Linkuri accesibilitate

A început procesul împotriva lui Mubarak


Hosni Mubarak
Hosni Mubarak

În vîrstă de 83 de ani, Hosni Mubarak a fost adus în sala de judecată în patul său de spital.



Astăzi a început la Cairo procesul fostului președinte al Egiptului Hosni Mubarak. Împreuna cu cei doi fii ai săi, fostul lider de la Cairo, îndepărtat de la putere de revoluția de la începutul anului, este pus sub acuzare pentru că a ordonat uciderea a sute de protestatari şi pentru corupție. Daca va fi găsit vinovat, fostul președinte ar putea fi condamnat la moarte. Atît el cît şi fiii săi s-au declarat nevinovați. Relatarea corespondenților Europei Libere este rezumata de Oana Serafim.


A început procesul lui Mubarak
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct



În vîrstă de 83 de ani, Hosni Mubarak a fost adus în sala de judecată în patul de la spitalul din Sharm El Sheik, unde a fost internat în luna aprilie. El a negat acuzaţiile ce i se aduc.

Fostul preşedinte este judecat în două cauze. Împreună cu ministrul său de interne, Habin el Adly, şi alţi 6 înalţi ofiţeri de poliţie - pentru împuşcarea a 850 de protestatari în timpul revoluţiei din ianuarie şi februarie, din piata Tahrir, care a dus la înlăturarea sa de la putere. Şi împreună cu cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, şi cu un proeminent om de afaceri care a fugit din ţară - pentru corupţie.

Procesul este difuzat în direct la televiziunea de stat din Egipt.

În faţa clădirii în care are loc procesul s-au adunat atît suporteri ai fostului preşedinte, cît şi protestatari care au cerut aducerea sa în judecată. Între cele două grupuri au avut loc violenţe sporadice, un cordon de poliţie încercînd să le despartă.

Ayman Mohamed Baghat este un suporter al lui Mubarak: „Îmi amintesc cînd eram tînăr, trebuie să îti ţii rîndul pentru un frigider şi nu era canalizare pe străzi. Am văzut Egiptul construindu-se sub ochii mei. Şi nu cred că e drept. Nu e drept ca un om precum Mubarak, cu trecutul lui, după tot ce a făcut pentru ţara lui, n-ar trebui să treacă prin toate astea. Este un conducător şi orice ţară şi-ar dori să aibă unul ca el.”

Ismail Mustafa face parte din cealaltă grupare, cea care a susţinut aducerea foştilor lideri egipteni, după revoluţia din februarie, în faţa justiţiei. El a explicat agenţiei Reuter: „Procesul de astazi arată buna credinţă a Consiliului Suprem al Forţelor Armate. Ne dovedesc că sunt partenerii revoluţiei egiptene şi nu numai apărători ai ei. Forţele armate caută să arate egiptenilor astfel că revoluţia merge înainte, să dea asigurări familiilor martirilor că moartea lor nu a fost în zadar şi că vor încerca să le apere drepturile şi să îi sprijine.”

Hosni Mubarak este primul lider adus în faţa instanţei după mişcările revoluţionare din acest an din lumea arabă. Procesul său a fost amînat pentru luna viitoare.
XS
SM
MD
LG