Linkuri accesibilitate

Moldova şi răbdarea UE


Igor Boţan: Moldova ar putea să nu mai fie povestea de succes a Uniunii Europene, dacă vor continua luptele în sânul AIE.



Pînă în ultima zi a sesiunii parlamentare, partidele din AIE s-au luptat între ele, şi-au respins reciproc iniţiative legislative, s-au criticat. Iar dacă aceste tensiuni continuă, avertizează analistul Igor Boţan, s-ar putea ca Uniunea Europeană să-şi piardă răbdarea:


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00
Link direct



Europa Liberă: Cea mai categorică observaţie pe care a făcut-o până acum mesagerul europenilor, Dirck Schuebel, a fost că luna de miere s-a terminat. Cât vor mai răbda europenii disensiunile în cadrul Alianţei, care subminează reformele?

Igor Boţan: „Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, adică fără demersuri speciale. Republica Moldova va fi tratată potrivit rezultatelor angajamentelor pe care le are în raport cu Uniunea Europeană. Este adevărat că anumite mesaje punctuale au fost adresate şi în primul rând cel pe care l-aţi menţionat, legat de faptul că luna de miere s-a terminat. Adică s-a terminat perioada, când la Chişinău veneau câte 24 de reprezentanţi ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, când la Chişinău veneau în vizită pentru a susţine demersul european al Republicii Moldova figuri, precum premierul Poloniei ş.a.m.d. După aceasta a urmat vizita doamnei Ashton şi a domnului Herman Rompuy pentru a transmite mesaje mult mai punctuale vis-a-vis de necesitatea reformelor.”

Europa Liberă: Dar există totuşi termen de scadenţă pentru o anumită reformă, pentru anumite activităţi?

Igor Boţan: „Există rapoarte fixate în Acordul pentru parteneriat şi cooperare şi există procesul de elaborare a noului document juridic dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Mingea este de partea autorităţilor moldovene, care trebuie să se conformeze anumitor cerinţe ale Uniunii Europene şi respectiv dacă merită să obţină suport din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Vorbind simplist: pe europeni îi deranjează sau nu starea de lucruri din cadrul Alianţei de guvernare şi riscul unor anticipate?

Igor Boţan: „Îi deranjează fiindcă Uniunea Europeană a dedicat destule eforturi şi resurse financiare pentru ca să facă din Republica Moldova o istorie de succes, iar acum europenii şi cei, care au convins cercurile de la Bruxelles că această poveste de succes este realizabilă, sunt puşi în situaţia să dea explicaţii de ce lucrurile nu merg în Republica Moldova. De aici şi mesajele domnului Dirk Schubel. Au fost două mesaje: unul despre terminarea lunii de miere şi al doilea despre cum trebuie să procedeze cei din Alianţa pentru Integrare Europeană – să pună capăt certurilor, să se întâlnească şi să discute ce au de făcut conform agendei. Deci astea sunt mesajele şi instrumentele pe care le are Uniunea Europeană. Dar sunt convins că la Bruxelles birocraţii de acolo sunt oarecum neplăcut surprinşi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova după lansarea de fapt a unui balon de săpun privind povestea de succes.”

Europa Liberă: Vi se pare cumva credibilă ipoteza potrivit căreia Germania şi Franţa abia de aşteaptă să pice examenul Republica Moldova, ca s-o lase în braţele Răsăritului?

Igor Boţan: „Eu cred că astfel de abordări şi astfel de viziuni sunt legitime, dar cred că ele sunt exagerate. În primăvara anului curent Franţa a decis să desemneze un ambasador cu misiuni speciale pentru Parteneriatul estic şi bazinul Mării Negre şi nu este altcineva decât primul ambasador al Franţei în Republica Moldova, Serge Smessow. Şi discuţiile care se poartă pe problema Parteneriatului estic dimpotrivă arată că Franţa, de exemplu, are interes pentru această regiune. De asemenea şi Germania are interes, fiindcă Franţa şi Germania sunt ca un tandem, iar implicarea cancelarului Merkel în soluţionarea problemei transnistrene este o dovadă că interesul persistă. Acum dacă vedem interesul din partea tandemului Franţa-Germania pentru Republica Moldova este oarecum straniu că autorităţile moldovene cad în capcana certurilor interne şi tot amână lansarea reformelor.”

Europa Liberă: Mai mulţi diplomaţi au ridicat din sprâncene, când au văzut că s-a zădărnicit adunarea tradiţională a şefilor de misiuni diplomatice. Este o situaţie delicată? Sau este una tehnică, de lucru?

Igor Boţan: „Eu cred că este o situaţie destul de delicată fiindcă la Chişinău, după certurile care s-au ţinut lanţ începând cu luna martie până în iulie, autorităţile moldovene nu mai pot închega un mesaj coerent, care să fie transmis în principalele capitale. Nu vom avea rezultate concrete în Republica Moldova până când nu soluţionăm aşa-zisa criză instituţională sau constituţională. Lucru pe care l-am desprins cu toţii din mesajul premierului Vlad Filat adresat cetăţenilor.”

Europa Liberă: Şi atunci ambasadorii acţionează pe cont propriu?

Igor Boţan: „Şi atunci ambasadorii sunt puşi într-o situaţie foarte delicată, să spună același lucru şi să îndemne partenerii de dezvoltare a Republici Moldova să mai aibă răbdare până liderii de la Chişinău vor găsi limbaj comun. Lucru care cel mai probabil nu se va întâmpla. Iar rezolvarea crizei din Alianţa pentru Integrare Europeană se va perpetua până la eventuala lansare a procedurii de alegere a şefului statului. Şi din câte putem vedea, nimeni nu ştie cum va fi declanşată această procedură şi când. Şi care vor fi soluţiile propuse de către clasa politică moldoveană.”

Europa Liberă: Şi mai ales târgurile din spate.

Igor Boţan: „Târgurile sunt evidente. Există o posibilitate de târg între Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Comuniştilor, dar acest eventual târg comportă riscuri majore pentru liberal-democraţi. Vedem că ultimele mesaje vis-a-vis de depăşirea crizei instituţionale, venite din partea liderului fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, se referă la soluţia alegerii şefului statului prin vot direct şi la convocarea unui referendum naţional vis-a-vis de această problemă. Cu menţiunea că acest referendum naţional va putea să aibă loc după 5 septembrie. Deci, nu este exclusă varianta când lucrurile vor fi tergiversate astfel încât problema să rămână pe agendă.”

Europa Liberă: Adică la moment nu ştim exact dacă Alianţa preferă să-şi producă târâş-gropiş până la final mandatul, sau să taie coada pisicii prin anticipate?

Igor Boţan: „Alianţa nu poate tăia coada pisicii pentru că nu ştie cum s-o facă. Şi nu ştie care pot fi consecinţele. Cel mai probabil consecinţele vor fi dezastruoase pentru fiecare din componente. Însă varianta a doua la care v-aţi referit este cea mai probabilă. Că anume aşa cum aţi spus – târâş-gropiş lucrurile vor fi amânate, ca să nu zic până la calendele greceşti. După discuţii şi probabil înrăutăţirea dramatică a situaţiei vor fi nevoiţi să adopte o decizie, pe care, aşa cum spuneam, nimeni nu ştie cum această decizie poate fi adoptată şi cine va susţine o astfel de decizie.”

Europa Liberă: Şi atunci revin la prima întrebare – europenii ar prefera o asemenea stare de lucruri, decât anticipatele?

Igor Boţan: „Eu cred că europenii vor transmite încă o dată mesajul foarte clar că totul e în mîinile guvernanţilor de la Chişinău. Dacă fac reforme, dacă promovează schimbările în bine, atunci vor fi susţinuţi şi politic şi financiar, dacă nu – atunci să-şi asume riscurile pentru calitatea guvernării pe care o au aici în Republica Moldova. Nu cred că vor fi mesaje...”

Europa Liberă: Duioase.

Igor Boţan: „Nici duioase, dar nici mesaje care să zguduie scena politică din Republica Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG