Linkuri accesibilitate

Din bugetul sănătații lipsesc circa 800 de milioane de euro, iar la rectificarea decisă de guvernul de la București, sănătatea a primit doar 800 de mii de euro.La București, ministrul sănătății și-a anunțat astăzi demisia pentru că un proiect de rectificare a bugetului nu prevede mai mulți bani pentru sănătate, într-un moment în care în sistem s-au acumulat datorii sufocante. Relatează Sabina Fati:

Ministrul roman al sanatatii, Cseke Attila si-a anuntat astazi demisia din cauza ca ministerul său a primit prea putini bani la rectificarea facuta de executivul de la Bucuresti. Ceea ce pare ca l-a suparat cel mai mult pe ministrul demisionar este faptul ca nu a fost consultat, desi a cerut in mod oficial oficial o intalnire cu ministrul Finantelor.


Corespondenţa zilei de la BucureştiCseke Attila are 39 de ani si a fost numit ministru al Sanatatii in Guvernul Romaniei dupa alegerile prezidentiale din 2009, reprezentind formatiunea minoritatii maghiare. Demisia sa intervine intr-un moment sensibil, in care domeniul sanatatii se confrunta cu o criza de sistem suprapusa peste criza economica in care continua sa se afle Romania. Ministrul roman al sanatatii a anuntat astazi ca-si da demisia, nemultumit de rectificarea de buget, adoptata de guvernul roman fara consultarea sa.

Nemultumirea ministrului demisionar al Sanatatii din Romania, Cseke Attila se indreapta mai ales spre ministrul de finante cu care a avut mai multe dispute, fiindca din bugetul sanatatii lipsesc circa 800 de milioane de euro, iar la rectificarea decisa de guvernul de la Bucuresti, Sanatatea a primit 800 de mii de euro. Altfel spus guvernul roman a alocat sanatatii la aceasta rectificare de o mie de ori mai putini bani fata de nevoile sistemice invocate de ministrul Cseke.

O alta problema fara rezolvare in acest domeniu este relatia dintre ministerul de resort si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Intre cele doua institutii nu exista un raport pe verticala, deci de subordonare, astfel incit foarte multi bani se pierd dupa ce intra in meandrele Casei, care se ocupa cu decontarea retetelor compensate si a altor cheltuieli facute de abonati, adica de majoritatea romanilor care lucreaza cu un contract de munca.

Ministrul demisionar ar fi vrut sa subordoneze Casa de Sanatate Ministerului pentru a putea controla traseul fondurilor mai aplicat, numai ca nu a fost sustinut de politici. In plus presedintele Traian Basescu l-a criticat acum o saptamina pentru ca nu reuseste sa puna ordine in aceste relatii si pentru ca din cauza haosului arieratele din sanatate cresc intr-un ritm alarmant. Este vorba mai ales despre datoriile pe care Casa de Sanatate le are la producatorii de medicamente prin circuitul retetelor compensate.

Circuitul incepe cind medicul de familie scrie reteta compensata, pacientul merge cu aceasta reteta cumpara medicamentele de la farmacie cu un pret mult redus fata de cel de vinzare, urmind ca statul sa acopere diferenta compensata. De ani de zile, insa, statul intirzie aceste plati, care sint mult mai mari, decit ar trebui sa fie potrivit analizelor expertilor independenti. Se poate astfel intelege fie ca medicamentele sint supraevaluate, fie ca lista medicamentelor compensate creste si se dezvolta de la an la an, fara sa fie atent supravegheata, fie ca o serie de produse sint prescrise la limita legii.

In mediile politice se vorbeste despre afacerile fabuloase ale reprezentantelor marilor companii farmaceutice din Romania si despre felul in care aceste societati ii „cumpara” pe multi medici specialisti sau de familie prin excursii si congrese organizate in locatii turistice, pentru ca in schimb doctorii sa recomande in special anumite medicamente.

Ministrul demisionar al sanatatii este membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, formatiune curtata de opozitie sa paraseasca barca puterii. Deocamdata insa liderii maghiari au dat asigurari ca raman la guvernare si cauta un inlocuitor pentru Cseke Atilla, al 21-lea ministru al sanatatii de la caderea regimului comunist. Aritmetica ne arata, asadar, ca sistemul sanatatii din Romania se afla intr-o criza perpetua de de 21 de ani, devreme ce in mediu un ministru al sanatatii reziste doar un an de zile.
XS
SM
MD
LG