Linkuri accesibilitate

Violenţa în familie şi posibile remedii


Sute de femei maltratate de soţi şi-ar putea transforma tragedia în şansă la un curs de instruire în afaceri.



Peste 300 de femei pomenite în situaţii economice dificile din cauza violenţei în familie vor primi la toamnă ajutoare pentru a-şi lansa propriile afaceri – este scopul unui proiect anunţat azi la Chişinău de Fondul ONU pentru populaţie, ministerul Muncii şi Fundaţia Orange. Aşa cum veţi afla din relatarea Allei Ceapai, beneficiarele vor fi selectate din diferite localităţi de organizaţii neguvernamentale pentru drepturile femeilor:


Violenţa în familie şi posibile remedii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct



Rodica Cheptănaru de doi ani işi creşte de una singură cei trei copiii. După mai multe scene de violenţă în familie a ales răul cel mai mic. Pentru ca este în concediu de maternitate, ea îşi hrăneşte copiii cu ceea ce recoltează din mica gradină din jurul casei. Identificată de o organizaţie neguvernamentală ea a fost trecuta pe lista potenţialelor beneficiare a noului proiect care o va ajuta să-şi deschidă o afacere personală.

„Eu demult mi-am pus în plan un proiect, care nu este real singură să-l realizez. Eu aş vrea să mă ocup cu cusutul şi am apelat la ajutorul lor, ei să-mi procure tot ce este necesar pentru cusut, pentru croit că este destul de costisitor. Alt fel de afacere aici ca să-mi cresc copiii este foarte complicat. Şi din ajutorul social este imposibil să îi ridic eu singurică. Dar ar fi ceva real că la noi puţină lume care coasă şi ar fi destul de rentabil eu cred. Poate voi lua şi o încăpere aparte cu timpul, dar la început vreau să încep acasă.”

De ajutor financiar pentru deschiderea unei afaceri similare, ca cea a Rodicăi Cheptănaru, dar şi de servicii de consiliere şi instruire profesională şi de asistenţă în găsirea unui loc de muncă vor putea beneficia 300 de femei declarate vulnerabile, în special, victime ale violenţei în familie şi cele trecute prin practica şomajului, din raioanele Căuşeni, Cahul, Drochia şi municipiul Bălţi.

20 dintre beneficiare în urma acestui proiect vor primi şi mini granturi în valoare de 500 de euro pentru a deschide o afacere. Ce trebuie să întreprindă o femeie ca să poata beneficia de un astfel de grant? Întrebarea i-am adresat-o lui Boris Gîlcă, reprezentantul fondului ONU pentru populaţie.

„Vă puteţi adresa la implementatori, va trebui să discutaţi cu aceste instituţii implimentatoare ideea inovatoare a Dvs. cu privire la afacere, să veniţi cu un fel de business plan, cu idei pentru desfăşurarea lor.”

La nivel local proiectul va fi pus în aplicare de mai multe organizaţii neguvernamentale. Una dintre acestea este şi Asociaţia Psihologilor Tighina, a cărei directoare Ludmila Afteni ne spune după ce criterii vor fi selectate potenţialele beneficiare.

„Care îşi doresc orientare şi instruire profesională, îşi doresc medierea unui loc, îşi doresc asistenţă şi monitorizare pe parcursul primelor luni de activitate, sau iniţierea unei afaceri, care le-ar aduce un venit modest pentru familiile lor.”

Studiile realizate de instituţii ale ONU arată că fiecare a patra femeie din Republica Moldova este supusă violenţei în familie, noteaza Boris Gîlcă. Prin urmare, ajutorul acordat femeilor considerate vulnerabile va duce la diminuarea acestui fenomen, întrucît o femeie independentă sub aspect financiar de soţul său nu va tolera violenţa în familie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG