Linkuri accesibilitate

Pentagonul va face economii


Leon Panetta
Leon Panetta

Leon Panetta: 350 de miliarde de dolari pot fi tăiate în următorii 10 ani, menținându-se totodată capacitatea operațională a armatei americane.



La putin timp dupa acordul din Congresul American cu privire la evitarea intrarii in incapacitate de plata, una dintre chestiunile care preocupa analistii politici este in ce masura reducerile de cheltuieli vor include si Ministerul Apararii. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct



Intr-o scrisoare adresata salariatilor Ministerului Apararii, noul ministru Leon Panetta a spus ca reducerile de cheltuieli nu vor fi pripite si ilogice. Panetta a spus ca bugetul apararii va trebui si el taiat, pentru a reduce deficitul bugetar si datoria publica a tarii.

El a adaugat ca suma despre care s-a vorbit la negocieri – 350 de miliarde de dolari – poate fi taiata, in urmatorii zece ani, mentinindu-se in acelasi timp capacitatea operationala a armatei americane.

Panetta a spus ca orice reduceri bugetare trebuesc sa faca parte dintr-o strategie de aparare bine gindita, adaugind ca nu este dispus sa faca greselile care au dus dupa razboiul din Vietnam la slabirea fortelor armate americane.

Planificarea pentru reduceri de cheltuieli incepuse de altfel in primavara, cind presedintele Obama a anuntat un proiect de buget, anticipind reduceri de cheltuieli militare, de 400 de miliarde de dolari, in interval de 12 ani. Ministrul a spus ca daca reducerile de cheltuieli sint integrate organic strategiei de aparare si tin cont de interesele de securitate ale tarii, ele vor putea fi sustinute pe termen lung.

Exista insa un risc pe care ministrul Leon Panetta l-a prezentat noilor sai subordonati. Daca comisia Congresului ce urmeaza sa fie formata nu se va pune de acord, pina la sfirsitul anului, cu privire la reducerea cheltuielilor guvernamentale, la nivelul cerut de recentele intelegeri, atunci Pentagonul va trebui sa suporte o mare parte a povarei, cu reduceri suplimentare de 500 de miliarde de dolari.

In acel caz, Panetta a spus ca reducerile vor afecta toate domeniile apararii si vor periclita securitatea tarii, siguranta trupelor si bunastarea familiilor acestora.

El a spus ca nu exista o justitificare politica sau strategica pentru taieri atit de drastice. El a adaugat: „Un astfel de deznodamint nu va fi acceptabil pentru mine, ca ministru al apararii, pentru presedinte, si pentru liderii tarii noastre”. Asta pentru ca, a adaugat ministrul, in zilele noastre, pericolele nu sint diminuate si dusmani ai Americii isi doresc sa o vada slabita.
XS
SM
MD
LG