Linkuri accesibilitate

Moldova va cumpăra gazele ruseşti la preţuri europene


Moldova şi preţul plătit pentru gazele naturale ruseşti – o privire retrospectivă.



Moldova va trebui să plătească pentru gazele naturale ruseşti mai mult din această iarnă decît pînă acum, adică aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi. Preţul este ca pentru ţările Uniunii Europene şi mult mai mare decît cel pe care îl plătesc ucrainenii sau vecinii din Belarus. Liliana Barbăroşie priveşte retrospectiv modul în care a variat preţul gazelor ruseşti în Moldova în ultimul timp şi relatează.


Moldova va cumpăra gazele ruseşti la preţuri europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct



Anul 2005 este ultimul în care Gazprom-ul a livrat Republicii Moldova gaze naturale la preţuri oarecum speciale, mai mici decît cele operate în raport cu ţările europene. 80 de dolari pentru mia de metri cubi era preţul la care procurau atunci moldovenii gazele de la ruşi, iar pentru că Gazprom-ul ceruse dublarea acestuia, iar autorităţile de la Chişinău se opuseseră numind cererea - politică, nu economică, gigantul rus oprise chiar pentru cîteva zile alimentarea cu gaze a Republicii Moldova, aceasta fiind nevoită să apeleze la vecinii săi ucraineni pentru a ieşi din situaţie. Ulterior, gigantul rus a acceptat o scumpirea mai mică a exporturilor către Republica Moldova, pînă la 110 dolari pe mia de metri cubi, iar preşedintele moldovean de atunci, Vladimir Voronin, salutase înţelegerea realizată, numind-o „un triumf al pragmatismului, al adevăratelor mecanisme de piaţă, dar şi al transparenţei.” Detaliile înţelegerii nu au fost făcute totuşi publice, iar ulterior s-a aflat că ruşii au obţinut în schimb o parte semnificativă din acţiunile la societatea de distribuţie moldovenească a gazelor ruseşti. Preţul nou nu a fost valabil însă decît trei luni, după care importurile au suferit noi majorări, ajungînd deja în luna septembrie a lui 2006 la nivelul de 160 de dolari pentru mia de metri cubi.

La finele lui 2006, Chişinăuil încheie un acord de livrări pe termen lung cu concernul rus, acord care a fost negociat şi semnat de prim-vicepremierul de atunci din guvernul Tarlev, Zinaida Greceanîi. Documentul din nou nu a fost dat publicităţii, dar din declaraţiile oficiale făcute atunci rezulta că în 5 ani de acţiune a acordului, moldovenii urmau să înceapă să plătească preţuri europene pentru consumul de gaze naturale. Deja peste un an, la începutul lui 2008, consumatorii din RM au simţit la propriu ce înseamnă un preţ la gaze legat de variaţiile bursiere ale preţurilor la produsele petroliere. Prima scumpire din acel an a adus preţul gazelor naturale la nivelul de 190 de dolari, iar în urma scumpirilor trimestriale ulterioare, importurile au ajuns să coste spre finalul lui 2008 în jur de 250 de dolari pentru mia de metri cubi. Cele mai dramatice scumpiri s-au produs totuşi la începutul lui 2009, când preţul gazelor a săltat pînă la 330 de dolari, adică cu tocmai 80 de dolari pe mia de metri cubi. A urmat un an cu scumpiri mai domoale, legate de ieftinirea barilului la bursele internaţionale, dar din 2011, inclusiv în urma anulării unui coeficient de diminuare aplicat anterior de Gazprom ţarilor CSI, gazele ruseşti au ajuns să coste, după două majorări consecutive, în jur de 360 de dolari mia de metri cubi, depăşind şi cele mai pesimiste prognoze de la începutul anului.

În prezent Republica Moldova negociază un nou contract cu Concernul rus, contract prin care ar vrea să introducă în formulă de calcul cu o nouă variabilă – preţul cărbunelui la burse, sperând astfel pe o amortizare a scumpirilor. Ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, spunea zilele trecute Europei Libere într-un interviu că şi Gazprom-ul înţelege că preţurile nu pot creşte la infinit, pentru că aceasta va duce inevitabil la un consum mai mic:

„Utilizăm acest argument în negocierile cu Gazprom şi le spunem că suntem în zona critică. Cît de mult n-ar creşte preţul la ţiţei, asta nu înseamnă că şi puterea de cumpărare creşte. Deja în trimestrul I am înregistrat scăderi ale consumului. Asta înseamnă că oamenii chiar nu-şi mai pot permite. Şi atunci ce facem – dacă majorăm în continuare, oamenii o să treacă la lemne şi cărbune. Mă bucur că reacţia celor de la Gazprom este una absolut realistă.”

Pînă la finele acestui an, cînd expiră contractul din 2006 şi ar urma să fie încheiat altul pentru 2012, gazele naturale ar putea ajunge să coste şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un preţ mai mare şi de cel plătit de Germania, aşa cum estima zilele trecute o publicaţie din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG