Linkuri accesibilitate

Angajarea persoanelor cu dizabilităţi – un test la toleranţă


Mulţi patroni continuă să creadă că o persoană cu dizabilităţi nu poate munci.



Poate o persoană cu dizabilităţi să-şi găsească un loc de muncă în Republica Moldova? Datele unui studiu arată că anul trecut, din aproape 80 de mii de persoane cu dizabilităţi, apte de munca, numai 70 au reuşit să-şi găsească o slujbă. Ce le stă în cale celorlalte peste 79 de mii 900? Şi de ce doar atât de puţine, a căutat să afle Diana Răileanu:


Angajarea persoanelor cu dizabilităţi – un test la toleranţă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct



Tatiana Goloşciuc are 31 de ani şi din copilărie suferă de deficiențe fizice. În pofida acestei dificultăţi, Tatiana a mers la şcoală, apoi la facultate, iar în 2004 a obţinut un loc de muncă într-o companie privată. Aşa cum spune ea, puţine persoane cu dizabilităţi pot afirma că au reuşit să obţină o slujbă:

Tatiana Goloşciuc: „Angajatorii nu înţeleg că persoana cu dizabilitate tot este aceeaşi persoană ca şi toţi ceilalţi şi se poate descurca exact ca şi alte persoane. La noi, mentalitatea este la nivel mai jos. Oamenii cred că o persoană cu dizabilitate este o persoană care primeşte pensie şi nu are rost să lucreze.”

Tatiana zice că deseori a fost martora discriminării persoanelor cu dizabilităţi:

„Eu singură am fost martoră când o colegă de-a mea, care a văzut o persoană nevăzătoare, a spus: de ce persoana aceasta lucrează, de ce se chinuie? Dacă angajatorul nostru vrea să ajute această persoană, să-i dea bani şi ea să stea acasă şi atât. Eu nu am putut să stau liniştită şi i-am spus că toţi se zbat pentru ca aceste persoane să fie integrate în societate, dar ea zice altceva.”

Parascovia Munteanu
Experienţa Tatianei ne-a confirmat-o şi sociologul Parascovia Munteanu, autoare a studiului despre barierele care împiedică persoanele cu dizabilităţi să se integreze în societate.

Parascovia Munteanu: „Au fost persoane care ne-au relatat că au trecut toate etapele – CV, diplome, tot, şi atunci când au fost invitaţi la interviu au văzut pe faţa angajatorilor o schimbare de atitudine şi o rezistenţă de a le permite să meargă mai departe, deşi erau ferm convinşi că aveau toate capacităţile, toate cerinţele le întruneau pentru acest post vacant. Numai din considerente de dizabilitate nu au fost angajaţi.”

Juristul Ion Cibotărică de la Centrul de Asistenţă Juridică pentru persoanele cu dizabilităţi susţine că persoanele cu nevoi speciale sunt discriminate la angajare deoarece lipsesc mecanismele de sancţionare a angajatorilor, dar şi cele de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilităţi.

Ion Cibotărică
Ion Cibotărică: „Aici pot să fie aplicate două mecanisme. Primul mecanism este de a-i încuraja prin eliberarea de anumite taxe, deci prin facilităţi fiscale pentru angajarea unei persoane cu dizabilităţi. Şi al doilea mecanism este de a stabili o cotă şi de a urmări ca această cotă să fie respectată ca angajatorul să rezerve o cotă din locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi şi într-adevăr să fie nişte sancţiuni dacă nu este respectată această cotă.”

Datele studiului despre barierele care împiedică persoanele cu dizabilităţi să se integreze în societate arată că deseori angajaţii cu nevoi speciale sunt mai prost plătiţi. O parte dintre patroni în continuare cred că o persoană cu dizabilităţi nu poate îndeplini munci calificate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG