Linkuri accesibilitate

România și politica externă rusă via Gazprom


România nu este foarte afectată, fiindca spre deosebire de celelalte țări europene își poate asigura 40% din consumul de gaz din resurse proprii.



Potrivit unui raport recent al companiei Gazprom, preţul mediu pe care statele europene îl plătesc companiei pentru gazele naturale livrate este de 301 dolari pe mia de metri cubi, existînd diferenţe mari de la o ţară la alta: Marea Britanie bunăoară a important gaze cu 199 de dolari mia de metri cubi, iar Finlanda şi Germania cu 271 de dolari... Am întrebat-o pe corespondenta noastră la Bucureşti Sabina Fati cum a evoluat preţul pentru Romania, ştiind că şi această ţară, ca şi Moldova plăteşte unul din preţurile europene cele mai mari.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct


Pretul pentru gazul pe care Romania il importa din Rusia are o formula de calcul care tine cont de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei, dar cotatiile se ajusteaza cu un discaunt acordat in functie de cantitatea importata si de durata contractului. La toate acestea se adauga relatiile politice dintre Rusia si Romania, care mai adauga o pondere la pretului final.

Astfel de pilda, din cauza relatiilor incordate, Romania este obligata sa importe gazul rusesc prin doi intermediari (WIEE si Conef Energy17). Corelind datele Gazprom cu raportarile nationale, expertii romani au ajuns la concluzia ca pretul gazului importat a primit un comision de 56 de dolari pe mia de metri cubi in 2010 si de 62 de dolari in 2009.

Romania a cumparat gaz rusesc ieftin pina la jumatatea anilor ʼ90, numai ca relatiile Bucuresti-Moscova s-au deteriorat lent dupa destramarea URSS, si mai tirziu din cauza ca Romania nu a oferit investitorilor rusi un pachet de intreprinderi profitabile, eventual din sectorul energetic, asa cum si-ar fi dorit.

Dupa 1995, cind Romania s-a decis definitiv sa candideze pentru aderarea la NATO, relatiile politice cu Rusia au devenit aspre, complicate adesea si de inabilitatea liderilor romani de a se adapta nemultumirilor Moscovei. In perioada 2000-2004, cind au revenit in Romania socialistii la putere, oficialii rusi au crezut ca pot mari bresa pe care o facusera in prima parte a anilor ʼ90, dar guvernul roman era atunci angajat in finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana, si desi ar fi vrut sa faca unele cadouri rusilor, era prea riscant din punct de vedere politic si public.

In 2004, Romania cumpara totusi gazul rusesc cu 150 de dolari mia de metri cubi, putin sub pretul pietei internationala. In 2005, dupa schimbarea puterii si venirea dreptei la guvernae pretul a inceput sa urce (in 2006, gazul importat de Romania costa 218$/mmc, in 2007, 285$/mmc, in 2008 a fost 310$/mmc) pentru ca in 2009 sa se dubleze, inclusiv pe fondul fluctuatiilor internationale.

In 2010 gazul cumparat de romani de la rusi a ajuns la 400 de dolari pe mia de metri cubi si se asteapta cresteri, cumulate atit din cauza inghetarii relatiilor bilaterale, cit si al anuntului facut nu demult de Moscova, care avertiza ca in urmatorii ani preturile de iarna pentru Europa vor fi in jur de 400 de dolari/mmc.

Conform studiilor europene exista diferente foarte mari de preturi de la un stat la altul, de pilda Marea Britanie a cumparat anul trecut gaz din Rusia cu 199 de dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce Polonia a platit 336, iar Romania 400 , deasemenea Germania a cumparat cu 271 de dolari/mmc, iar Italia cu 331 (vezi studiul Center for European Enlargement Studies (CENS).

Aceste date sugereaza ca pondererea relatiilor politice in pretul gazului este importanta chiar si pe piata Uniunii Europene, darmite in statele CSI. Politica externa a Rusiei facuta prin Gazprom, brevetata de sovietici, functioneaza foarte bine cu statele occidentale. Totusi Romania nu este foarte afectata, fiindca spre deosebire de celelalte tari europene isi poate asigura 40 la suta din consumul de gaz din resurse proprii.
XS
SM
MD
LG