbogățim țara și pe noi înșine, de ce nu.”
XS
SM
MD
LG