Linkuri accesibilitate

31.07 - Chișinău: Voronin despre demiterea ministrului de externe Cernomaz și chestiunea transnistreană


Președintele Vladimir Voronin (2007)
Președintele Vladimir Voronin (2007)

Potrivit lui Voronin, ministrul de externe Nicolai Cernomaz și ministrul Energeticii, Ion Leşanu, au fost demişi deoarece „erau nedisciplinaţi”.




31 iulie 2001

Ora Moldovei.

Voronin despre demiterea ministrului de externe Cernomaz și chestiunea transnistreană.

Dan Ionescu: În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii presei preşedintele Vladimir Voronin a făcut astăzi o serie de declaraţii, care au stârnit un interes deosebit. Să începem cu acelea referitoare la recentele schimbări din componenţa Guvernului, care au inclus şi demiterea ministrului de Externe, Nicolae Cernomaz. Îi trec microfonul lui Alexandru Eftodi.

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că demiterea ministrului de externe, Nicolae Cernomaz, nu va schimba cursul politicii externe a Republicii Moldova. Şeful statului a afirmat la conferinţa de presă că atât Nicolai Cernomaz, cât şi ministrul Energeticii, Ion Leşanu, au fost demişi deoarece „erau nedisciplinaţi”. Voronin nu a explicat cum s-a manifestat lipsa de disciplină a acestor doi miniştri, dar a respins afirmaţia că ei au fost destituiţi pentru că ar fi avut atitudini antiruse. Preşedintele Voronin a spus că este hotărât să demită orice ministru, care nu va da dovadă de responsabilitate.

Vladimir Voronin: „În primul rând acestea sunt probleme legate cu disciplina din partea acestor miniştri. Aici e problema – neîndeplinirii indicaţiilor şi hotărârilor luate de noi.”

Şeful statului deocamdată nu a hotărât ce miniştri va numi în locul celor demişi. El a spus că examinează mai multe candidaturi, dar a evitat să facă nominalizări. La conferinţa de presă, Vladimir Voronin a anunţat că îi va propune liderului transnistrean, Igor Smirnov, unificarea forţelor armate ale Republicii Moldova şi ale celor de la Tiraspol.

Şeful statului a declarat că va dispune reducerea cu 30 la sută a efectivului militar al Republicii Moldova pentru a spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Voronin şi Smirnov urmează să aibă o nouă întrevedere la 8 august.

Vladimir Voronin: „Eu le trimit lor zilele acestea propunerea pentru a uni forţele militare ale Moldovei şi ale Transnistriei într-un organism unic. Pentru a convinge partea transnistreană că noi în mod foarte serios şi hotărâtor mergem la aceasta eu vin cu iniţiativa de a reduce forţele militare ale Republicii Moldova cu 30 de procente, în total în jurul la trei mii de soldaţi şi ofiţeri din Ministerul Apărăririi şi din trupele de carabineri.”

La conferinţa de presă Vladimir Voronin a declarat că deţinuţii politici de la Tiraspol nu vor fi eliberaţi atâta timp cât senatorul român Ilie Ilaşcu nu-şi va retrage plângerea împotriva Rrpublicii Moldova şi a Federaţiei Ruse de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Şeful statului moldovean a afirmat că Ilie Ilaşcu este singurul vinovat de faptul că foştii săi camarazi se mai află în detenţie. Vladimir Voronin a spus că l-a informat şi pe preşedintele român Ion Iliescu despre aceată situaţie.

Vladimir Voronin: „Din pricina lui Ilaşcu până acum nu sunt eliberaţi ostaticii din Tiraspol, eu am avut înţelegere cu administraţia de la Tiraspol - până la data de 19 iunie ei trebuiau să fie eliberaţi. I-am explicat situaţia domnului Iliescu – de ce depinde eliberarea deţinuţilor din puşcăria din Tiraspol. Şi i-am spus că dacă o să fie retrasă cererea lui Ilaşcu de la CEDO, din Strasbourg, atunci această eliberare poate să fie până la 19. Cu părere de rău, Ilaşcu vrea să se despăgube, sau ce doreşte el nu ştiu, poate şi material, aceea că el a fost deţinut în puşcărie opt ani, nu ştiu care e scopul lui.

Ori aşteptăm decizia finală a CEDO şi atunci o să vedem care o să fie decizia finală şi cum o s-o îndeplinească această decizie CEDO conducere din Tiraspol, cine o să-i poată obliga pe ei. Ori se hotărăşte în felul în care eu am spus lui domnul Iliescu. Şi printre altele, eu l-am preîntâmpinat pe Ilaşcu când ne-am întâlnit cu el la Chişinău – este atacată şi Federaţia Rusă şi asta nu e poziţia noastră. Pe noi de fapt nu ştiu cu ce ocazie ne-a dat Ilaşcu în CEDO. Pe noi, pe Republica Moldova. El spune că ţara noastră el a apărat-o acolo în Transnistria ş.a.m.d. Acum ce face el cu noi? Ce ne atacă el pe noi? Din ce considerente? Câte acţiuni a făcut preşedintele Snegur, câte acţiuni a făcut preşedintele Lucinschi? Şi nu e timpul de destăinuit cum a fost el eliberat, dar n-am mai stat şi noi cu mîinele într-o parte.”

Prin această declaraţie, Vladimir Voronin a răspuns ofertei, pe care Ilie Ilaşcu a făcut-o autorităţilor moldovene săptămâna trecută. Senatorul român a venit la Chişinău pentru a-l anunţa pe preşedintele Voronin că este gata să-şi retragă acuzaţiile împotriva Republicii Moldova depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Fostul deţinut politici al regimului separatist de la Tiraspol cere în schimb Chişinăului să prezinte la Curte probe suplimentare care demonstrează că Rusia se face vinovată de declanşarea războiului de pe Nistru în 1992.

Vladimir Voronin a refuzat întrevederea solicitată de Ilie Ilaşcu în această problemă. Declaraţia de astăzi a preşedintelui Voronin a fost calificată de senatorul român drept „o nouă încercare de a exercita presiuni” asupra sa. La conferinţa de astăzi preşedintele Voronin a fost întrebat de ce conducerea comunistă a companiei de stat Teleradio Moldova a interzis accesul opoziţiei la televiziunea şi radioul de stat. Iată ce a răspuns Vladimir Voronin: „Sunt canale particulare a televiziunii şi ei dispun de surse, de timp la aceste canaluri. Dar televiziunea naţională trebuie să reflecte situaţia şi poziţia guvernării actuale a ţării.”

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG