Linkuri accesibilitate

„Măret exercițiu de gonflare a pioșeniei într-o țară fără spitale, dar cu sufletul deja în Rai” (Adevărul)


Interviu cu Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI (România liberă).




Comentatorii romani iau si astazi act de evaluarile pozitive din partea Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Uniunii Europene, pentru politicile de austeritate aplicate de Romania. Pe de alta parte, sunt insa sceptici ca tara e cu adevarat salvata in contextul international de mare fragilitate economica. Dilema se vede cu ochiul liber in cotidianul Adevarul, unde premierul Emil Boc este citat cu afirmatia „romanii si-au castigat recunoasterea si respectul Europei”.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct



In schimb, un comentariu poarta titlul „Disparitia Romaniei”. Autorul, Adrian Georgescu, crede ca „vom lasa mostenire civilizatiilor viitoare sarcina de a ne duce la capat austrazile, vomn lasa cateva peturi (…) si pungile fluturand ca drapelele pe muntii de gunoi de firma”. In Romania se construieste o catedrala ortodoxa, „maret exercitiu de gonflare a pioseniei intr-o tara fara spitale, dar cu sufletul déjà in Rai” – aluzie la un reportaj difuzat recent de televiziunea Deutsche Welle.

Reactia Patriarhiei Romane la reportajul Deutsche Welle este comentata de Gabriel Bejan in Romania libera: o reactie „lipsita de respect pentru oamenii de bun simt din aceasta tara”. Problema pusa de jurnalistii germani este ca aceasta catedrala se cladeste cu subventie foarte mare din partea statului - 600 de milioane de euro -, dupa cum subventionate ar fi si majoritatea bisericilor care se inaugureaza tot la doua zile in Romania. In acelasi timp, zilnic se inchid trei scoli din lipsa banilor si dispar tot mai multe spitale – se mai arata in acest comentariu, care preia informatii din reportajul jurnalistilor straini.

Evenimentul zilei rezuma un interviu acordat in exclusivitate de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Acesta recomanda cateva masuri pentru consolidarea redresarii economice: de pilda, management privat pentru companiile de stat cu pierderi.

Pe site-ul Ziare.com, europarlamentarul Traian Ungureanu isi sprijina aprecierile la adresa actualei puteri pe evaluarea Fondului Monetar. In interviul pe care-l acorda aici, reprezentantul democrat-liberalilor la Strasbourg estimeaza ca Emil Boc si partidul său au mai multe sanse sa convinga electoratul in 2012 decat opozitia social-democrata si liberala, tocmai pentru ca Romania a putut evita colapsul in perioada crizei economice mondiale.
XS
SM
MD
LG