Linkuri accesibilitate

Bulgaria - evoluții în conflictul cu Lukoil


Rafinaria și depozitele fiscale ale concernului vor putea funcționa pînă decizia definitivă a Curții administrative de apel.



După ce Tribunalul administrativ din Sofia a restituit, la prima instanță, licența de funcționare a companiei „Lukoil-Bulgaria”, ministrul economiei și energeticii Traicio Traikov, a contraatacat astăzi și a inițiat, prin Comisia de protecția concurenței, o anchetă privind prezumptiva nerespectare, de către Lukoil, a legii anti-monopol. Comisia a constatat că prețurile cu ridicată la produsele petroliere, practicate de unele companii mari se mișcă într-un mod identic cea ce se poate datora unei înțelegeri de cartel.


Corespondenţa zilei de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct



Au fost descoperite și unele clauze în contractele concernului cu comercianții bulgari care ar putea crea, în anumite condiții, probleme pe piața carburanților. „Lukoil-Bulgaria” este amenințat de amenzi ce vor putea atinge 200 de milioane de dolari.

După ce a fost deschisă ancheta, concernul a anunțat reducerea prețurilor la benzină și motorină cu aproape 2 procente.

Șeful vămilor Tanov și-a modificat întretimp poziția instransigentă fața de „Lukoil” și a declarat că rafinaria și depozitele fiscale ale concernului vor putea funcționa în cele câteva săptămâni în care va fi așteptată decizia definitivă a Curții administrative de apel. Presa sofiotă scrie că schimbarea s-ar putea datora presiunilor politice exercitate de către Moscova.

După ce a recunoscut că de 30 de ani este prieten cu directorul executiv al „Lukoil-Bulgaria” Valentin Zlatev, premierul Borisov a refuzat să comenteze decizia tribunalului. Compania sa de pază „Ipon” a câștigat milioane din contractele cu „Lukoil”. Foștii comuniști au luat de la început partea rușilor, avertzând că măsurile anti-Lukoil vor putea impulsiona contrabanda.

Fără a intra în detalii, mediile moscovite au lansat ipoteză că din acțiunile anti-„Lukoil” vor putea profita unele companii europene.
XS
SM
MD
LG